Boşnak gençler dedelerinin şehit olduğu topraklarda

GENEL

- Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının koordine ettiği programla Sırbistan'ın Sancak bölgesinden Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı tarihi Gelibolu Yarımadası'na gelen Boşnak üniversite öğrencileri, dedelerinin şehit düştüğü topraklarda duygusal anlar yaşadı - Kafilede yer alan Avdiya Salkoviç: - "Burada tarif edemeyeceğim duyguları yaşıyorum. Dedelerimin bastığı topraklara basmak, savaştığı yerlerde olmak, ruhlarını teslim ettikleri topraklarda bulunmak bizi duygulandırdı"

ÇANAKKALE (AA) - SİNAN BALCIKOCA - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının koordinesiyle Sırbistan'ın Sancak bölgesinden tarihi Gelibolu Yarımadası'na gelen Boşnak üniversite öğrencileri, Çanakkale Savaşları'nda dedelerinin şehit düştüğü toprakları ziyaret etti.

Sırbıstan'daki bazı üniversitelerde öğrenim gören 50 kişilik grup, Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası'nda 57. Piyade Alayı Şehitliği, Conkbayırı, Şehitler Abidesi, Yahya Çavuş ve Seyit Onbaşı anıtları ile Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'ni gezdi.

Program kapsamında şehit dedelerinin mezarlarında dua eden öğrenciler, duygusal anlar yaşadı.

Kafileye tarihi yarımadayı gezdiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Burs ve Barınma Koordinatör Yardımcısı Ömer Tatlı, Çanakkale'de yaklaşık 25 bin Boşnak'ın şehit ve gazi olduğunu söyledi. Gençlerin, atalarının savaştığı toprakları görme imkanı bulduğunu belirten Tatlı, "Mezarları başında dua okudular. Çok duygusal anlar yaşandı. Çanakkale'yi Türkiye'de bir şehir olarak biliyorlarmış ancak tarihimizi bu kadar içinde saklı tutan bir kent olduğunu burada fark ettiler. Ülkelerine döndüklerinde burada yaşadıklarını arkadaşlarına anlatıp onların da buraya gelmelerini sağlayacaklar." dedi.

- "Tarif edemeyeceğim duyguları yaşıyorum"

Grupta yer alan Avdiya Salkoviç de 1990'lı yıllarda Marmara Üniversitesinde eğitim gördüğünü dile getirdi.

Türkiye'yi çok sevdiğini dile getiren Salkoviç, "Burada tarif edemeyeceğim duyguları yaşıyorum. Dedelerimin bastığı topraklara basmak, savaştığı yerlerde olmak, ruhlarını teslim ettikleri topraklarda bulunmak bizi duygulandırdı. Bu kafilede yer alan öğrencilerin de burada bir akrabası şehit olmuştur." diye konuştu.

Atalarının Osmanlı sancağı altında savaştığı topraklarda bulunmalarının kendilerini heyecanlandığını aktaran Mirza Aliçkoviç ise ülkesinde döndüğünde soydaşlarına Çanakkale'yi anlatacağını ifade etti.

Ceylana Holiç de ziyaret sırasında duygulandığını kaydederek "Buraya daha önce de gelmiştim. Bizim için çok önemli bir yer. Sancak bölgesinden Çanakkale'de çok fazla şehit var. Onlar için dua ediyoruz." dedi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.