"Bölgemizde yaşadığımız deprem ders ve tecrübeler kazandırdı"

GENEL

- "Bölgemizde yaşadığımız deprem bize bir takım dersler ve ciddi tecrübeler kazandırdı. Risklerimizi daha iyi görme ve analiz etme fırsatı bulduk. Ayvacık Depremi ile Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında deprem riskini azaltmada ve depremlerle baş edebilmede hazırlıklı ve dirençli bir toplum yaratabilmek hedefiyle yola çıktık. Çanakkale genelinde eğitim faaliyetlerine daha fazla yoğunlaştık" - "Çanakkale ve ilçelerinde toplam 37 bin 546 kişiye ulaştık. 2018 yılı içinde 16 bin 826 sivil toplum kuruluşu, kamu ve özel sektör kuruluşu çalışanımızla öğrencimiz uzman eğitmenlerimizden temel afet bilinci, ilk 72 saat, temel yangın bilgisi ve acil durumlarda bina tahliyesi eğitimleri aldı"

 Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Çanakkale İl Müdürü Levent Yılmaz, "Bölgemizde yaşadığımız deprem bize bir takım dersler ve ciddi tecrübeler kazandırdı. Risklerimizi daha iyi görme ve analiz etme fırsatı bulduk. Ayvacık Depremi ile Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında deprem riskini azaltmada ve depremlerle baş edebilmede hazırlıklı ve dirençli bir toplum yaratabilmek hedefiyle yola çıktık. Çanakkale genelinde eğitim faaliyetlerine daha fazla yoğunlaştık." dedi.

Yılmaz, İl Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, depremin vazgeçilmez bir doğal afet olduğunu ancak alınabilecek önlemlerle zararın en aza indirebileceğini belirtti.

AFAD olarak, öğretmenlerden çocuklara, ustalardan kalfalara, kamu kurumlarından özel sektöre, sivil toplum kuruluşlarına, il, ilçe, belde ve köylerde yaşayan tüm vatandaşlara ulaşarak sadece depremler hakkında değil diğer afetlere karşı farkında olmalarını amaçlayan eğitimler, konferanslar, toplantılar ve projeler yürüttüğünü dile getiren Yılmaz, "Bölgemizde yaşadığımız deprem bize bir takım dersler ve ciddi tecrübeler kazandırdı. Risklerimizi daha iyi görme ve analiz etme fırsatı bulduk. Ayvacık Depremi ile Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında deprem riskini azaltmada ve depremlerle baş edebilmede hazırlıklı ve dirençli bir toplum yaratabilme hedefiyle yola çıktık. Çanakkale genelinde eğitim faaliyetlerine daha fazla yoğunlaştık. Çanakkale ve ilçelerinde toplam 37 bin 546 kişiye ulaştık. 2018 yılı içinde 16 bin 826 sivil toplum kuruluşu, kamu ve özel sektör kuruluşu çalışanımızla öğrencimiz uzman eğitmenlerimizden temel afet bilinci, ilk 72 saat, temel yangın bilgisi ve acil durumlarda bina tahliyesi eğitimleri aldı. Bilindiği üzere afetlere karşı mücadelenin en önemli basamağı bilinçli bir topluma sahip olmaktır. Çanakkale'de yaşayan halkımızın başta depremler olmak üzere diğer tüm afetler hakkında bilinçli ve acil durumlara karşı hazırlıklı olmaları öncelikli hedefimizdir. Afet sonrası can ve mal kaybını en aza indirmek için vatandaşlarımızda afet bilincini ve farkındalığını yaratmak adına yürüttüğümüz eğitim çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz." diye konuştu.

Levent Yılmaz, kırsal kesimdeki vatandaşların afetler konusunda bilinçli olmaları için Köy Eğitimi Projesi ve Köy Afet Gönüllüleri Projesi hazırladıklarını ifade etti.

Proje kapsamında Çan, Eceabat, Biga, Bayramiç ve Ayvacık ilçelerine bağlı 24 köyde yaşayan vatandaşlara afet bilinci eğitimi verdiklerini aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

"Köy Afet Gönüllüleri Projesi kapsamındaysa nüfus yoğunluğunu ve merkeze uzaklığı göz önüne alarak ilimiz genelinde bazı köyler belirledik ve bu köylere deprem ve sel gibi doğal afetlerde kullanılmak üzere içlerinde hafif arama kurtarma malzemeleri bulunan acil durum konteynerleri yerleştirdik. Belirlediğimiz bu köylerde muhtarlıklarımızla koordineli olarak köy afet gönüllüleri oluşturarak temel afet bilinci ve hafif arama kurtarma eğitimleri vermeye başladık. Düzenlediğimiz eğitimler sadece köy afet gönüllülerimiz için değil, köyde yaşayan ve isteyen herkes eğitimlerimize katılabiliyor. Verdiğimiz eğitimler esnasında köy halkına afet ve acil durumlarla ilgili broşürler ve kitapçıklar dağıtıyoruz. Bu projemiz doğrultusunda Bayramiç, Ezine, Yenice, Biga, Çan, Ayvacık, Lapseki, Gelibolu ve Eceabat ilçelerine bağlı köylerimizde afet eğitimlerimize devam ediyoruz. Son olarak Bayramiç'e bağlı Evciler ve Çırpılar'da köy afet gönüllüsü eğitimlerimizi tamamladık. Müdürlüğümüzce hazırlanan afetler öncesi, afetler sırası ve afetler sonrasında yapılması gerekenler ve doğru davranış tekniklerinin açıklandığı kitapçık ve broşürleri eğitimlerimize katılan vatandaşlarımızla paylaşarak, kitapçık ve broşürlerdeki bilgiler hakkında vatandaşlarımıza evlerindeki uygulamalar detaylı olarak anlatıldı. Proje kapsamında konteynerlerin içinde bulunan arama kurtarma ekipmanlarının acil durumlarda vatandaşlarımız tarafından nasıl kullanılacağını uygulamalı olarak gösterdik. Köy afet gönüllüsü eğitimlerinin tamamlanmasının ardından diğer köylerimizde yaşayan vatandaşlarımıza da verilecek eğitimlerin planlamasını yaptık. Görsel anlamda fayda sağlayacağını düşündüğümüz materyaller hazırladık. AFAD olarak 2023 yılına kadar Çanakkale genelinde yaşayan tüm vatandaşlarımızın afet ve acil durumlar hakkında bilinçlenmelerini sağlamayı hedefliyoruz."

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.