Boşnak böreği Ayvalıklı kadınların gelir kapısı

GENEL

BALIKESİR (AA) - Balıkesir'in Ayvalık ilçesinin Balkan göçmenlerinin yaşadığı Küçükköy Mahallesi'nde, Boşnak böreği yerli ve yabancı turistlerin vazgeçemediği tatlardan.Turizmin yanı sıra zeytin ve zeytinyağıyla ünlü Ayvalık,...

BALIKESİR (AA) - Balıkesir'in Ayvalık ilçesinin Balkan göçmenlerinin yaşadığı Küçükköy Mahallesi'nde, Boşnak böreği yerli ve yabancı turistlerin vazgeçemediği tatlardan.

Turizmin yanı sıra zeytin ve zeytinyağıyla ünlü Ayvalık, deniz ürünlerinin yanı sıra kültürel lezzetleriyle de önemli mesafe alıyor. Ayvalık'ın, muhacirlerin yoğunlukta yaşadığı Küçükköy Mahallesi'nde Balkan kültürünün en önemli damak tatlarından Boşnak böreği yöre kadınlarının yeni gelir kapısı oldu. UNESCO’nun Kültürel Mirasları listesine giren Ayvalık'ın Küçükköy Mahallesi'nin hemen her köşesinde Boşnak böreğini bulabilmek mümkün.

Küçükköy Mahallesi'nde 15 yıldan bu yana Boşnak böreği yapıp satan iş yeri sahibi Lale Kısmet, AA muhabirine, bu böreğin en önemli özelliğinin elde açılması olduğunu söyledi.

- Hamurun dinlendirilmesi önemli

Önce hamuru hafif tuzlayıp, yoğurarak ufak beze haline getirdiklerini anlatan Kısmet, şöyle konuştu:

"Bu bezeleri zeytinyağıyla yağlayıp, yaklaşık bir saat dinlendiriyoruz. Daha sonra bu hamuru merdaneyle incecik çarşaf gibi açıyoruz. Sonra da içine kıyma, peynir, patates, ıspanak, patlıcan gibi iç malzemelerini serpiştirerek yerleştiriyoruz. Bu işlemin ardından, her iki tarafından yuvarladığımız böreği, tepsilere koyuyoruz. Daha sonrada bir fırçayla tekrar üstlerini zeytinyağı sürdüğümüz böreğimizi fırına koyup, yaklaşık yarım saat pişirdikten sonra da müşterilerimize servis ediyoruz."

Kısmet, kıymalı, peynirli, patatesli, ıspanaklı ve sebzeli olmak üzere 5 çeşit Boşnak böreği ürettiklerini dile getirerek, "Bu böreğin ince olarak açılabilmesi için belki de biraz benim gibi Boşnak kökenli olmakta fayda var. İşin sırrı hamurun dinlendirilmesinde. Hamur ne kadar çok dinlenirse o kadar rahat ve geniş olarak açılabiliyor. Böreği yuvarlak veya düz tepsiye de koyabilirsiniz. Ama bana göre yuvarlak tepside daha güzel duruyor. Bu börek eskiden odun ateşinde ve saç tavalarda pişiriliyordu. Günümüzde ise sanayi tip fırınlarda pişiriliyor." diye konuştu.


Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.