31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçim öncesi CHP ve İYİ Parti öncülüğünde kurulan sonrasında birkaç siyasi partinin daha katılımı ile güç bulan “Millet İttifakı” bilindiği gibi başta İstanbul-Ankara-Adana-Mersin ve Antalya olmak üzere çok sayıda belediyeyi kazanmıştı.
Seçim sonrası bir arada olmanın, birlikte siyaset yapmanın sonuç almak için şart olduğunu gören millet ittifakına mensup partiler CHP-İYİ Parti-SP-DP-DEVA ve Gelecek Partisi ismini “Altılı masa” koydukları yeni bir organizasyona “merhaba “ dediler.
Altılı masanın oluşturulmasından sonra CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun olağanüstü fedakarlığı, İYİ Parti Genel başkanı Meral Akşener’in müthiş çalışkanlığı ve uyumuna SP Genel başkanı Temel Karamollaoğlu’nun pozitif yaklaşımı eklenince ortaya hiç kimsenin tahmin edemeyeceği bir siyasi birliktelik çıkmış oldu.
Altılı masa o gün bu gündür hiç durmadan önce 2023 yılının haziran ayında yapılacak olan seçimleri nasıl kazanacağını ve kazandıktan sonrada vatandaşın içerisinde bulunduğu sorunlardan nasıl çıkacağının hesabını yapıyorlar.
Altılı masa bünyesinde bulunan siyasi partilerin oluşturduğu sinerjinin toplumda nasıl bir etki bıraktığı uzun zamandır kamuoyu araştırma şirketlerinin yaptıkları anketler vesilesi ile de çok net bir şekilde görülüyor
Böylesi birlikteliklerin siyasete nasıl yansıdığına en iyi örnek 1991 yılında yapılan genel seçim öncesi Refah Partisi –Milliyetçi Çalışma Partisi ve Islahatçı Demokrasi Partisi tarafından oluşturulan ve ismi “Kutsal İttifak” olarak bilinen siyasi birlikteliktir.
O dönem var olan yüzde onluk oy barajını aşması asla mümkün görülmeyen bu üç partinin ortaya çıkardığı sinerji seçmen tarafından kabul görünce seçimde her 3 siyasi partide TBMM’ye girmiş ve iktidarda bulunan ANAP ağır bir yara almıştı.
2018 yılında hayatımıza giren “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi” yapısı gereği zaten ittifakları mecbur kılıyor, yüzde 50 gibi son derece yüksek bir oy oranını kazanmak adına taraflar bünyelerine ne kadar fazla siyasi parti ekleyebiliyorlarsa neticeye o kadar yaklaşabiliyorlar.
Bir tarafta Cumhur ittifakı yoluna hangi şartlarda devam ediyorsa diğer tarafta Millet ittifakı da yola aynı şartlarda devam ediyor, Altılı masa ile ilgili Cumhur ittifakının yaptığı son derece ağır ithamlara rağmen millet ittifakı partilerinin hiç cevap vermeden çalışmalara devam etmesi de seçmen tarafından kabul görüyor.
Altılı masa ile ilgili dışarıdan “bir an önce adaylarını açıklasınlar” şeklindeki dayatmalarını bizde gereksiz bulanlardanız, Netice de seçim tarihi belli, Seçim yaklaştığında YSK seçim sürecini açıkladığı an Altılı masada adayını kamuoyu ile paylaşacaktır.
İttifakların seçim akşamı nasıl bir netice alacağı ile ilgili kararı seçmen verecektir, bize de düşen de bu sistem içerisinde yüzde elli oy oranına ulaşmak için oluşturulan ittifaklara “hayırlı olsun” temennilerinde bulunmaktır.
Bir arada olmanın kime ne zararı var.?