BALIKESİR (AA) - Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Türkiye'nin en büyük doğal milli park alanı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı'nda son zamanlarda çıkan yangınlar nedeniyle giriş kapısı yapılmasını talep etti.
Gençer, Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin ağustos ayı ikinci birleşiminde söz alarak Ayvalık Adaları Tabiat Parkı'ndaki yangınlara dikkati çekti.
Büyükşehir Belediyesi kanalıyla Bakanlığa gerekli yazışmaların yapılmasını ve tabiat parkına 5 giriş kapısının yapılmasını isteyen Gençer, yangınların ancak bu şekilde önüne geçebileceklerini ifade etti.
Gençer, bölgede artan orman yangınları konusunda Meclis'in çevre komisyonundan destek istediğini belirterek, "Maden Adası'nda yaşanan yangından dört gün sonra Cennet Tepesi, 11 gün sonra Bağyüzü köyünde ve son olarak dün Alibey Adası'nın Çataltepe mevkisinde yangın çıktı. Cunda Adası'nda 1 hektarlık alan tahrip oldu. Bölgedeki yangın havadan ve karadan yapılan müdahaleyle kontrol altına alındı. Adeta ciğerimiz yandı. Çok üzüldük ama yangın hızlı bir şekilde bastırıldı." dedi.
Yangınların çıkmasının üzücü olduğunu ancak buna rağmen can ve mal kaybının olmamasının tek tesellileri olduğunu ifade eden Gençer, "Yangında küle dönen bitki örtüsünü ve canlıların acısını en derinden hissediyoruz. Hepimize büyük geçmiş olsun. Kentimizde art arda yaşanan bu yangınlar gösteriyor ki ağaçlık alanlarda çok daha dikkatli olmalıyız. Yaşadığımız yangınlarda çıkış nedenleri netlik kazanmasa da ihmal ve kasıtla meydana geldiği için kesinlikle tabiat parkı sınırları içinde ateş yakılmaması piknik ve kamp yapılmaması tabiat parklarımızın özellikle karakterinin bozulmadan korunması için giriş ve çıkışların mutlaka kontrol altına alınması gerekiyor." diye konuştu.
Tabiat parkının Türkiye'nin en büyük doğal park alanı olduğuna değinen Gençer, şunları kaydetti:
"Tabiat parkının alanı 17 bin 900 hektardır. Yaklaşık olarak 5 girişi vardır. Bu girişlerin ikisi Hakkı Bey Yarımadasında, üç tanesi Patriça bölgesindedir. Eğer kanun uygulanır, bu girişlere bakanlık tarafından kapı yapılırsa ve denetleme altına alınırsa bu yangınların büyük ölçüde biteceğine inanıyorum. Eğer bu tedbirleri almadığımız takdirde Ayvalık'ta bizim tabiat parklarımızda hiç orman ve bitki örtüsü kalmaz. Burada endemik bitki örtüsü yanında zeytinlikler ve çam ormanları var. Buraya gelen ziyaretçiler çadır kurup ateş yakıyorlar. Geniş bir alan, inanın takibi çok zor. O yüzden bu giriş kapılarının yapılıp uygulamaya geçmesini istiyoruz. Büyükşehir Belediyesinin Çevre Komisyonu ile gerekli yazışmaları yapmasını ve desteğini istiyoruz."