Bundan dört-beş yıl önce dönemin Kocaeli Emniyet müdürünü eşi ile birlikte Gebze’nin sahil beldesi Eskihisar’da eşi ile birlikte el ele dolaşırken görmüş gazeteci refleksi ile arkasından gelen koruma ordusunu beklememize rağmen kimseyi göremeyince “Sayın müdürüm buyurun size çay ısmarlayayım ancak iki milyon nüfuslu bir yerleşim merkezinin emniyet müdürünün böylesine korumasız gezmesi sanki biraz riskli bulduğumuzu da belirtelim” demiştik.
Eskihisar’ın deniz kenarındaki mis gibi havasında çaylarımızı yudumlarken Kocaeli emniyet müdürü bize “Yüksel Bey il sınırlarında ben bu şekilde dolaşmalıyım ki beni gören vatandaşlarımızda son derece güvenlikli bir yerleşim merkezinde bulunduklarını anlasınlar, Güvenlik güçlerimize ve devletimize güvensinler” yorumunu yapmıştı.
Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy ve eşinin önceki gün İzmit caddelerinde el ele dolaşırken fotoğraflarını medya kuruluşlarında görünce aklımıza hemen yukarıda anlattığımız hadise gündeme geldi , dolayısı ile Kocaeli sınırları içerisinde yaşayan sade bir vatandaş olarak keyif aldık.
Şimdi okuyucularımızdan “Ne var yani Büyükşehir Belediye başkanı İbrahim Karaosmanoğlu 7/24 halkın arasında ,Kocaeli genelinde yıllardır ayak basmadığı bir tek yer yok,yöneticilerin halkın arasında olmalarından daha normal ne olabilir ki.?” soruları gündeme gelebilir.
Burada atama ile göreve gelen bürokratlar ile seçim yolu ile iş başına gelen yöneticileri ayırmak gerektiğine inanıyoruz, Neticede belediye başkanları seçilebilmek adına seçim dönemi başlar başlamaz ne kadar seçmen varsa bir tamamını kucaklamak, sarılmak gibi aktiviteleri yerine getirmeleri gerekmektedir.
Başta Valiler olmak üzere çok sayıda bürokrat bilindiği gibi atama yolu ile geldiklerinden oldum olası vatandaşın arasında bulunmayı sevmezler, halka tepeden bakan bu kitlenin davranışları çoğu zaman “Ceberrut Devlet anlayışı” olarak kabul edilir.
Meseleye bu açıdan bakınca belki de ilk olması bakımından Vali Hüseyin Aksoy ve eşinin Kocaeli’nin caddelerinde dolaşmalarını önemli buluyoruz, Vali Aksoy ve eşinin caddelerde dolaşmalarını güvenlikten ziyade bürokrasinin halk ile daha fazla bir arada olması noktasında değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz.
Hafızamızı zorluyoruz, mesela Kocaeli’nin var olan 12 ilçesinde görev yapan Kaymakamlardan herhangi birisinin eşinin elinden tutarak yada tutmayarak o ilçenin caddelerinde dolaştıklarını hatırlamıyoruz, Kaymakamların ve eşlerinin o yerleşim merkezlerinde kurulan semt pazarlarından alışveriş yaptıklarına şahit olduğumuz bir anı bile hatırlamıyoruz desek mübalağa etmiş olmayız.
Toplumun yöneticileri ile barışık olması, Herhangi bir devlet dairesine çağrıldığında “acaba başıma ne gelecek” endişesi duymaması,kendisini yönetmek adına Ankara’dan Türkiye’nin pek çok yerine tayin edilen yöneticilerinde kendileri gibi aynı havayı soludukları, aynı idealler peşinde koştukları gibi temel değerler etrafında birleştikleri bir anda hayatın herkes için daha yaşanabilir bir noktaya geldiği görülecektir.
Daha Kocaeli’ne gelmeden önce Vali Hüseyin Aksoy’u tanıyan pek çok dostumuz kendisinin ne kadar çalışkan ne kadar dürüst bir o kadarda samimi olduğu noktasında bizi bilgilendirmişlerdi, Anlaşılan Bizim memlekette artık gelenekselleşen ve insanı bıktıran “Hoş geldin” ziyaretleri biraz seyrelmiş olmalı ki Vali Aksoy’da eşi hanımefendi ile birlikte vatandaşın arasına karışacak duruma gelebilmiş.
Medya mensupları özellikle de İlçelerde yayın yapan medya kuruluşlarının temsilcileri Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy ve eşinin İzmit caddelerindeki dolaşırken çekilen fotoğraflarını biraz daha fazla öne çıkartıp en azından ilçe kaymakamlarının görmelerine vesile olmaları gerekmektedir.
Yerleşim merkezlerinde bulunan halk Valileri tanımaz, Kaymakamları tanımaz, Bu bürokratlar ne yer ne içer bilmezler, Hiç kimse sözünü ettiğimiz bürokratların eşini çocuklarını tanımaz, İşin içerisine böyle bir sürü bilinmezlik girince ortaya ister istemez yukarıda anlatmaya çalıştığımız “Ceberrut Devlet Anlayışı” çıkmış oluyor.
Vatandaş kendisini yönetenleri tanımalı, yöneticileri ile birlikte aile fertlerini de bilmeli, nasıl akşam üzeri evine ekmek almayı unutan yan dairedeki komşu kapınızı çalıp “fazla ekmeğiniz varmı” diye sorabiliyorsa kendisini yöneten Valinin de , Kaymakamında diğer yöneticilerinin de kapısının zilini çekinmeden çalabilmeli.
Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy bu tavrını yani vatandaşın arasında olma alışkanlığını devam ettirmeli, Bazı akşamlar “çat kapı” vatandaşın çayını içmeli, bu ziyaretleri sadece İzmit merkezde değil merkeze uzak ilçe merkezlerine bağlı yerleşim merkezlerinde de yapmalı.
Kocaeli’de atılacak olan bu adımların kısa zamanda yurdumuzun diğer bölgelerinde de olumlu etki yaratacağına inanıyoruz, Bu noktada atılacak olan her adım vatandaşın yöneticilerine daha fazla güvenmelerine ve hep ihtiyacımız olan “Birlik ve Beraberlik” algısının daha kısa bir sürede oluşmasına vesile olur.
Bundan da en büyük keyfi alan biz oluruz.