Dede mesleği börekçilik için öğretmenlikten vazgeçti

GENEL

ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale'de yaşayan 28 yaşındaki Semih Düzenli, dedesinden kalan 60 yıllık börekçilik işini devam ettirebilmek için fizik öğretmenliği mesleğinden vazgeçti. Semih Düzenli, 2014 yılında Samsun Ondokuz Mayıs...

ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale'de yaşayan 28 yaşındaki Semih Düzenli, dedesinden kalan 60 yıllık börekçilik işini devam ettirebilmek için fizik öğretmenliği mesleğinden vazgeçti.

Semih Düzenli, 2014 yılında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fizik Öğretmenliği bölümünden mezun olarak ailesinin yanına Çanakkale'ye geldi.

Dedelerinden kalan seyyar börekçilik mesleğini devam ettiren babası Nejat Düzenli ve amcası Nevzat Düzenli'nin mesleği bırakmayı düşündüklerini gören Semih Düzenli, öğretmenlik mesleğinden vazgeçerek bir börek salonu açtı. Mesleğin üçüncü kuşak temsilcisi olan Semih Düzenli, dedesi Hüseyin Düzenli'nin izinden giderek, babası ve amcası ile lezzet ön plana çıkan börekleri, dedesinin tarifi ile üretmeye devam ediyor.

Torun Düzenli, eşinin de bu mesleği yaptığını belirterek, aileye girmek için börek açmayı bilmek gerektiğini ifade etti.

20 yıldır aynı toptancılardan malzeme aldıklarına da değinen Düzenli, lezzetlerinin bir diğer sırrının da aynı toptancılarla çalışarak malzemenin en sağlıklısı ve doğalını almak olduğunu anlattı.

Bu mesleğin körelmesi ve ölmesini istemediği için üniversiteden mezun olduktan sonra öğretmenlik yerine börekçilik yapmayı tercih ettiğini ifade eden Semih Düzenli, "Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Fizik Öğretmenliği mezunuyum. Üçüncü kuşak olarak mesleği devam ettiriyorum. Babam, dedem, amcam ailece bu mesleği yapıyoruz. Mezun olduktan sonra 2014 yılında babamlar bu işi seyyar olarak devam ettiriyordu ve mesleği bırakma eğilimindeydiler. Öğretmenlik yapmayı tercih etmedim. Bu mesleğin körelmesini ve ölmesini istemediğim için onların da desteğiyle bu mesleği devam ettirmek için iş yeri açma yoluna gittik." dedi.

- "Bu aileye girmek için börek açmayı bilmek gerekiyor"

Şu anda bu mesleği eşi devam ettiren Semih Düzenli, esprili bir dille bu aileye girmek için börek açmayı bilmenin gerektiğini dile getirerek eşinin hamile olduğu için şu süreçte çalışamadığını belirtti. Bu işte 60 yıllık bir tecrübelerinin olduğunun altını çizen Düzenli, şöyle devam etti:

"Çocukluğumdan beri dedemden, babamdan ve amcalarımdan gelen birikim ile birlikte bu işin içinde yer alıyorum. Yaklaşık 20 yıldır aynı toptancılarla çalışıyoruz. İşletmeyi bir aile mantığıyla işlettiğimiz gibi toptancılarla da artık bir aile gibiyiz. Kıyma, peynir, soğan 20 yıldır çalıştığımız toptancılar tarafından en güzel şekli ile bize sunuluyor. Bu yüzden malzememizin daha iyi olması da tercih edilmemizin bir nedeni olarak görünüyor. Eşim hamile olduğu için şu an çalışamıyor. Bizim aileye girmek için önce börek açmayı bilmek gerekiyor."

- “Mesleğimiz kuşaktan kuşağa aktarılıyor”

Semih Düzenli'nin babası 55 yaşındaki Nejat Düzenli 40 yıldır bu işi yaptığını dile getirerek, "Babam Çanakkale'ye geldikten sonra börek yapmayı öğrenmiş. Sonrasında meslek ondan bize geçti. Biz de yaklaşık 40 yıldan bu yana bu işi yapıyoruz. Babam öldükten sonra abim, ben, kardeşim, eşim, oğlum, gelinimiz hepsi börek yapıyor. Aileye giren hamur açmak zorunda. Kuşaktan kuşağa mesleğimiz aktarılıyor. Oğlum fizik öğretmeni oldu. Ancak 'Ben baba mesleğini yapacağım. Dedemin mesleğini devam ettirmek istiyorum' dedi. Öğretmenlikten vazgeçerek börek işine başladı." şeklinde konuştu.

Yeğeni ile baba mesleğini devam ettiren 62 yaşındaki amca Nevzat Düzenli ise, “Babam 1957 yılında Samsun'dan Çanakkale'ye gelmiş. Burada iş aramış. Çanakkale'nin eski börekçilerinden Hüseyin Usta'nın yanında çırak olarak işe başlamış. Babamın çalıştığı iş yeri bir süre sonra kapanınca babam kendi dükkanını açtı. 1970 yılında iş yeri açıldı ve ben o zaman ortaokula gidiyordum. 2 yıl üst üste sınıfta kalınca babam; “Sen okumayacaksın. Al sana bir börek arabası” dedi. O günden beri devam ediyorum. 1980 yılında askerden geldikten sonra babam mekanı kapatarak seyyar börekçilik yapmaya başladı. Sonrasında seyyar börek arabasını kardeşime devretti. Bir süre seyyar olarak bu işi yaptıktan sonra bu iş yerini açtık. Oğlu öğretmen olmasına rağmen baba mesleğini yapmak istedi. O gün bugün aynı mekanda devam ediyoruz." dedi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.