Yılın ahisi çırak bulamamaktan şikayetçi

GÜNDEM

Tekirdağ'da "yılın ahisi" seçilen, Malkara ilçesinde 48 yıldır tüfek tamirciliği ve çilingirlik yapan Hüseyin Topçu, çırak yetişmediği için el işçiliği ve ustalık gerektiren pek çok mesleğin yakın gelecekte...

Tekirdağ'da "yılın ahisi" seçilen, Malkara ilçesinde 48 yıldır tüfek tamirciliği ve çilingirlik yapan Hüseyin Topçu, çırak yetişmediği için el işçiliği ve ustalık gerektiren pek çok mesleğin yakın gelecekte tarihe karışacağını düşünüyor.

Hüseyin Topçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malkara'da küçük yaşlarda başladığı tüfek tamirciliği ve çilingirlik mesleğiyle ilgili 1970 yılında iş yeri açtığını, bu süreçte 20 yıl Malkara Küçük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı yaptığını söyledi.

"Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı" kapsamında Tekirdağ'da "yılın ahisi" seçilmesinin kendisini çok mutlu ettiğini dile getiren 70 yaşındaki Topçu, "Bizi layık görmüşler. Biz de kabul ettik. Layık görenlerin hepsine teşekkür ederim." dedi.

- "Kalfam şu anda telefon tamirciliği yapıyor"

Topçu, 20 metrekarelik dükkanında hem bisiklet ve motosiklet yedek parçaları sattığını, hem anahtar ve tüfek tamirciliği yaptığını, aynı zamanda gelen talepler doğrultusunda vatandaşlara çilingirlik hizmeti verdiğini vurgulayarak, yaşı gereği artık yoğun temponun kendisini yormaya başladığını anlattı.

Uzun süredir yanına bir yardımcı, çırak aradığını ancak bulamadığını ifade eden Topçu, "Benim kalfam şu anda telefon tamirciliği yapıyor. Mesleği olduğu halde yapmıyor. Kolay işe kaçıyorlar. Herkes yani. Gençlerimiz böyle yetişiyor. Böyle de devam edecek herhalde. Şu anda çırak dahi yetişmiyor. Çok büyük bir sorun. Türkiye için sorun." diye konuştu.

- "Çırak bulunamaması büyük sıkıntı"

Topçu, gençlerin emek isteyen değil garanti gördükleri, saati belli işleri tercih ettiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Gençlerin şimdi hepsi okuyor. Okuyunca da memur olmak istiyor veya bir yerlere girmek istiyor. Fabrikada her şeyi garanti görüyor. Veya iş yerinde işinin garantisini istiyor. Çırak bulunamaması büyük sıkıntı. Yalnız benim için değil. Hadi 'tüfek tamirciliği mesleği bitti' diyelim. Ama diğer tamirci arkadaşlarımız da müşkül durumda. Çırak, kalfa bulamıyorlar. Aslında bu mesleklerde de işinin hakkını verenler güzel paralar kazanabilir. Ben 48 yıldır 20 metrekarelik dükkanda ailemi geçindiriyorum. Çok şükür kimseye muhtaç olmadan yaşadım."

Topçu, artık para kazanmanın kendisi için ilk planda olmadığının altını çizerek, sağlığı el verdiği sürece mesleğini sürdürmek istediğini sözlerine ekledi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.