Öne Çıkanlar Toney Douglas yabancı ot Türkmen Yörükler kaşıkçı cinayeti Havaalanı

CEO Platform'u "Blockchain ve Kripto Varlıklar" webinarı düzenledi

CEO Platformu "Blockchain ve Kripto Varlıklar" konulu webinar düzenledi. Moderatörlüğünü Piramit Menkul Değerler Yönetim Kurulu Üyesi ve OSTİM Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Berra Doğaner'in üstelendiği etkinlik Hibya Haber Ajansı’nda ve Hibya Haber Ağı’nda canlı yayınlandı. Taxademy ve Taxia YMM ev sahipliğinde "Blockchain ve Kripto Varlıklar" başlığıyla düzenlenen yayın, tüm CEO platform üyelerinin ve  iş insanlarının katkı ve katılımlarına açık olarak canlı gerçekleşti.

Blockchain ve Kripto Varlıklar konulu webinarda Mentör Gümrük Müşavirliği CEO'su Hakan Çınar, Foresti Danışmanlık ve Icrypex Bilişim Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Yıldıran, Eliptik Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.'nin Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi Mahir Kubilay Dağlı ve Taxia YMM Şirket Ortağı Şaban Küçük Blockchain ve Kripto Varlıklar konusunda görüşlerini paylaştı.

"Blokzincir hayatımızı değiştirecek bir teknoloji"

Eliptik Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.'nin Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi Mahir Kubilay Dağlı, Blokzincir'in güvenilirliğini ve kapsamını şu sözlerle anlatıyor:

"Balokzincir diyince bitcoin anlayabiliriz. Blokzincir teknolojisini hayatımızı değiştirecek bir teknoloji. Akıllı sözleşmeler ise üçüncü tarafa ihtiyaç duymadan işlemlerin güvenilir şekilde icra edilmesini sağlar. Blokincir üzerinden akıllı sözleşme yapıldığı zaman ortada hiçbir şüphe kalmıyor. Akıllı sözleşmelerin döngüsünde ilk olarak Yaratma safhası gerçekleşiyor. İkinci safhada Bekleme, üçüncü safhada ise Gerçekleşme safhası oluyor. Son olarak da Sonuçlandırma safhasında işlem sonuçlanmış oluyor. Akıllı sözleşme finans, bilgi teknolojileri, tedarik zinciri, sigortacılık ve sağlık gibi birçok alanda kullanılıyor.

Blokzincir aslında tamamen aracıları ortadan kaldıran bir sistem. Bize faydaları ise en önemlisi hız, doğruluk, düşük risk ve düşük maliyet. Akıllı sözleşmelerin gelişime açık noktaları ise; ölçekleme, yazılım, esneklik ve yasal mevzuat. Bu sözleşmeler yazılımcılar tarafından yazılıyor. Bu konuda da bir düzenlemenin yapılması gerekiyor. Akıllı sözleşmelerin finansal alanda etkileri DeFi’den bahsetmek istiyorum. İnternek erişimi olan herkesin aracılara ihtiyaç duymadan borç vermesine, sermaye piyasası ve bankacılık işlemlerinin yapabilmesini sağlar. Akıllı sözleşmelerin hepsi ücret karşılığında gerçekleşiyor"

"Blokzincir: Güvensizlerin bir arada oluşturduğu güven noktası"

Blokzincir'n Kripto paradan daha önce konuşulması gerektiğini söyleyen Foresti Danışmanlık ve Icrypex Bilişim Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Yıldıran, Blokzinciri 'güvensizlerin bir arada oluşturduğu güven noktası' olarak tanımlıyor, sözlerine şöyle devam ediyor:

"Kripto paradan önce konuşmamız gereken kavram blokzincir kavramı. Kripto paranın olabilmesi için blokzincire ihtiyacı var. Kripto paralar olmadan da blokzincir çalışabiliyor. Bu kaavramlar aslında hiçte yeni değil.  Blokzincir aslında bakarsanız bir defter. Bütün işlemlerin kaydedildiği bir defter ama bu defteri bir kişi tutmuyor. Bu sitemdeki en önemli güvenlik noktalarından bir tanesi.

Bitcoin furyasıyla birlikte bu kavramları daha sık duymaya başladık. Mevcut finansal sistemimiz merkezi sistemler üzerine kurulu. Blokzincir Güvensizlerin bir arada oluşturduğu güven noktası. Geçmiş bütün işlemler bir blok halinde kaydedilmiş halinde duruyor. Herhangi bir geçmiş işlemi değiştirmek için milyonlarca işlemi değiştirmek gerekiyor. Ancak dünyada hiçbir bilgisayarın bu işlemi yapamayacağını söylüyor. Güvenlik mekanızmasında hacklenme riski düşük. Yani hacker’in bir bilgisayardaki verileri değiştirmesi yetmiyor. Herhangi bir işlem blokincire şöyle kaydediliyor: Ben kendi cüzdanımda 10 bitcoini birine transef ediyorum. Ben kendi işlemimi şifreleyip birine gönderdiğimde bunun ilk gittiği yer bilgisayar ağı.Bilgiayarlar kendi bloklarına işliyor, içlerinden bir tanesi bunu onaylıyor. Bloğa kaydedilme işleminden sonra işlem gerçekleşmiş oluyor. Herhangi bir işlemin blokzincire yazılabilmesi için gereken şart mutabakat sistemi.

'Prof of Work ifadesi' hepimizin sıklıkla duyduğu madencilik ifadesi. Yeni bitcoin ancak ve ancak madenlerin o işlemi onaylamasıyla mümkün oluyor. 'Prof of Stake' ise eğer kişi belirli bir varlığa sahipse ve bu varlığı bir yerde bloke ederse sistemde yanlış yapmış olmaz. Katılımcıların kaybedecekleri şeylerle ölçülüyor."

"Ortalama bir dış ticaret işlemi için 36 tane orijinal 240 tane kopya döküman söz konusu"

Blokzincir verilerinin şeffaflığına dikkat çeken Mentör Gümrük Müşavirliği CEO'su Hakan Çınar, Blockchain'ın dış ticarette kullanılması için ülkelerin tüm şeffaflığa hazır olması gerektiğini vurguluyor:

"Dünya bu konuyu fazlasıyla sorguluyor. Elon Musk’tan gelen bir darbe var bana göre.  Amerika tutarsız davranışlar sergiliyor. Blokzinciri verileri güvenli bir biçimde depolamak için kullanılan bir alt yapı. Belgeyi ortadan kaldırıp bilginin akmasını sağlıyor. Bilginin hatasız akmasını sağlıyor. Blokzincirin akıllı sözleşmelerle programlanabilir olduğunu görüyoruz. Zincirin etrafında yer alan tüm üyeler aynı bilgilere tam bir şeffaflıkla sahip olabiliyor. İşlem zaman damgası var. Kimin neyi ne zaman yaptığı görülebiliyor. Burada ekonomik ve ticari bakış açısını geliştirmek gerekiyor. Verilerin gizliik açısından nasıl korunduğunun etkisi var bu da ele almamız gereken bir konu.

Dış ticarette oyuncularımız oldukça fazla. Sigorta şirketleri, nakliye şirketleri, gümrük şirketleri, uluslararası kamu kuruluşları gibi belli ölçülerde iş birliği içerisindeyiz. Ortalama bir dış ticaret işlemi için 36 tane orijinal 240 tane kopya doküman söz konusu. Ülkeler kripto parayı isterler istemezler bu ayrı bir konu. Bunu göreceğiz hep beraber. Ama dış ticarette biz bunu ister miyiz? Artık teknoloji çağındayız tamamen akıllı bir zekâ da diyebiliriz buna bu büyük bir avantaj. Ben mümkün olabileceğini düşünüyorum. İşin içinde gümrük kapıları var, gelinen noktada adam gümrük kapısına gelecek belge yok ne var? Blockchain var böyle bir şey şu an mümkün değil.

Burada çok ciddi bir şeffaflık söz konusu ülkelerin bu konuda şeffaflığa hazır olmaları gerekir. Ülkeler hazır olmadığı için blockchain’e geçmek mümkün değil. Biz hazırlığımızı yapıyoruz blockchain’in güvenli bir bilgi akışı olduğunun bilincindeyiz."

"Neyi ne zaman söylediğinizi kontrol etmeniz gerekiyor"

Taxia YMM Şirket Ortağı Şaban Küçük ise blockchain ve kripto varlıklar konusunu mali açıdan şöyle değerlendiriyor:

"Blockchain her şeyi değiştirdi. Bütün kurumların kontrol mekanizmalarını çok değiştirecek. Neyi ne zaman söylediğinizi kontrol etmeniz gerekiyor, çünkü sürekli karşınıza çıkacak. Vergi alan veren iki taraf arasında önemli. Devlet bir vergi alacaksa bunu en az maliyetle yapmaya çalışır.İşsiz kalmamak için çağa ayak uydurmak gerekiyor. Her geçen gün geleceğin meslekleri değişiyor."


Hibya Haber Ajansı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263