Bursa'nın fethinin 695. yılı kutlandı

GÜNDEM

Bursa’nın fethinin 695’inci yıldönümü, Osmanlı askerlerinin şehre giriş yaptığı Pınarbaşı’ndaki Fetih Kapı önündeki törenle kutlandı. Fetih salasının okunmasıyla başlayan törenler, Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbelerinin ziyareti ile Balabanbey Kalesi önündeki gösterilerle devam etti.

BURSA (İGFA) - Bursa’nın 695 yıl önce Orhan Gazi tarafından fethinin yıldönümü törenlerle kutlandı. Pandemi tedbirleri kapsamında katılımın sınırlı tutulduğu törenlere Bursa Valisi Yakup Canbolat'ın yanı sıra Belediye Başkanları, mülki ve askeri erkan ile vatandaşlar katıldı. 

Mehter takımı ve kılıç kalkan ekiplerinin Fetih Kapı surlarındaki yerini almasının ardından törenler İstiklal Marşı ve Fetih salasının okunmasıyla başladı. Uludağ Üniversitesi Araştırması Görevlisi Yusuf Ziya Karaaslan, fetih sürecinde yaşananlar ve kentin gelişim sürecini anlattı.

"MEDENİYETLERİN AYNASI BURSA"

Bursa Valisi Yakup Canbolat, şehirlerin medeniyetlerin aynası olduğunu ifade ederek, Osmanlı'nın aynasının da kuruluş dönemini Türk ruhunu yansıtan Bursa olduğunu söyledi. "İstanbul’un fethine kadar geçen dönemde 6 padişahı bağrına basan ve Osmanlı’nın izlerini her köşesinde hissettiren tüm zamanların en güzel şehri bize, Şeyh Edebali’nin, Osman Gazi’nin, Orhan Gazi’nin emanetidir" diyen Vali Canbolat,"Bu ulu şehri bize yurt yapan şanlı ecdadımızı saygı ve rahmetle anıyor, yüz yıllarca dünyaya hükmeden Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti, yeşil Bursa’mızın Fethinin 695. Yıl dönümünü kutluyorum" dedi. 

Mehter marşları ve kılıç kalkan ekibinin gösterisinin ardından törenler Tophane’deki Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri önünde devam etti. Osmanlı’nın manevî ruhuna saygı anlamı taşıyan ve köklü bir devlet geleneği olan sancak nöbeti, protokol üyeleri ve vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi. Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinin ziyaretinin ardından, fetih törenleri Balabanbey Kalesi’ndeki etkinliklerle sona erdi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.