Bursalı tabipler uyardı: "Sorumluluk vatandaşta değil, hükümettedir"

GÜNDEM

Bursa Tabip Odası (BTO) Başkanı Doç. Dr. Türkkan, salgının yayılmasında sorumluluğun vatandaşta değil, iktidarda, sağlık yöneticilerinde ve COVID-19 özelinde ise Sağlık Bakanı ve Bilim Kurulu'nda olduğunu belirtti.

BURSA (İGFA) - Bursa Tabip Odası (BTO) Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, Bursa'daki günlük vaka sayısının bin 853'e yükseldiğini, kentin sağlık altyapısının ise buna cevap verecek güçte olmadığını açıkladı.

Bursa Tabip Odası'yla beraber 30 meslek örgütü ve derneğin de altına imza koyduğu bir basın açıklaması gerçekleştirdi. COVID-19 salgınıyla mücadelede bilimsellik göz ardı edilerek uygulamaya konulan kararların eleştirildiği açıklamayı BTO Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan okudu. Türkiye'de Dünya Sağlık Örgütü'nün ölçütlerine göre pandeminin 4'üncü aşamasına geldiklerini belirten Türkkan, söz konusu aşamanın en yaygın ve en kontrolsüz süreç olduğunu söyledi.

Başkan Türkkan, Türk Tabipleri Birliği ve Tabip Odaları olarak bilimsel yöntemler ışığında dile getirdikleri önerilerin göz ardı edildiğini, karar vericilerin bugün karşı karşıya olunan karamsar tablonun sorumluları olduklarını vurguladı. Yeni önlemleri değerlendiren Doç. Dr. Türkkan, söz konusu kararların da öncekiler gibi eksik ve yetersiz olarak tanımladı. "Kısmi kapanma olarak adlandırılan önlemlerle ancak 'kısmi' sonuçlar alınabileceğinin farkındayız" ifadelerini kullanan Alpaslan Türkkan, ekonomik ve sosyal koşulları oluşturulmuş 28 günlük tam kapanmaya gereksinim olduğunu belirterek, pandeminin 4'üncü aşamasından başka türlü çıkmanın mümkün olmadığını söyledi.

BURSA'DA GÜNLÜK VAKA SAYISI 1.853

Pandemiyi Bursa özelinde değerlendiren Bursa Tabip Odası Başkanı, kentten COVID-19 vaka sayılarındaki artışın hızlanarak sürdüğüne dikkat çekerek, "8-14 Şubat haftasında yüz binde 34,87 olan haftalık COVID-19 yeni vaka sayısı yaklaşık 12 kat artarak 3-9 Nisan haftasında 418,4'e ulaştı. Şubat ayı başında günde ortalama 155 olan doğrulanmış vaka sayısı, Nisan ayı başında 1853'e ulaştı. Devlet hastanelerinin acil servislerinde hastalar yatak sırası bekler durumdadır. Daha önce de defalarca söylediğimiz gibi; Bursa'da büyük kentlerle kıyaslandığında nüfusuna göre çok daha az hasta yatağı ve yoğun bakım yatağı olması sıkıntıyı artırmaktadır" diye konuştu.

BU AŞILAMA HIZIYLA BİR YIL SÜRER

Bursa'da aşılama hızının beklenen düzeyde olmadığını belirten Türkkan, günde 7 bin aşının yapıldığı kentte aşılama çalışmalarının bu hızda seyretmesi durumunda tamamlanmasının yaklaşık bir yılı bulacağını söyledi. Öte yandan Türkkan, Osmaniye'de bir savcının görevini yapan bir hekime ters kelepçe talebiyle gözaltı işlemini de kınadıklarını açıkladı.  

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.