İmar barışı başvuru sürecinde, e-devlet şifresinin mahremiyetini korumaları konusunda vatandaşlar uyarıldı.
Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Cemaleddin Başaran, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından Altıparmak temsilcilik binasında düzenlenen imar barışı bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, imar barışı çalışmalarında Bursa'da 80 bin konut, 8 bine yakın da ticari dükkan için başvuru yapıldığını bildiklerini söyledi.
Bu süreçte bazı firmaların ortaya çıktığına dikkati çeken Başaran, şöyle konuştu:
"Bu firmaların e-devlet şifresiyle vatandaşların sistemlerine girişler yapıldığı bildirilmekte. E-devlet şifresinin mahremiyeti konusu bizi tedirgin etti. Bu konuda çok bilinçli olmayan vatandaşların e-devlet şifresini alarak yapabilecekleri endişe bizlerde oluştuğu için hemen kendi il müdürlüğümüzde yoğun bir şekilde bilgilendirme ve talep eden vatandaşların girişlerinin yapılması için danışma birimlerimizi kurduk. Bu işlemler sırasında e-devlet şifresini vatandaşın girmesi, personelin girmemesi konusunda personellerimizi uyardık. Vatandaşların dışarıdan danışman firmalarla yapacağı çalışmalarda e-devlet şifresinin mahremiyetini korumaları büyük önem arz ediyor."
Başaran, bunun yanı sıra telefon dolandırıcılarının da ortaya çıktığına değinerek, vatandaşların cep telefonlarına gelen "İmar barışı ücretiniz şu kadardır, bu iban numarasına yatırın" gibi mesajlara itibar etmemelerini, imar başvuru ücretlerini ilgili banka ve PTT şubelerinden yatırabileceklerini vurguladı.
BTSO Yönetim Kurulu üyesi Alparslan Şenocak da Çevre ve Şehircilik ile Maliye bakanlıklarınca hazırlanan "Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar" başlıklı tebliğin 6 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsattı.
Şenocak, düzenlemenin 15 milyon yapıyı ve yaklaşık 40 milyonluk nüfusu ilgilendirdiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Türkiye'deki toplam 26 milyon yapı stoğunun ancak yüzde 35'inin imara uygun olduğu biliniyor. Mülkiyet problemleri, ruhsatsız bina, ruhsat eklerine aykırılık, ruhsat almış ancak iskan alamamış, iskan almış ancak bazı eklentiler yapmış çok sayıda sorunlu yapı mevcut. Bu noktada uygulamaya alınan imar barışı, vatandaşlarımızın devlet ile arasındaki ihtilaflarının sona erdirilmesi ve yaşanan ekonomik sorunların kökten çözülmesi adına önemli bir adım oldu."
- "İmar barışına en fazla başvuru yapan 4'üncü il Bursa"
Şenocak, bir aylık sürede yapı kayıt belgesi almak için başvuran yapı sahibi sayısının 1,8 milyonu aşmasının uygulamanın ne denli gerekli olduğunu gözler önüne serdiğini dile getirdi.
Bursa'da 1,1 milyon yapıdan yaklaşık 600 bininin imar ve ruhsat sorunu olduğunun öngörüldüğünü aktaran Şenocak, "80 bini konut olmak üzere toplamda 88 bin imar barışı başvurusunun bulunduğu Bursa, İstanbul, Ankara ve Konya'nın ardından Türkiye'de imar barışına en fazla başvuru yapılan 4'üncü il konumunda yer alıyor. Bu anlamda imar barışının Bursa'daki imar sorununun çözümüne önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum." dedi.
Toplantıya, kamu kurumu yetkilileri, çeşitli dernek ve akademik oda başkanları katıldı.
AA