Mudanya'da "4. Mübadele Çalıştayı" başladı

GENEL

- Mudanya Mütarekesi'nin 96. yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen çalıştayda, mübadil kültürünün yaşatılması, gelecek nesillere aktarılmasına ilişkin sunumlar yapıldı

BURSA (AA) - Mudanya Mütarekesi'nin 96. yılı etkinlikleri kapsamında, Mudanya Belediyesi ile Lozan Mübadilleri Vakfı Mudanya Temsilciliği tarafından düzenlenen "4. Mübadele Çalıştayı" başladı.

Uğur Mumcu Kültür Merkezi'ndeki çalıştayda, eski CHP Milletvekili Kemal Anadol, Prof. Dr. Kemal Arı, Dr. Lambros Baltsiotis, Prof. Dr. Elçin Macar, Dr. Georgios Limantzakis, Prof. Dr. Onur Yıldırım, Prof. Dr. Barış Özdal, Doç. Dr. Zeliha Nilüfer Nahya, Dr. Öğretim Üyesi Kader Özlem, Prof. Dr. Damla Demirözü, sunum yaptı.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, çalıştayın açılış töreninde yaptığı konuşmada, mübadele kültürünün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasıyla ilgili çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.

Mudanya Mütarekesi'nin önemini ortaya koyan etkinlikler düzenlediklerini anlatan Türkyılmaz, "Mütarekenin dünya tarihinde ne denli önemli bir yere sahip olduğunu, Mudanya'da mühür altına alınan barışın, insanlığın kaderini nasıl etkilediğini anlattık. O nedenle barışın imzalandığı kent Mudanya'yı, barışın ve kardeşliğin başkenti ilan ettik." dedi.

Geçmişiyle buluşan, kimliğiyle yaşayan ülkelerin asla yok olmayacağını dile getiren Türkyılmaz, "Önümüzdeki yıl Mudanya'da barışa imza atan ülkelerin generallerinin torunlarını Mudanya'da ağırlayarak, büyük bir Barış Zirvesi'ne ev sahipliği yapacağız." ifadesini kullandı.

Çalıştayın açılış törenine, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kamil Erozan, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Lozan Mübadilleri Vakfı Mudanya Temsilcisi Cumhur Aksan ve vatandaşlar katıldı.

Çalıştayda ele alınan başlıklar ise şöyle:

"Tarihsel ve Siyasi Açıdan Mübadele", "Şirince ve Mübadele Manoli'nin Gözyaşları", "Epir Müslümanları Yanya-Parga ve Nüfus Mübadelesinin Kendine Has Özellikleri", "Rrenee Hirschon ve Mübadele Yazınında Antropolojik Açılım", "20 Yüzyıl Çeyreğinde Giritli Müslümanlar Muhtariyetten Yunanistan'a Birleşme ve Lozan Nüfus Mübadelesi", "Türkiye Yunanistan Nüfus Mübadelesinde Alman Akademiyasının Bakışı Literatür İncelemesi", "Türkiye Yunanistan Nüfus Mübadelesinin Yunanistan Bulgaristan Nüfus Mübadelesine Etkileri", "Kapadokyalı Rumlarda Mekan ve Geçmiş", "Yunanca Şarkılarda Göçmenlik ve Kaybedilmiş Memleket" ve "Nüfus Mübadelesinde Gayri Mübadiller".

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.