Danıştay'ın "Öğrenci andı" kararı

GENEL

- Eğitim-Bir-Sen, Sakarya, Zonguldak ve Karabük şubelerince, Danıştay 8. Dairesinin ilköğretim okullarında uygulanan "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal eden kararına tepki gösterdi

SAKARYA (AA) - Eğitim-Bir-Sen Sakarya, Zonguldak ve Karabük şubelerince, Danıştay 8. Dairesince, ilköğretim okullarında uygulanan "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünün iptal edilmesine tepki gösterildi.

Eğitim-Bir-Sen Sakarya Şube Başkanı Murat Mergen, yaptığı yazılı açıklamada, 2013 yılında toplumun büyük çoğunluğunun beklentileri üzerine hukuk devleti olmanın ve demokratikleşmenin bir gereği olarak öğrenci andının kaldırıldığını ve sivilleşme adına önemli bir kazanım elde edildiğin hatırlattı.

Öğrenci andının kaldırılmasına, toplumsal barışın ve uzlaşının sağlanması, demokratik bir Türkiye'nin inşası adına Eğitim-Bir-Sen olarak destek verdiklerini bildiren Mengen, "Ancak Danıştay 8. Dairesi, idarenin takdir hakkını hiçe sayarak, hukuki denetimin dışına çıkıp hiçbir pedagojik ve bilimsel verilere dayanma ihtiyacı duymadan ilköğretim okullarında 'Öğrenci Andı'nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmiştir. Pedagojik veya hukuki hiçbir dayanak göremediğimiz gerekçeli kararda, ülke gerçekliği ve toplumsal mutabakat bir yana uluslararası hukuk ve anayasa dahi görmezden gelinmiştir." ifadesini kulandı.

- Zonguldak

Eğitim Bir-Sen Zonguldak Şube Başkanı Sadettin Dede de yaptığı yazılı açıklamada, "Danıştay vermiş olduğu kararda, temel hak ve özgürlüklerin askıya alındığı, darbe dönemi anayasalarıyla şekillenen eski Türkiye’nin ezberlerini gerekçe olarak sunmuş, hukukun evrensel ilkelerini gözardı ederek toplumsal birliğe ağır bir darbe vurmuştur." ifadesini kullandı.

Dayatmacı, ayrımcı, dışlayıcı, Türkiye'nin taraf olduğu başta Çocuk Hakları Sözleşmesi olmak üzere birçok uluslararası sözleşmeye ve doğal hukuka aykırı, eski Türkiye'nin en önemli vasfı olan toplum mühendisliğinin tezahürü, farklılıkları yok sayan, hatta zor kullanarak değiştiren, tektipleştirme politikasının esas alındığı, militarist toplum kurma özleminin ürünü olan andın tekrar hortlatılması sonucunu doğuracak bu kararı kabul etmediklerini belirten Dede, itiraz mercisinin adaleti ve hukuku tesis edeceğine olan inançlarını koruduklarını kaydetti.

- Karabük

Eğitim Bir-Sen Karabük 1 Nolu Şube Başkanı Zeki Öz de yazılı açıklamasında, 2013 yılında toplumun büyük çoğunluğunun beklentileri üzerine hukuk devleti olmanın ve demokratikleşmenin bir gereği olarak andın kaldırıldığını, sivilleşme adına önemli bir kazanım elde edildiğini aktardı.

Öz, şunları kaydetti:

"Danıştay vermiş olduğu kararda, temel hak ve özgürlüklerin askıya alındığı, darbe dönemi anayasalarıyla şekillenen eski Türkiye'nin ezberlerini gerekçe olarak sunmuş, hukukun evrensel ilkelerini gözardı ederek toplumsal birliğe ağır bir darbe vurmuştur. Danıştay'ın aldığı ideolojik nitelikteki bu karar, öncelikle toplumsal barışa ve siyasi iradeye yönelik bir girişimdir. Bu antidemokratik ve evrensel hukuka aykırı karara tepkisiz kalınmamalı, andımızın kaldırılması kararının arkasında durulmalı, insan hakları ve demokrasi alanında elde edilen toplumsal kazanımlar kararlılıkla korunmalıdır."


Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.