Son dönemde sabah erken saatlerden itibaren telefon ile bize ulaşan tanıdıklarının büyük bölümü “-Yüksel bey bir yakınım rahatsızlandı, tedaviye başlanması için MR lazım ancak ilgili hastaneden 40 gün 50 gün sonrasına gün veriliyor, o zamana kadar hastamız canından olacak lütfen MR ile ilgili verilen tarihi öne çekilmesi için yardımcı olabilirmisiniz ” diye ricacı oluyorlar.
Salı günü yine bizi arayan bir okuyucumuz “-Yüksel Bey ablam için çok acil bir şekilde MR çekimi lazım ancak ilgili hastane bize 22 Şubat tarihine gün verdi, Allah’ını seversen yardımcı ol” dediğinde işin hangi boyutlarda olduğunun bir kez daha farkına vardık.
Bu şekilde hasta yakınlarının derdine en azından belli noktalarda yardımcı olmak adına ilgilileri aramaya ve onlara hastalar adına ricacı olmaya başladığımızda Kocaeli İl Sağlık müdürlüğüne bağlı Kocaeli Devlet Hastanesi’nde yaklaşık yirmi gündür MR ve BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ çekimlerinin yapılmadığı ve hastaların kapasitesi küçük çevre hastanelere yönlendirildiği ve orada da cihaz yetersizliğinden çekimlerin zamanında yapılamadığı bilgisine ulaştık.
Yaptığımız kısa süreli bir araştırmada özellikle acil teşhis gereken durumlarda, hastaların MR ve BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ çekimleri yapılmadığı için Kocaeli Devlet Hastanesi’nde tam anlamı ile gereken hizmetin verilmediğini öğrendik.
Hepimizin hayatını olumsuz yönde etkileyen Covid19 pandemi sürecinde olduğumuz ve pandemide de BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ çekimlerinin hayati fonksiyonu olduğu göz önüne alındığında bu sıkıntının biran önce giderilmesi gerekmekteyken gerek Sağlık müdürlüğünün gerekse hastane yetkilileri çözüm üretemedikleri gerçeği ortaya çıktı.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi sorunun ana kaynağı olarak görünen Kocaeli Devlet Hastanesi’nde bugüne kadar MR ve BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ hizmeti veren firmanın sözleşme süresinin dolduğu bilgisine ulaştık.
İşin daha da ilginci Hastane yönetiminin hizmet veren eski firmanın cihazlarını sökerek hastaneden çıkarmasını beklediği iddiaları ile karşı karşıya kaldık.
Konu ile ilgili bilgisine başvurduğumuz bir teknik personel “-Yüksel Bey öncelikle eski cihazların hastaneden çıkarılması gerekiyor ki ihaleyi kazanan yeni firma cihazlarını bir an önce kurup hizmet vermeye başlasın” bilgisini verdi.
Bizi bilgilendiren teknik personele “-Peki süreç nasıl işleyecek.?” diye sorduğumuzda teknik görevli bize “-Bu tür durumlarda, hastane yönetiminin hizmetin aksamaması için 3 gün içinde hastanenin cihazları söktürme yetkisi var Ancak idarenin bu süreci neden hızlandırmadığı bilmiyorum ama bu yavaş hareket etmeye bağlı olarak hastaların mağduriyetinin uzunca bir süre devam edeceği görülüyor” diye konuştu.
Burada hastalar, hasta yakınları ile birlikte bizimde cevabını merak ettiğimiz “Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü’nün ve ona bağlı Kocaeli Devlet Hastanesi’nin eski firmanın sözleşmesi biteli yaklaşık 20 gün olmasına rağmen neden cihazları söktürmediği” sorusudur.
Konu ile ilgili yöneticilerin bu işlemi neden yavaştan aldıkları ile ilgili henüz bir kanaatimiz yok ancak meselenin insan hayatı olduğu ve insan sağlığının her türlü değerin üzerinde olduğu gerçeği de varken bizim de sorumlu bir gazeteci olarak
İşin takipçisi olmak gibi bir mecburiyetimizin olduğunu bizi tanıyanların çok iyi bildiğini düşünüyoruz.
Gerekli prosedürlerin bugünden itibaren olabilecek en hızlı şekilde neticelendirilmesi adına süreci takip edip aksama olduğu yerde de sağlık bakanı Dr. Fahrettin Koca’yı bilgilendireceğiz.
Biran önce Kocaeli Devlet Hastanesi’nde sağlık hizmetinin usulünce verilebilmesi için konunun acilen çözülmesini bizim gibi tüm Kocaeli halkı bekliyor.
İlgililerin harekete geçsin bizde kamu adına kendileri ile birlikte elimizden gelen tüm gayreti gösterelim.
Bu arada kamuoyunda infial yaratacak her hangi bir acil sağlık sorununun çıkmaması da en büyük temennimiz.
Elimizde kala kala korumaya çalıştığımız bir tek sağlığımız kaldı.