Öne Çıkanlar EDİRNE jandarma ziyaret Ak Parti uyuşturucu

“Çevreyi hor gören geleceği zor görür“

BİLECİK (AA) - Anadolu Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe, enerjiyi tasarruflu kullanıp, küresel iklim değişikliğine neden olan gazların salınımının azaltılması gerektiğini belirterek, "Böylelikle daha iyi bir dünyada yaşama şansımız olacak. Çevreyi hor gören geleceği zor görür." dedi.

Bir program kapsamında Bilecik'e gelen Türe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iklim değişikliğinin gıda, hava ve suyu direkt ilgilendiren bir konu olduğunu belirterek, bu nedenle iklim değişikliliği konusunda farkındalık oluşturmanın hayati değere sahip olduğunu kaydetti.

Bilimsel çalışmalarda ısınma ve su kayıpları olacağının ön görüldüğünü aktaran Türe, "Su kayıplarımız iki şekilde olacak. Birincisi hava sıcaklığı nedeniyle buharlaşmanın fazla olması, ikincisi yağışların bir yıla yayılıp dağılması yerine aniden yağıp yüzeysel akışlarla bizden uzaklaşıp gitmesi. Kar stokumuzun ve dağlardaki kar hızla eridiğinden daha az olması, bizim için su kaynaklarımızı zayıflatan ve suyu daha tasarruflu kullanmamızı gerektiren bir süreç." diye konuştu.

- "Sıkıntılı günler bizi bekliyor"

Türe, Türkiye'nin su zengini ülkeler grubunda olmadığına işaret ederek, "Su fakiri ülkeler içinde yer alıyoruz. Dere kenarlarında oturup piknik yapmaya yatkın bir millet olduğumuz için suyumuzu bol zannediyoruz. O piknik yaptığımız dere kıyısından bir bardak su içme şansımız yok. O yüzden sularımızın kıymetini bilelim, onları kirletmeyelim ve suyumuzu tasarruflu kullanalım. Enerjiyi tasarruflu kullanıp küresel iklim değişikliğine neden olan gazların salınımını azaltmalıyız. Böylelikle daha iyi bir dünyada yaşama şansımız olacak. Çevreyi hor gören geleceği zor görür. Her geçen daha azalıyor kaynaklarımız. Eğer dikkat etmezsek gerçekten sıkıntılı günlerle karşı karşıya kalacağız. " ifadesini kullandı.

- "Çocuklara evde yetki verin"

"Su ve enerji tasarrufu konusunda bilinçlenmeleri için çocuklarımızı evde enerji yöneticisi yapabiliriz." değerlendirmesinde bulunan Türe, şöyle devam etti:

"Bu ay diyelim ki 100 liralık bir elektrik faturası geldi. Çocuğa faturayı verip, 'Evdeki enerji sürecini sen yönet. Biz lüzumsuz kullandığımız zaman kapattır veya sen kapat. Önümüzdeki ay elektrik faturası daha düşük gelirse aradaki farkı sana harçlık olarak vereceğim.' diyerek hem çocuğunuzun bilincinin artmasına hem sorumluluk almasına hem de gelir elde etmesine katkıda bulunabiliriz."

Türe, su baskınlarının ve aşırı sellerin daha çok mikroorganizmaların üreme ortamlarını yarattığını belirterek, "Özellikle kent merkezlerindeki foseptik çukurlarında, kanalizasyonlara su dolması, o içinde konuşlanmış bazı hayvanların, özellikle kemirgenlerin, farelerin de dışarı çıkmasına ve üzerilerindeki mikroorganizmaları çevreye yaymasına neden olabiliyor. Hastalığı sadece kendimiz açısından değil tarım ürünleri ve diğer hayvanlar açısından da düşünelim. Onlar için de hastalık riski artıyor. O nedenle iklim değişikliği konusunda insanlardan kaynaklanan sebepleri insan eliyle aşağıya çekerek mekanizmaları çalıştırmamız gerekiyor. " dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263