Ara Güler Edirne'nin tanıtımında da önemli rol oynadı

KÜLTÜR-SANAT

- Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği Başkanı Serdar İyiiz: - "Eski Cami avlusunda kadınları görmüş ve üç kare basabilmiş. '3. kareden sonra kadınlar bana döndü, karelerden biri iyi bir fotoğraf oldu, Edirne'nin tanıtımında önemli rol oynadı' demişti"

EDİRNE (AA) - Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği (EFOD) Başkanı ve Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Serdar İyiiz, tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında vefat eden duayen foto muhabiri Ara Güler'in, 1956'da Edirne'de Eski Cami'de çektiği fotoğrafın, kentin tanıtımına önemli katkı sağladığını söyledi.

İyiiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ara ağabey" diye hitap ettiği Ara Güler'i kaybetmenin üzüntüsü içerisinde olduklarını söyledi.

Usta sanatçının Edirne'yi çok sevdiğini, pek çok kez hem görüntülemek hem de EFOD'un yarışmalarında jüri olmak üzere kente geldiğini anlatan İyiiz, "Allah rahmet eylesin, yeri doldurulamaz." dedi.

İyiiz, Ara Güler'in önemli eserlerinden biri olan Eski Cami'de giriş duvarında yazılı Allah lafzı önünde oturan kadınların yer aldığı fotoğrafının, Edirne'nin tanıtımına önemli katkı sağladığını vurguladı.

Duayen foto muhabirinin bu kareyi 1956 yılında Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni takip etmeye geldiğinde kaydettiğini, bu fotoğrafın hikayesini kendisinden dinleme fırsatı bulduğunu aktaran İyiiz, "1956 yılında Kıkrpınar Yağlı Güreşleri'ni takip etmek için Edirne'ye geldiğinde öğlen vakti paydos verildiğinde Edirne'yi gezintiye çıkmış. Eski Cami avlusunda kadınları görmüş ve üç kare basabilmiş. '3. kareden sonra kadınlar bana döndü, karelerden biri iyi bir fotoğraf oldu, Edirne'nin tanıtımında önemli rol oynadı' demişti." ifadelerini kullandı.

Ara Güler'in iyi bir foto muhabiri ve fotoğraf sanatçısı olmasının yanında iyi bir öğretmen ve usta olduğunu belirten İyiiz, şöyle devam etti:

"Sohbetlerinden hep bir püf noktası ve ders çıkarırdık. Örneğin şu iki sözü kulağımdan hiç çıkmaz. Demişti ki 'Ben Beyoğlu'ndan yanıma birini alıp Karaköy'e yürüyerek inerim, ben 500 kadraj yaparım o 2 kadraj yapar. Neden? Ben her şeye fotoğraf gözüyle bakıyorum. Bir kişi fotoğrafçı olacaksa bu refleksini geliştirmeli.' Diğerinde de 'Fotoğraf, siyah-beyaz mı ya da renkli mi olmak istediğini kendisi fısıldar. Onun fısıldamasına göre o fotoğrafı ya siyah-beyaz yaparsın ya da renkli. O fısıltıyı duymak da fotoğrafçıya kalmış'. diye tecrübesini aktarmıştı."

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.