İşaret dillinin farklı gruplar tarafından nasıl öğrenildiği ve öğrenmenin etkilerinin çok yönlü ele alındığı 3. Uluslararası İşaret Dili Edinimi Konferansı (ICSLA) başladı.
Koç Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen konferansta, işaret dili edinimi konusunda son yapılmış çalışma sonuçları paylaşılıyor.
İşaret dillinin farklı gruplar tarafından nasıl öğrenildiği ve bu öğrenmenin etkilerinin çok yönlü tartışılacağı konferansta ele alınan temel konular şöyle:
"1. ve 2. dil olarak işaret dili edinimi, çift kanallı çift dillilik, okur yazarlık, dil bozuklukları, atipik gruplarda işaret dili kullanımı, işaret dilindeki görsel benzerlikler ve işaret dili edinimi, 1. ve 2. dil ediniminde jest kullanımının önemi, işaret dili ediniminin bilişsel ve nöral göstergeleri, multimedya ve teknolojinin işaret dili öğrenmedeki rolü, ev-içi işaret dili sistemleri ve yeni ortaya çıkan işaret dilleri işaret dili ediniminin diller arası karşılaştırmalı olarak incelenmesi, geç işaret dili edinimi işaret dili edinimi ve sosyal gelişim arasındaki ilişki, biyonik kulaklı çocuklarda işaret dili edinimi ve dil girdisinin rolü."
Konferansta 20 ülkeden katılımcı yer alırken, simültane tercümeyle eş zamanlı olarak Türk, Amerikan, Norveç, İngiliz ve uluslararası işaret dillerini kapsayan 5 işaret dili konuşuluyor.
Daha önce Lizbon ve Amsterdam'da gerçekleştirilen ICSLA, işitme engelli çocuklar ile ilgili farklı alanlarda çalışan uzmanları bir araya getiren konferanslar, işitme engelli çocuğu olan ebeveynler tarafından da yoğun ilgi gördü ve ebeveynlerin bu alandaki son çalışmaları takip etmesine olanak sağladı.