2024-06-23 20:46:55

Yeni dönemin liderleri

YÜKSEL ERCAN

yukselercanmedyagrup@gmail.com 23 Haziran 2024, 20:46

03 Kasım 2002 tarihinde yapılan genel seçim öncesini hatırlayan okuyucularımız vardır.

10 Temmuz 2002 tarihinde yani seçimden sadece 4 ay önce Cem Uzan liderliğinde kurulan Genç parti 03 kasım 2002 tarihinde yapılan genel seçimde yüzde 7 civarında oy almayı başarınca yüzde onluk oy barajına çok yaklaşan başta DYP ve MHP olmak üzere çok sayıda siyasi parti baraj altında kalmıştı.

Sandıklar açıldığında daha birkaç gün önce iktidarda bulunan siyasi partilerin seçmen tarafından cezalandırıldığı ortaya çıktı, Seçimden AK Parti tek başına iktidar olarak çıkmış CHP ise muhalefetin tek temsilcisi olarak TBMM’de bulunmaya hak kazanmıştı.

Dikkat edilirse o tarihten sonra TBMM’de temsil edilemeyen siyasi partilerin pek çoğu tarihin tozlu raflarına karışırken siyaset yolu ile ülkeye hizmet etmiş çok sayıda lider-genel başkan içinde yolun sonu  görünmüştü.

03 Kasım 2002 tarihinde yapılan genel seçimin üzerinden 21 yıl sonra yani 14 mayıs 2023 tarihinde yapılan milletvekili genel seçimi öncesi bir taraf var olan Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini devam ettirmek isterken bir taraf ta güçlendirilmiş parlamenter sistemi geri getirmek için seçmenden oy istiyordu.

Seçim öncesi Millet ittifakı yada altılı masa olarak tanımlanan ittifakın adayı dönemin CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olmuş uzun süren tartışmalar sonunda yine dönemin İYİ Parti genel başkanı Meral Akşener’in “altılı masa içerisindeki siyasi partilerin genel başkanları milletvekili adayı olmasın, Kemal Kılıçdaroğlu seçildiği taktirde bizlerde Cumhurbaşkanı yardımcısı olalım” teklifi kabul görmüştü.

14 mayıs 2023 tarihinde yapılan ilk tur seçimde Cumhurbaşkanı adayları seçilmek için gerekli olan yüzde 50.1 oy oranına kavuşamayınca 28 mayıs 2023 tarihinde ikinci tur yapılmış ve seçmen tercihini mevcut cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan lehine kullanmıştı.

Böyle bir tablo karşısında

-CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu

-İYİ Parti genel başkanı Meral Akşener

-SP Genel başkanı Temel Karamollaoğlu

-Gelecek partisi genel başkanı Ahmet Davutoğlu

-DEVA partisi genel başkanı Ali Babacan

-Demokrat Parti genel başkanı Gültekin Uysal

Milletvekili olmadıkları için TBMM dışında kalmışlardı.

Devam eden süreçte önce CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kongrede girdiği yarışı Özgür Özel karşısında kaybetti, 31 Mart 2024 tarihindeki yerel seçime Özgür Özel’in genel başkanlığında giren CHP yıllar sonra ilk kez seçimi AK Partinin önünde birinci olarak bitirdi.

31 Mart tarihinde yapılan seçime “Özü başımıza gireceğiz başarısız olursak tüm sorumluluk bana aittir” diyen İYİ Parti genel başkanı Meral Akşener İYİ partinin seçimde başarısız olması üzerine genel başkanlığı bıraktı, yapılan kurultayda genel başkanlığa İzmir milletvekili D. Müsavat Dervişoğlu seçildi.

SP Genel başkanı Temel Karamollaoğlu’da yerel seçimden hemen sonra “Ciddi sağlık sorunlarım var bu yüzden devam edemeyeceğim” şeklinde açıklama yaptı, SP 30 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştireceği gelen kurulda Karamollaoğlu’nu uğurlayacak ve yola yeni genel başkanı ile devam etmeye çalışacak.

Bu 3 parti dışında geriye kalan Ali Babacan-Ahmet Davutoğlu ve Gültekin Uysal gibi liderlerden de bırakın seçmeni kendi partilileri bile umudu kestiğinden söz konusu 3 siyasi partinin yollarına nasıl devam edeceğini bilen yok.

31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçim sonuçları çok net bir şekilde gösterdi ki artık Cumhurbaşkanı Erdoğan’da başında bulunduğu AK Parti de umut olmaktan tam anlamı ile çıkmış bulunuyor.

Bu kadar liderin siyaseten saha dışına çıkmasından sonra içerisinde bulunduğumuz günlerde Edirne’den Kars’a kadar seçmenin lider olarak gördüğü “içerisine düştüğümüz sorunlardan bizi ancak onlar çıkarır” dediği iki isim kaldı.

Bu isimlerden birisi Ankara büyükşehir belediye başkanlığını ikinci kez kazanan Mansur Yavaş’tır ikinci isim ise yine İstanbul büyükşehir belediye başkanlığını iki kez hatta üç kez kazanan Ekrem İmamoğlu’dur.

CHP genel başkanı Özgür Özel Manisa milletvekili olarak CHP’nin başında, 31 Mart tarihinde yıllar sonra AK Partinin önünde birinci çıkan CHP’nin genel başkanı olarak partide ipleri eline almış bir lider olarak takdir topluyor.

İYİ Parti genel başkanı Meral Akşener bilerek yada bilmeyerek kendisi ile birlikte 6 lideri siyasetin dışında bıraktı, Türk seçmeninin bir kere vazgeçtiği lidere yada partiye bir daha yüzünü dönmediği çok iyi bilindiğinden saha yukarıda belirttiğimiz gibi Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’na kalmış durumda.

CHP genel başkanı Özgür Özel’in önündeki en büyük sınav bu aşamadan sonra süreci nasıl idare edeceği ile ilgilidir, normal şartlarda Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili genel seçimine dört yıl var ancak bu aşamada hiç kimse “seçim yarın yapılamaz” şeklinde bir ifade kullanamıyor zira burası Türkiye.

Vakit henüz erken ancak CHP genel başkanı Özgür Özel’in Cumhurbaşkanlığı seçimine hangi aday ile gireceğini netleştirdiği an kendi partisinin ama daha da önemlisi Türkiye’nin kaderini değiştireceğine inanıyoruz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.