SAKARYA (AA) - Sakarya'da Akçay Deresi'ne 7 bin 500 yavru kırmızı benekli alabalık bırakıldı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yürütülen proje kapsamında, Akçay Deresi'nden yakalanan doğal kırmızı anaç alabalıklar, Sapanca İçsu Ürünleri Üretimi ve Araştırma Birimine getirilerek, üretilen yavru kırmızı benekli alabalıklar doğal ortama salındı.
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, gazetecilere yaptığı açıklamada, 4 yıllık bir emeğin ürüne dönüşmesinin kendileri için bir gurur vesilesi olduğunu söyledi.
Yaklaşık 4 yıl evvel doğadan yakaladıkları balıkları bugün tekrar doğaya saldıklarını anlatan Albay, ülkede bulunan 300'ü aşkın tatlı su balığı türünden kırmızı benekli alabalıkların neslinin tehdit altında olduğunu kaydetti.
Doğaya salma işlemi sonrasının önemli olduğunu vurgulayan Albay, "Bu balıkların yakalanması, avlanması ticareti yasak olan bir balık türüdür. Bu balıkları gelecek nesillere yaşatmak hepimizin görevidir. Bu bölgede yaşayan inanlar bu deredeki balıklara sahip çıksınlar." dedi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş de bölgenin önemli su kaynaklarına sahip olduğunu, zengin balık türlerinin barındığını aktardı.
Projenin önemine işaret eden Keleş, "Burada bize düşen görev bu bölgede bu balıkların yaşayabilmesi için bu bölgede geliştirdiğimiz su yapılarını balıkların yaşam standartlarına göre dizaynı etmek. İnşallah kurumsal olarak da bu sorumluluğu taşıyacağız ve bu sorumluluğa göre hareket edeceğiz. Bu bölgede balıkların yaşaması için de üzerimize düşen görevleri yerine getireceğiz." ifadelerini kullandı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdürü Resul Doğan ise 2023 yılına kadar 50 milyon alabalığı sulara ulaştırmayı hedeflediklerini, şu ana kadar da 15 milyon alabalığın doğaya salındığını bildirdi.
Konuşmaların ardından, 7 bin 500 yavru kırmızı benekli alabalık Akçay Deresi'ne bırakıldı.