Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Murat Sevgi, Çorlu Deresi ıslah çalışmaları için Türkiye'nin bu güne kadar yaptığı, en büyük, ekonomik boyutu en büyük projesi olduğunu söyledi.
Sevgi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında fabrikaların atık sularının, ortak arıtma tesislerinde arıtılarak Marmara Denizi'ne deşarj edilmeye başlamasından sonra Çorlu Deresi'nin de eski günlerine kavuşabileceğini belirtti.
- Derede canlı yaşamıyor
Şu anda Ergene ilçesinin Sağlık Mahallesi sınırlarında kalan Çorlu Deresi'nin 1940'lı yıllarda tarım ve hayvancılıkta kullanılan su kaynağı olduğunu belirten Sevgi, insanların bu derede o yıllarda yıkandığını da bildiklerini aktardı.
Sevgi, şu an Çorlu Deresi'nin içinde hiçbir canlının barınamayacağını ve buradan akan suyun zehir ile ölüm saçtığını dile getirerek, ''Şu anda Çorlu Deresi'nin kirlilikle özdeşleşmiş ve sembolleşmiş noktasındayız. Bu nokta Trakya Bölgesi'nde ölüm kusan kirliliğin bir çeşit sembolü oldu. Derin deşarj Projesi ile Trakya Bölgesi'ndeki sanayi tesislerinin atıklarının arıtılarak çıkan suyun Marmara Denizi'ne deşarjı yani boşaltılması düşünülüyor.'' şeklinde konuştu.
- Kanser vakalarında artış var
Sevgi, normalde kokudan ve kirlilikten dolayı çok uzun süre bölgede yaşanılmayacağını belirterek, ''Bölgede bu kirlilik nedeniyle kanser oranları ciddi derecede arttı. Bunun önüne geçmek için bu eylem planının kesinlikle daha ciddi ele alınarak tamamlanması gerekli. Çevre örgütleri olarak biz bu derin deşarja verilecek olan atıkların temizlendiği ihtimalini riskli görüyoruz. Buradaki atık çalışmasının da yaklaşık proje başlangıcından beri 7 yıldan beri hala bir pozitif sonucunu göremedik. Türkiye'nin bu güne kadar yaptığı en büyük, ekonomik boyutu en büyük projesi bu. Bu projeyle inanıyoruz ki, şu gördüğümüz siyahlık yeşile dönüşecek.'' diye konuştu.