Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) bünyesindeki Uzay, Havacılık ve Savunma Sanayi Topluluğu, 5 takım halinde yaklaşık 30 kişiyle katılacağı İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde (TEKNOFEST), insansız hava araçları (İHA) kategorisinde derece almak için mücadele edecek.
BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurettin Acır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2018-2019 eğitim öğretim yılında 4 bin 800 öğrencinin üniversitelerinde eğitim göreceğini söyledi.
Teknik üniversite oldukları için ağırlıklı olarak mühendislik bilimleri alanında çalışmalar yapıldığını belirten Acır, üniversite bünyesinde oluşan öğrenci topluluklarının da güzel çalışmalarının olduğunu aktardı.
Prof. Dr. Acır, yaklaşık 4 yıldır devam eden Uzay, Havacılık ve Savunma Sanayi Topluluğu'ndaki öğrencilerin insansız hava aracı konusunda çalışmalar yaptığını hatırlatarak, "Arkadaşlarımız 3 döner kanatlı, 2 sabit kanatlı İHA ile TEKNOFEST'e katılacak. Bu topluluklar öğrencilerin sektörü erken tanımalarına katkı sağlıyor. Bir de ülkemizin çok ihtiyaç duyduğu yerli savunma sanayi, uzay ve havacılık sanayi noktasında insan kaynağı yetiştirilmesi anlamında kendilerinin daha donanımlı hale gelmelerine vesile oluyor. 14 kategoride yapılacak TEKNOFEST'te, İHA kategorisinde BTÜ 5 takımla yer alacak. Öğrencilerimize ve danışman öğretim üyelerimize başarılar diliyorum." diye konuştu.
Bu tarz yarışmaların belli kurallarının olduğunu dile getiren Acır, yarışmada öğrencilerinden derece beklediklerini de sözlerine ekledi.
- "Hedefimiz öğrencilerimizin güncel teknolojiyi yakalaması"
Topluluğun danışman öğretmeni Doç. Dr. Hüseyin Lekesiz de topluluktaki öğrencilerin düzenli yarışmalara katıldığını ifade etti.
Lekesiz, son 3 yıldır İHA kategorisinde TÜBİTAK'ın düzenlediği yarışmalara katıldıklarını aktararak, "Bu yarışma bu sene TEKNOFEST haline geldi. 14 kategoride yarışma yapılacak. Bunlardan biri de insansız hava araçları kategorisi. Biz de bu kategoriye 5 takımla katılıyoruz. 5 araç dizayn ettik, tasarladık. Bunlarla yarışacağız." dedi.
Yarışmaların bazı görev ve misyonlarının olduğuna değinen Hüseyin Lekesiz, şunları kaydetti:
"Arkadaşlarımız önce konsept tasarımlarını yaptılar, daha sonra üretime geçtiler. Bu şekilde uçaklarını ortaya çıkardılar. En son da deneme uçuşları yapıldı ve araçlarındaki eksikliklerini iyileştirdiler. 5 takımımızın 2'si sabit kanatlı, 3'ü ise döner kanatlı (drone) kategorisinde yarışacak. Bu sene otonom yani tamamen otomatik olarak uçacaklar. Görevlerden bir tanesi de bu. Otonom tecrübemiz 2 yıldır var. Bunu geliştirmeye çalışıyoruz. 5 takımdaki toplam 27-28 öğrenci arkadaşla TEKNOFEST'e katılacağız. Aslında hedefimiz öğrencilerimizin güncel teknolojiyi yakalamasına yardımcı olmak. Kendimiz bir yarışma organize etmeyi istiyoruz ve uluslararası yarışmalara da katılmayı planlıyoruz. Arkadaşlarımızı ABD, Almanya gibi ülkelere götürmek istiyoruz."
- "Dereceye oynamayı düşünüyoruz"
Takım kaptanı Batuhan Yılmaz da bu yılki yarışmaya biraz daha stabil İHA ile katılmak istediklerini ve buna uygun bir araç tasarladıklarını belirterek, "Aracın kuyruk, kanat ve gövdesi tasarım bakımından stabil. Kararlı uçan bir araç. İşimizi garantiye almak istedik. Hızı, ağırlığı ve uçuş karakteristiği optimum düzeyde. Yarışmalarda dereceye girmeyi hedefliyoruz. O yüzden stabil bir araç tasarladık. Maceraya girmeden dereceye oynamayı düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Toplulukta görev alan Ahmet Özsoy da TEKNOFEST'e döner kanat kategorisinde katılacaklarını dile getirerek, "2 takım ve 2 araçla katılacağız. Kurallar açıklandığından itibaren çalışmalara başladık. Yarışmaya katılabilmek için belli prosedürler vardı. Onları tamamladık ve raporları sunduktan sonra yarışmaya hak kazandık. Takımımızın biri tasarım ağırlıklı, diğeri de hafiflik ve hız önemli olduğu için derece amaçlı çalıştı." şeklinde konuştu.