Edirneli köylüler çorak arazileri armutla değerlendiriyor

GENEL

- Tanesi bir kilograma yaklaşan deveci armutları Edirneli üreticiler için gelir kapısı oldu - Üretici Mustafa Suiçmez: - "Bu tür atıl topraklarda buğday ve ayçiçeğine göre 1'e 20 daha fazla gelir kazandıran bir ürün. Bu tür topraklarda dekar başına 150 kilogramdan fazla buğday alamayız. Ancak 7 dekarlık alanda bu yıl 14 ton armut topladık. 2 liradan sattığımızı düşünürsek 28 bin liralık bir gelir oluyor"

EDİRNE (AA) - Edirne'de 7 yıl önce başlayan armut yetiştiriciliği, köylüler için gelir kapısı oldu.

Edirne merkez köyleri ile Uzunköprü ve Havsa ilçelerinde yoğun olarak dikilen armut ağaçları üreticiler için alternatif bir ürün haline geldi.

Devlet tarafından da teşvik edilen armut ekim alanı verimi ve geliri dolayısıyla son yıllarda artmaya başladı.

Bir dönüm buğday hasadından elde edecekleri geliri 5 armut ağacından toplanan mahsulden kazandıklarını ifade eden üreticiler, armut yetiştiriciliğini daha geniş alanlarda yapmayı hedefliyor.

Edirne merkeze bağlı Orhaniye köyünde 7 dekarlık alanda armut üretimi yapan Mustafa Suiçmez, armut yetiştiriciliğinin buğday ve ayçiçeğine göre daha karlı olduğunu söyledi.

Aynı zamanda Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı olan Suiçmez, köyde örnek olması amacıyla başladığı armut yetiştiriciliğinin alternatif bir gelir kalemine dönüştüğünü belirtti.

Özellikle atıl ve çorak tarım arazilerin armut ekerek değerlendirildiğini ifade eden Suiçmez, "Bu arazi bundan 5 yıl önce tarım için atıl bir araziydi. 7 dekarlık bu alanda düz alanları işliyorduk ve ektiğimiz buğday dekar başına yüz kilogram verim veriyordu. Bundan dolayı alternatif bir ürün olan armut yetiştiriciliğine başladım. Bölgemizde merkez köylerde ve Uzunköprü ve Havsa ilçeleriyle köylerinde yoğun olarak armut yetiştiriciliği var. Dekardan 2 ton civarında bir verim aldım. Kilosunu toptan bir şekilde 2 liradan verdim. Allah bin bereket versin. Bu geliri başka bir üründen alamayız. Özellikle bu tür tarım arazilerinin değerlendirilerek bölge ekonomisine katkı vermesini amaçlıyoruz." dedi.

- "1'e 20 daha fazla gelir kazandıran bir ürün"

Armut yetiştiriciliğinin her yıl arttığını anlatan Suiçmez, şöyle devam etti:

"Bölge üreticilerimize çiftçilerimize alternatif ürün. 'Topraktan daha fazla nasıl gelir getirebiliriz' diye düşünmeliyiz. Armut da bu anlamda çok verimli ve getirisi olan yeni bir ürün. Deveci armudu bölge iklimine çok uygun. Bu tür atıl topraklarda buğday ve ayçiçeğine göre 1'e 20 daha fazla gelir kazandıran bir ürün. Bu tür topraklarda dekar başına 150 kilogramdan fazla buğday alamayız. Ancak 7 dekarlık alanda bu yıl 14 ton armut topladık. 2 liradan sattığımızı düşünürsek 28 bin liralık bir gelir oluyor. Buğday ekmiş olsaydım 7 dekardan en fazla bir ton buğday hasat ederdim onun getirisi de sadece 2 bin lira olurdu. Bu şekilde verimsiz çorak arazilerin bu tür meyvelerin yetişmesine çok uygun. Devletimizde bu konuda destek oluyor. Köylülerimizin bu ürünlere daha çok ilgi göstermesini öneriyorum."

Deveci armudu yetiştiricisi kadar toplama işinde çalışan köylülerin ekonomisine de katkı sağlıyor.

Armut toplama işinde çalışan Binnaz Nalça (60), günde yaklaşık 9 saat çalıştıklarını belirterek, aile ekonomisine katkı sağladıklarını ifade etti.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.