İYİ Partili Metin Ergun'dan, Coğrafi işaretli el sanatlarına destek talebi

GÜNDEM

Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, Milas başta olmak üzere Muğla ilindeki coğrafi işaretli geleneksel el sanatlarının yaşatılması ve üreticilerinin desteklenmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanı Sn. Mehmet Nuri Ersoy’a soru önergesi verdi.

     Prof. Dr. Metin Ergun, geleneksel el sanatlarının ülkemizin zengin kültürel mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, üreticilerin hem sanatlarını devam ettirmeleri hem de yerel ekonomilerin canlanması açısından desteklenmesi gerektiğini belirtti. Coğrafi işaretli ürünlerin üreticilerine yönelik mevcut destek mekanizmalarının yeterliliği ve üreticilerin karşılaştıkları zorlukların kamuoyunca daha iyi anlaşılması gerektiğine dikkat çekti.

 

Önergesinde Ergun şu soruları yöneltti:

 

1.      2018 yılına kadar Muğla il genelinde aktif olarak faaliyet gösteren maden işletmesi sayısı kaçtır, bu madenlerin türlerine göre dağılımı nedir?

2.      Bakanlığınız tarafından, 2018 yılının başından bugüne kadar Muğla genelinde hangi tür maden çeşidi için kaçar adet ruhsat verilmiştir?

3.      Bakanlığınız tarafından, 2018 yılının başından bugüne kadar Muğla sınırları içerisinde ruhsat verilen işletmelerden kaç tanesi aktif olarak faaliyetlerine devam etmektedir?

4.      2018 yılından başından bugüne kadar ruhsat verilen işletmelerin aldığı ÇED raporlarından kaç tanesi "ÇED Olumlu", kaç tanesi "ÇED Gerekli Değildir" şeklinde düzenlenmiştir?

 

     Prof. Dr. Ergun, coğrafi işaretli el sanatları ürünlerinin üreticilerinin SGK kapsamına alınması gerektiğini ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından primlerinin karşılanmasının önemine vurgu yaptı. Ayrıca, sinema filmleri, dizi filmler ve tiyatro oyunlarında coğrafi işaretli el sanatları ürünlerinin kullanılarak tanıtımının sağlanmasının da el sanatlarının yaşatılması açısından önemli olduğunu belirtti.

     Muğla’nın ve ülkemizin kültürel zenginliklerinin korunması ve tanıtılması için yapılan bu önemli girişim, coğrafi işaretli ürünlerin üreticilerine daha etkin ve kalıcı destek sağlanması adına büyük bir adım olarak görülmektedir.

 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.