Öne Çıkanlar Turkcell Bursa ziyaret elektrik Buğday

Fıstıklı baklava yerine bezelyeli baklava yemeyin!

 (İGFA) - Türkiye’nin en çok gıda alışverişini yaptığı ay olan ramazan ayında, başta baklava olmak üzere birçok gıda kalemi oldukça hızlı bir şekilde tüketiliyor. Bu tüketimden fazla para kazanmak isteyen bazı kuruluşlar, insan sağlığını ikinci plana atarak üretimlerini artırma yoluna gidiyor. Malzemeden kısılarak, kullanılan ürünün yerine başka ikame mal kullanılarak yapılan baklavalar, vücut sağlığını olumsuz etkileyebiliyor…

21 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR

Bursa ve baklava deyince akla gelen ilk kuruluş olan Hacı Hasan Oğulları firması, ramazan ayında gerçek baklavanın nasıl anlaşılacağına dair açıklamalarda bulundu. Bursa’nın Gülbahçe semtinde küçük bir imalathanede yolculuğuna başlayan Hacı Hasan Oğulları firması bugün 5 kıtada 21 ülkeye ihracat yapan bir konuma ulaştı. Bursa’yı baklava ve tatlı konusunda da üne kavuşturan Hacı Hasan Oğulları, açtıkları hacıhasanoğulları.com.tr ile bu lezzeti 81 ile ulaştırma hedefi ile çalışmalarını sürdürüyor.

KALİTELİ BAKLAVA GÖRÜNTÜSÜNDEN ANLAŞILABİLİR Mİ?

Gıda sağlığı konusunda açıklamalarda bulunan Hacı Hasan Oğulları Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Aktaş, “Kaliteli baklava ilk olarak içerisindeki fıstıktan kendisini ele verir. Albenili şerbeti ve yağının görüntüsü kaliteli baklavanın temel özelliğidir. Baklavanın şeker kıvamı baklava için önemli bir noktadır. Kaliteli baklava şekerli olmamalıdır.  Çok şekerli baklavalar maalesef sağlık açısından olduğu gibi damak tadı açısından da yanıltıcı özelliğe sahiptir. Baklava almadan önce bir tanesinin tadına bakılmalı, yufkası çıtır mı, İçerisindeki malzeme bayat mı, gereğinden fazla şekerli mi sorularına cevap aranmalıdır. Baklavanın kaliteli mi, kalitesiz mi olduğu maalesef ilk etapta görüntüsünden anlaşılmamaktadır” dedi

BAKLAVAYA EKLENEN MADDELER BEZELYE, YEŞİL MERCİMEK, BOYALI FISTIK…

Ucuz baklavaya dair görüşlerini paylaşan Yüksel Aktaş, “Genellikle pancardan üretilmiş toz şeker az, glikoz çok kullanılır. Bezelye, yeşil mercimek, boyalı fıstık baklavaya eklenir. Boyalı fıstık, yer fıstığını boyayarak elde ediliyor. Ucuz baklavaya bunlar konulur. Bir de bazı üreticiler aynı miktarda baklavaya birisi 400 gram ceviz diğeri 200 gram ceviz koyar. Ben 500 gram ceviz koyarım başkası 250 gram koyarak maliyeti düşürmeye çalışır. Kaliteli bir baklavanın yüzde 12’si veya yüzde 15’i fıstık olmalıdır” diye konuştu.

“UCUZ VE KALİTESİZ BAKLAVA MİDEDE YANMAYA NEDEN OLUR”

Sağlığa zararlı ve ucuz baklavaların vücuda yaptığı zararlar konusunda konuşan Aktaş, “Baklavanın malzemesinden kısılırsa 400 gram fıstık atılması gerekirken 200 gram fıstık konulursa bu sağlık açısından risk oluşturmaz vücuda da zararı yoktur. Ancak şeker pancarından elde edilmiş toz şeker yerine glikoz şurubu, tereyağı yerine trans yağlar, bezelye, boyalı fıstık, fasulye, değişik katkı maddeleri kullanılır ve pişirme sırasında yağ yakılırsa bu karın ağrısı ve midede ekşime yapar” dedi.

BAKLAVADA DİLİM SAYISINA DİKKAT!

Hacı Hasan Oğulları Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Aktaş, standart bir baklavada 30-33 dilim bulunduğunu anlatırken, "Bu dilim sayısı düştüğü zaman o baklavada şerbet oranı daha yüksek olur. Yani 30-33 dilim bir kilo gelir. Öte yandan 20 dilimi de 1 kiloya getirebilirsiniz ancak bu sefer şerbet yemiş olursunuz” uyarısında bulundu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263