Bundan yaklaşık 6 yıl önce, Tarihler: 4 Mart 2014’ü gösterir iken, 4 Mart 2014 Tarihli Resmi Gazete’de “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ‘Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları’ Yönetmeliği” yayınlandı.

Yönetmelik 65 yaş üstündekilere şehir içi toplu taşıma araçlarında bedava, şehirlerarasında demiryolları ve denizyollarında yüzde 50 indirimli seyahat imkânı sağladı.

Bununla 65 yaş üzerindekilere şehir içinde toplu taşıma araçlarında seyahat ücretsiz olacaktı.

Ayrıca, 65 yaşın üzerindeki kadınlar ve erkekler;

* Şehir içinde yolcu taşıması yapan, demiryolları ve denizyolları araçlarından,

* Belediyelere veya belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere ait taşıt araçlarından (otobüs, metrobüs, metrodan),

-Belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden (Halk otobüslerinden) ücretsiz olarak yararlanacaklar.

- 60 yaş üzerindekilere de ücretsiz veya indirimli seyahat imkanı tanınabilecek.

-Toplu taşıma araçlarının ait olduğu kurum ve kuruluşlar, belediyeler, belediyeler tarafından kurulan şirketler, birlikler, müessese ve işletmeler, 60 yaş ila 65 yaş arasında bulunan kişilerin toplu taşıma araçlarından ücretsiz veya indirimli olarak yararlanmasını sağlayabileceklerdi.

- Bu yönetmelikle 65 yaş üzerindekilere bunun yanında şehirlerarası seyahatlerde indirimli tarife uygulanacaktı.

Altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarında seyahat ederken yüzde 50 indirimli ücret ödeyeceklerdi…

Aradan geçti 6 yıl bir zaman ve köprülerin altından elbette bayağı bir su aktı gitti…

 Her şeyde olduğu gibi bu uygulamada da bir metal yorgunluğu vardı sanki, bir hoşnutsuzluk hakimdi özellikle özel toplu ulaşım araçları kullanmakta olan araç sahipleri tarafından…

Biz yakın geçmişte bu hususta yaşanan bazı hoşnutsuzluklara bizim bölgemizde şahit olduk.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin patronluğunu ve işletmeciliğini yaptığı Toplu Ulaşım Hatları’nda çalışan pek çok özel otobüs firması veya kooperatifi aslında 65 yaş ve üstü uygulamasından son derece hoşnutsuz ve memnun değildi.

K; zaman zaman bu konuları kamuoyu gündemine getirirler ve Aile Bakanlığı’nın 65 yaş ve üstü için aylık yatırılması gereken meblağının yatırılmadığı gerekçesiyle bu uygulamaya soğuk baktıklarını açıkça belirtiyorlardı…

***

65 yaş ve üstü olan emekli bir tanıdık vatandaşımız bana dert yanıyordu:

“…Yavu gazeteci kardeş şu bize soğuk bakan otobüs şoförlerini yazsanıza.. Çoğu zaman bizi duraktan yaşlı olduğumuz için ya durmuyorlar ve otobüse almıyorlar, veyahut otobüse binince  cihazıın uzunca ‘düüüüüüt’ yapmasından rahatsız oluyorlar…”

Birkaç kez kendim şahit olmuştum, bir özel halk otobüsü süren otobüsçü arkadaş durakta sadece yaşlı olduğu için durmadığı da oldu…

Oldu ve oluyor böyle şeyler.

 Çooğu zaman da bu tespitlerimizi bizler ya haber yapıyoruz ya da köşemizden yazı ile duyuruyoruz…

Şimdi gelelim zurnanın “zırt” dediği yere yani bu husustaki  son gelişmelere…

Şimdi tarihler 2020’nin Şubat ayını gösterirken, ülke çapında, Şehir içi toplu taşıma araçlarından indirimli ya da ücretsiz yararlanan 60 ve 65 yaş üstü yurttaşların bu haklarının ellerinden alınması gündemde yer aldı…

Ve bu gündem sıcaklığını koruyor…

Peki bu hususta ne olacak veya ne olur?

İktidar Partisinin  Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki son haberlere göre, “Biniş hakkının günde git ve gel olarak iki tane olması veyahut da belli saatler arasında olması. Ama buna siyaset kurumu karar vermedi” açıklaması yaptı.

Dolayısıyla Toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanan 65 yaş üstü kişilerin bu haklarının ellerinden alınması gündemde iken , Sputnik'ten Yurdagül Şimşek'in haberine göre Özhaseki Meclis'te düzenlediği basın toplantısında bu hususta: ilk teklifin 65 yaş üstü vatandaşların mesai saatleri sonrasında indirim haklarının geçerli olması olduğunu ikinci teklifin ise biniş hakkının git gel olarak günde iki tane ile sınırlandırılması olduğunu belirtiyor.

Özhaseki:

Sıkıntı şurada tabii ki devlet, Aile Bakanlığı vasıtayla halk otobüslerine birtakım iyileştirmeler yapıyor, aydan aya ödeme yapıyor, bindirdiği emekliler, yaşlılar için. Ama belediye otobüslerine vermiyor aynısını. Belediyeciler diyorlar ki ‘biz de mazot yakıyoruz, biz de işçi kullanıyoruz, bizim maliyetimiz daha yüksek halk otobüslerinden çünkü belediye işçileri üç dört kişi çalışıyor, sendikali işçiler'. Orada böyle bir sıkıntı var.

İkincisi bir de sabah erken saatlerde pik saatlerde özellikle işçi memur herkes işine giderken, öğrenci okuluna giderken ‘lütfen ne olur diyorlar onlar da binmesinler, onlar saat 9'dan sonra binsin' diyorlar.” Dedi.

Şu anda Meclis’teki taslak şu şekilde:

Bir 65 yaş ve üstü vatandaş akşam  saatlerde otobüslere binilmemesi gibi bir teklif var. Bir başka teklif de günlük iki tane biniş, serbest biniş olursa bundan sonra bu da kötüye kullanılıyor gibi teklifler var. Bana göre ikisi de makul teklifler yani emekli birisinin 65 yaştan büyük birisinin eğer hakikaten işi varsa ne olur 10'dan sonra gitsin, 9.30'dan sonra gitsin gideceği yere, bu makul teklifler bu iki teklifte taslakta duruyor ama hangisine karar verilir onu elbette  Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) söyleyecek…

Şimdilik bu konuda bu kadar.

 SAĞLICAKLA KALIN!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263