Öne Çıkanlar elektrik Buğday Ak Parti Asayiş Turkcell

SAKARYA (AA) - Sakarya'da, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği iş birliğiyle "13. Uyum Biz Bize Sohbetler" etkinliği düzenlendi.

Erenler ilçesindeki bir oteldeki programda konuşan Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ok, göçün bu yüzyılın geçen yüzyıllara nazaran en yıkıcı ve yakıcı sorun alanlarından birisi olduğunu söyledi.

Ok, Türkiye'nin bu sorun alanını birer istatistik ya da kriz olmaktan çıkarıp insan odaklı bir hizmet alanı gibi gördüğünü belirterek "Burada gelişmiş ve medeni kabul edilen dünya ülkelerinin düzenli göçle ilgili yapmış olduğu iş ve işlemlerden bizler de ders çıkararak göçü bir sorun ve kriz alanı değil de insan alanına dönüştürmeye çalışıyoruz. Ülkemizde şu anda 192 farklı ülkeden 5 milyon 100 bin civarında yabancı var. Bunların 123 farklı uyruktan yaklaşık 40 bini de Sakarya'da yaşıyorlar." dedi.

Sakarya'da göçmen nüfusunun çok büyük bir çoğunluğunun iş yükü ve piyasalara katılım sağladığını aktaran Ok, şöyle devam etti:

"Şunu bilmenizi isterim, göç denilince maalesef günümüzde işin hikayesinin ismi Suriyeliler olmuş, bu çok büyük bir haksızlık. Suriyeliler 2011'de ülkelerindeki insanı dramdan, kriz, savaş, haksızlık ve zulümden kaçarak buraya geldiler. Bunlar bizim kardeşlerimiz, misafirlerimiz. Bugün olduğu gibi bundan sonra da kadim geleneğimizin, gönül coğrafyamızın bize öğretmiş olduğu hassasiyetle onlarla ekmeğimizi paylaşacağız. Devletimizin politikası bu noktada çok açık ve kararlıdır."

Gökçe Ok, Türkiye'nin esas enerjisini tüketen, maddi ve manevi zorluk alanının düzensiz göç olduğunu anlatarak şu değerlendirmeyi yaptı:

"Düzensiz göçle ilgili çok ciddi bir fırtınaya tutulmuş durumdayız. Hem iç kamuoyuna hem de uluslararası paydaşlarımıza şunu ifade etmek istiyoruz ki bu büyük göç dalgasından ve krizinden sorumlu olan ülke ne Türkiye ne de Türk siyasetidir. Bizim dışımızda bazı hadiseler oluyor ama o hadiselere çok ciddi bir şekilde akıl yürütüyoruz ve şunu ifade ediyoruz. Diyoruz ki 'Medeniyim' diyen ülkeler bu coğrafyadan kanlı ellerini, karışık akıllarını çeksinler, bu coğrafyanın zenginlikleri bu coğrafyanın çocuklarına yeter de artar bile."

- "Uyum, asayiş ve güvenlik manasına gelir"

Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Türk coğrafyasının yalnızca kendi acısını değil diğer coğrafyalarda, dünyanın en uzak köşesindeki acıyı bile hisseden bir geçmişe, bir kültüre sahip olduğunu dile getirdi.

Uyumun, asayiş ve güvenlik manasına geldiğini aktaran Nayir, farklı insanların bir arada yaşaması için kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra yerel yönetimlerin, üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının üzerlerine düşen görevi yerine getirdiğini ifade etti.

Sakarya'nın bu konuda Türkiye'ye en güzel örneği vermesi gerektiğini vurgulayan Vali Nayir, "Onun için bu programlar bizler için çok önemli, bizleri, gönüllerimizi, emeklerimizi, dualarımızı bir araya getiren bu toplantılar inanıyorum ki önemli, herkes için önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından etkinlik, mehteran ile halk oyunları ekibinin gösterisi ve çeşitli sunumlarla devam etti.


Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263