İçerisinde bulunduğumuz günlerde Suudi Arabistan'dan Çin'e, Moğolistan'dan Nijerya'ya kadar birçok ülkede yüksek teknoloji kentleri planlanıyor. Kentlerin istihdam ve yaşam alanı yaratmasının yanı sıra iklim dostu olmasına da özen gösteriliyor ve bu tür yapıların hayata geçirilmesi adına gerekli olan imar durumları eksiksiz bir şekilde yerine getiriliyor.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'a göre "Neom" dünyanın en güvenli, verimli ve modern kenti olacak. Kızıl Deniz kıyısındaki yeni ticaret bölgesi için 500 milyar dolar yatırım yapılması öngörülüyor. Çevreci yüksek teknoloji kentinin gençlere istihdam alanı sunması ve Suudi kanunlarına değil, özel bir yasaya tabi olması hedefleniyor. Kentin inşasına 2025 yılında başlanacak.

Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki ekolojik yüksek teknoloji kenti Masdar City'nin 2016 yılında tamamlanması öngörülmüştü. Ancak bu, 2030 yılına ertelendi, ayrıca tamamen emisyonsuz bir kent hedefinden vazgeçildi. Her ne kadar Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) ve Siemens gibi bazı firmalar kente taşınsa da, henüz kent sakinleri olmadığı için bir hayalet kenti andırıyor.

Moğolistan'ın başkenti yoğun bir hava kirliliği ve trafiğe sahip. Buna çözüm bulmak amacıyla Ulan Batur'un güneyinde yeni bir kent kurulması hedefleniyor, Maidar City ismi verilen Kente 2030 yılına kadar 90 bin kişinin taşınması, proje bittiğinde ise 300 bin kadar kişinin ekolojik ve iklim dostu bir biçimde kentte yaşaması planlanıyor. Eko kentin sembolü ise dünyanın en büyük Buda heykeli olacak.

Şanghay yakınlarındaki Lingang New City'nin yeni bir ticaret merkezi olması planlanıyor. Hamburglu mimarlık bürosu Gerkan, Marg ve Ortakları'nın tasarladığı kentin 800 bin kişiye yaşam alanı sunması öngörülüyor. İstihdam alanlarınınsa yüksek teknoloji araştırmaları, Yangshan Konteyner Limanı ve Liman içindeki Serbest Ticaret Bölgesi'nde oluşturulması hedefleniyor. Akıllı kentin inşası için altı kilometrekarelik deniz alanı dolduruldu. Songdo dünyanın en akıllı kenti olmak konusunda iddialı. Kentin şimdiden refah durumu yüksek 100 bin sakini var. Trafikten polisine ve evlere kadar her şey dijital ağa bağlanmış, kamera ve sensörlerle donatılmış.

Nijerya'nın en büyük kenti Lagos'ta iş makineleri, lüks bir ticaret merkezi ve 250 bin kişilik yaşam alanı yaratmak için denizi dolduruyor. Eko Atlantik City'de alışveriş merkezleri, yat limanı ve gökdelenlerin olduğu bir kent yaratılıyor. Halkın yarısından fazlası yoksulluk içinde yaşayan Nijerya'da proje karşıtları, Eko Atlantik City'i zenginler için güvenli bir mahalle olarak görüyor.

ABD'nin Arizona Çölü'nde kurulması planlanan akıllı kent projesi Belmont Smart City’nin ardında Microsoft'un kurucusu Bill Gates var. Phoenix’e 70 kilometre uzaklıkta kurulacak akıllı kent 200 bin kişi kapasiteli. Amaç kentte akıllı-ev, akıllı-iş yeri ve akıllı-kent projelerini test etmek. Proje henüz başlangıç aşamasında.

Google'ın ana şirketi Alphabet Holding, Toronto'nun sahil kıyısına "geleceğin kentini" inşa edecek. Kanada Başbakanı Justin Trudeau projeyi bir görev olarak kabul edip gece gündüz tanıtım ile uğraşıyor. Quayside Toronto adlı yüksek teknoloji kentinde yaklaşık 10 bin kişi, akıllıca tasarlanmış bir dijital ağla yaşayacak. Quayside Toronto'nun, sakinleri hakkında akıl almaz miktarda dijital veri üretmesi bekleniyor.

Yukarıda verdiğimiz yapılaşmaya daha yüzlerce örnek eklemek mümkün ancak bunun için ne bize ayrılan köşede yer kalır nede vatandaşın okuma hevesi, dünyanın ileri giden-gidemeyen yada gitmesi yönünde çaba gösteren ülkelerde teknolojik yapıların hayata geçmesi adına müthiş bir yarış başlamışken biz aylardır Kocaeli’de MİA ile ilgili kat artışını tartışıyor, artık mutlaka olması gereken bu yapılaşma ile ilgili birbirimizi kırıp geçiriyoruz.

Biz bundan yıllar önce MİA kapsamındaki bir alan için Kocaeli büyükşehir Belediyesi yönetimi ile görüşmüş ve şartlar ne olursa olsun MİA Projesinin hayata geçirilmesi adına atılması gereken hangi adımlar varsa tamamının hayata geçirilmesi adına İbrahim Karaosmanoğlu başkandan ricacı olmuştuk.

MİA ile ilgili biz işin olması tarafındayız, Bunun için belki bize gönül koyanlar olacaktır ancak MİA ile ilgili olarak aylardır MİA projesinin Kente kazandıracakları ve kaybettirecekleri ile ilgili bilgi veren CHP’li büyükşehir Belediye meclisinin üyelerine , meclis üyesi ile birlikte “MİA zararlıdır” diye düşünenlerin fikirlerini birinci elden kamuoyu ile paylaşan başta gazeteciler olmak üzere tüm medya mensuplarına MİA ile bilgilenmemizi sağladıkları için kızmamak gerektiğine inanıyoruz.

Biz nasıl “MİA zararlıdır” diyenlerin bu fikirlerine katılmamakla birlikte saygı duyuyorsak onlarında “MİA Faydalıdır” tarafında bulunan Yüksel Ercan ve diğer isimlerin fikirlerine saygı duymaları demokrat bir gazeteci olarak bekliyoruz. Zira MHP’li Adana Büyükşehir Belediyesinde, CHP’li İzmir Belediyesinde sistem çoğunluk hesabına göre yürüyorsa AK Partili Kocaeli Büyükşehir belediyesinde de aynı şekilde yürüyor.

Bununla beraber “MİA Kocaeli için faydalıdır” fikrini savunan benimde bünyesinde bulunduğum Büyük Kocaeli gazetesine , Cemalettin Öztürk’e, Yüksel Ercan’a, Adem Turgut’a ve isimlerini burada unuttuğumuz diğer gazetecilere, Sefa Sirmen’e, Hikmet Erenkaya’ya, Metin Alan’a, KOTO Başkanı Necmi Bulut’a, AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün’e ve “MİA Faydalıdır” noktasında görüş belirten herkese de kamuoyunun teşekkür etmesi gerekiyor.

Aslında Demokrasi dediğimiz kavram tamda budur, Bu meselenin en ince detaylarına kadar tartışılmasına imkan tanıyarak “Ben kavga adamı değilim, mesele kamuoyunda tartışılsın, konuşulsun o zaman daha net bir fotoğraf ortaya çıkar” diyen Büyükşehir Belediye başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’da bize göre bir alkışı hak ediyor.

MİA belli noktalarda siyasi bir karardır, Bu Proje ile ilgili alınan kararların siyasetçiye ne kadar faydasının olacağı yada siyasetçiye zarar verip vermeyeceğinin belirleneceği alan seçim sandığıdır, Neticede gelecek yıl bu zamanlarda yerel seçim yapılacak ve Kocaeli’ de yaşayan milyonlarca seçmen o gün sandığa gittiğinde bu günlerin muhasebesini de bir şekilde yaparak oy kullanacak.

MİA Projesi bugün büyükşehir meclisinde kabul edildiği takdirde projeye muhalif olanlara bundan sonra daha büyük görevler düşmektedir, İktidarın sorumluluğu bundan sonra daha fazla olacaktır, Bu aşamadan sonra iktidar Şehirleşme adına daha sorumlu adımlar atmak zorunda kalacak, muhalefette iktidarı kontrol ederek Kocaeli’nin şehirleşmesine katkı sunacaklardır.

Mühim olan Kocaeli’nin de yukarıda verdiğimiz Geleceğin ileri teknoloji ile donatılmış bir yerleşim merkezi olmasıdır….

Bunun için kim katkı sağlayacaksa yeri başımızın üzeridir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263