17 Ağustos Marmara Depremi'nin 19. yılı

KÜLTÜR-SANAT

BALIKESİR (AA) - Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı ve Yüksek Jeoloji Mühendisi Engin Er, 17 Ağustos depreminin 19. yıl dönümü dolayısıyla Bandırma'da basın toplantısı düzenledi.Kentteki bir otelde düzenlenen ve...

BALIKESİR (AA) - Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı ve Yüksek Jeoloji Mühendisi Engin Er, 17 Ağustos depreminin 19. yıl dönümü dolayısıyla Bandırma'da basın toplantısı düzenledi.

Kentteki bir otelde düzenlenen ve oda üyesi jeoloji mühendisleri Aysun Aykan ve Hasan Koyunlular'ın da katıldığı toplantıda konuşan Er, 17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de meydana gelen ve yaklaşık 45 saniye süren 7,4 büyüklüğündeki depremin üzerinden 19 yıl geçtiğini anımsattı.

Bu depremin binlerce insanın ölümüne ve yaralanmasına, milyarlarca liralık mal kaybına neden olduğunu ifade eden Er, depremin Türkiye'nin kentleşmesinin ve sanayisinin çok yoğun olduğu Marmara Bölgesi'nde gerçekleşmesinin Türk ekonomisini hayli zorladığına dikkat çekti.

Depremde, 35 bin 180 konut ve 5 bin 770 iş yerinin yıkıldığını ya da hasar gördüğünü hatırlatan Er, "Türkiye ekonomisine büyük zarar veren deprem 1999 Gölcük Depremi olmuştur. Merkez Üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan bu deprem, başta Kocaeli olmak üzere Sakarya, İstanbul, Yalova, Bolu, Bursa ve Eskişehir illerinde büyük zararlara yol açmıştır. Ülkemizde meydana gelen depremlerle ilgili olarak dikkati çeken bir diğer husus ise orta şiddetteki depremlerde bile can ve mal kayıplarının yaşanabilmesidir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatan Er, şöyle konuştu:

"Geçmişte ve son yüzyılda olan depremler gelecekte de tekrarlanacaktır. Erzincan 1992, Dinar 1995, Adana-Ceyhan 1998, 17 Ağustos 1999 ve 12 Kasım 1999 Düzce depremleri etkileri bakımından kent depremleridir. Bu nedenle artık depremle alınacak önlemlere bakış açısı değişmelidir. Yara sarma politikalarından daha önemlisi önlemleri felaket öncesinden alarak zararı en aza indirgeme çalışmaları yapılmalıdır ve bu da çağdaş kentleşmenin ana unsurlarındandır. Jeoloji Mühendisleri Odası güvenli ve sağlıklı yapı üretimi için depremi unutmama, unutturmama ısrarını sürdürecektir."

Aykan ise, 17 Ağustos Marmara Depremi'nin unutulmadığını hatırlatarak, "1999'da yaşanan depremin etkileri daha yıllarca sürecek. Marmara Depremi'nin acı sonuçlarını unutmamalıyız. Depremleri önlememizin mümkün olmadığını ancak alacağımız önlemlerle afet zararlarını en aza indirebileceğimizi biliyoruz." diye konuştu.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.