KOCAELİ (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 50'si tutuklu, 15'i firari 90 sanığın yargılandığı davada, sanıklar esasa ilişkin savunmalarını sürdürüyor.
Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Kocaeli Kapalı Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda görülen duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklarla avukatlar ve sanık yakınları katıldı. Davaya müdahil olan Cumhurbaşkanlığı adına avukat Ömer Furkan Yayla da duruşmada hazır bulundu.
Tutuklu sanıklardan .Ş ve E.Ç, haklarında, "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" suçlamasıyla ilgili ek savunma yaptı. Sanıklar, müşteki amiraller İskender Yıldırım ve Yalçın Payal'ın gözaltına alınıp, asker, cezaevi aracıyla İstanbul'a götürülmesi olaylarının yaşandığı saatlerde, başka yerde olduklarını, Merkez Komutanlığı'na daha sonra geldiklerini ileri sürerek, bu olayla bir ilgilerinin bulunmadığını ifade etti.
Duruşmada, "Darbe girişimi sırasında darbeci amiral Ayhan Bay tarafından TCG Yavuz Savaş Gemisi Komutanı Sezayi Özgür Öztürk'e verilen kurallara aykırı tüm emir ve talimatları sorgulamadan uyguladığı, darbecilerle hareket ettiği, gemide Komutan Sezayi Özgür Öztürk ve diğer sanıklarla dönemin Donanma Komutanı Veysel Kösele ve 2 Komodor Kerim Levent Uca'nın kamaraya kapatılarak etkisiz hale getirilmesi, kamaranın kapısının açılmayacak şekilde dışarıdan bağlanması, silah zoruyla Donanma Komutanı'nın emir astsubayı Yalçın Gül'ün ve koruma astsubayı Ebubekir Öztürk'ün kamaranın kapısına kelepçelenerek etkisiz hale getirilmesi olaylarına karıştığı, örgüt mensupları tarafından 'mahrem hizmetler' yapılanmasında yer alan örgüt üyesi askeri personelle irtibat için kullanılan hattan ardışık aramasının bulunduğu" iddia edilen ve hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlamasıyla ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istenen tutuklu sanık eski TCG Yavuz Savaş Gemisi Harekat Subayı Kurmay Binbaşı F.D, esasa ilişkin savunma yaptı.
Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen F.D, darbeci olmadığını ve darbeye destek vermediğini ileri sürdü.
O gün Deniz Lisesi mezuniyet törenlerine katılmak için İstanbul'a gittiklerini, akşam üstü Gölcük'e dönerken gelen emir üzerine Boğaz'a geri döndüklerini anlatan F.D, " 'Önce tatbikat var' dendi. Sonra SABKOR alarmı verildiğini öğrendik. Bir süre sonra Donanma Komutanı Veysel Kösele'nin Fenerbahçe açıklarından gemiye bineceği söylendi. Genelkurmay Başkanı ve Deniz Kuvvetleri Komutanı televizyonlardan darbeci olmadığını açıklamaları üzerine biz Donanma Komutanı Veysel Kösele'nin darbeci olduğunu sandık çünkü gemiye sessiz sedasız bindi, personele geldiğini anons ettirmedi ve kimseye darbeci olmadığını söylemedi." diye konuştu.
Darbe olduğunu anladığında darbe karşıtı söylemlerde bulunduğunu ve personelini de bilgilendirdiğini öne süren F.D, şöyle devam etti:
"Gemi harekat subayı olarak hiçbir personele darbe yanlısı emir vermedim. Amirlerimden bu yönde bir talimat almadım. Ben sadece geminin güvenliğini sağladım, yapmam gereken rutin işleri yaptım. Sıkıyönetim mesajını görmedim, okumadım. Gemi Komutanı'nın emriyle personel silahlandırıldı. Bu her zaman olan normal bir durum değildi. Bu yüzden silahımı geri verdim. Normalde Donanma Komutanı gemiye geldiğinde anons edilir, personel bilgilendirilirdi. Şüpheli bir şekilde gelince onun darbeci olduğunu düşündüm."
Gemi Komutanı Sezayi Özgür Öztürk'ün, Tuğamiral Ayhan Bay'dan emir aldığını ve tüm sorumluluğun kendisinde olduğunu söylediğini öne süren F.D, "Amiral kamarasının olduğu yerden bir el silah sesi duydum. Arkasından, 'teslim ol, silahını bırak' şeklinde bağrışmalar geldi. Baktığımda Öztürk ve Kösele'nin koruma astsubayı arasında bir arbede yaşanıyordu. O sırada ikinci kez silah patladı. Ben de sakinleştirmeye gittim, arbedeyi önlemeye çalıştım. Benim bu olaylarla bir ilgim yok. Ben zaten görev gereği köprü üstündeydim. Donanma Komutanı'nın etkisiz hale getirilmesi ve diğer olaylara karışmadım." şeklinde konuştu.
Sabah 07.00 sularında Gemi Komutanı Öztürk'ün, Donanma Komutanı Veysel Kösele'ye, "Komutanım bir yanlışlık oldu. Özür dilerim. Emrinize girmeye hazırım' dediğini aktaran F.D, "Kösele, Öztürk'e bağırdı, azarladı. 'Sen benim emrime giremezsin.' dedi. Gemiler Gölcük'e geldiğinde gözaltına alındım. Sonra tutuklandım." ifadelerini kullandı.
Duruşmanın öğleden sonraki bölümü, F.D'nin savunmasıyla devam ediyor.
- Mütalaada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemi
Mütalaada, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren ve eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici ile kurmay albayların da aralarında bulunduğu 51 sanık hakkında, "Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
Eski Donanma Komutanı emekli Oramiral Veysel Kösele ile Komodor Levent Kerim Uça'nın derdest edildiği TCG Yavuz Gemisi Komutanı eski Kurmay Yarbay Sezai Özgür Öztürk ve 15 personeli ile İstanbul Moda açıklarında top atışı yapılan TCG Kemalreis Gemisi Komutanı Yarbay Arif Çıtlık, TCG Turgutreis Gemisi 2. Komutanı Kurmay Yarbay Ali Kocamanoğlu, TCG Salihreis Gemisi 2. Komutanı Sami Tulgar, TCG Oruçreis Gemisi 2. Komutanı Özgür Gencer, bu suçtan cezalandırılmaları istenen sanıklar arasında yer alıyor.
- İddianameden
FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in 1 numaralı şüpheli olduğu iddianamede, eski Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı Kurmay Başkanı Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık, eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici, eski Sahil Güvenlik Komutanlığı Harekat Başkanı Süleyman Yarayan, eski Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay, eski Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, eski Genelkurmay Konsept Teşkilat ve Harbe Hazırlık Daire Başkanı Gürel Kaynak, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Muharrem Aslan, eski Harp Filosu Komutanlığı Kurmay Başkanı Murat Erdem ile Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18 sivil ve 1 asker öğretmenin de aralarında yer aldığı 90 sanık bulunuyor.
İddianamede, terör örgütü elebaşı Gülen hakkında, "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs", "silahlı örgüt kurmak veya yönetmek" ve "silahla birden fazla kişiyle birlikte yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.
Şüpheli askerlerle irtibatlı olan, onları darbe toplantılarına götüren ve kaçtıkları dönemde saklayan, Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18'i sivil, 1'i asker öğretmen ile Donanma Komutanlığı'nda darbe girişimini yönettiği belirtilen tutuklu sanıklar Hakan Üstem, Hayrettin İmren, Ömer Faruk Harmancık, Nazmi Ekici, Süleyman Yarayan, Tezcan Kızılelma, Gürel Kaynak, Muharrem Aslan ve Murat Erdem ile firari sanık Ayhan Bay hakkında ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl altışar aya kadar hapis cezası istenen iddianamede, diğer sanıkların ise ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl 6 aydan yirmidokuzar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.