Öne Çıkanlar Futbol İnegöl Çerkezköy İtfaiye Göçmen

Bursa'da 10. Uluslararası İlişkiler Kongresi başladı

BURSA (AA) - Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen Uludağ Uluslararası İlişkiler Kongresi başladı.

Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen ve bu yılki ana teması "Diplomasi ve Savaşın Değişen Rolü" olarak belirlenen kongrenin açılış töreninde konuşan Bursa Valisi İzzettin Küçük, büyük devletlerde dış politikanın sadece dışişleri bakanlığının himayelerinde yürütülmediğini söyledi.

Özellikle Amerika'da bu hususta bir çok düşünce ve araştırma kuruluşunun bulunduğuna işaret eden Küçük, "Uluslararası ilişkiler dediğimiz şey çok boyutlu, derinlikli bir konu olduğu için tek bir kurumun aklı, gücü buna yetmez, eksik kalır. Herhangi bir aktörün, neyi, niçin, nasıl yapacağını tahmin etmek, değerlendirmek, kavramsallaştırmak için çok önemli bir bilgi birikimine ve projeksiyona ihtiyaç var. Genelde ülkelerin başına gelen dış politikalardaki başarısızlığın ana nedeni neyi, niçin hangi projeksiyonla yaptığını değerlendirememek veya yanlış değerlendirmekten kaynaklanır." dedi.

Uluslararası ilişkilerin sadece dışişlerine bırakıldığı zaman çok dar ve kısa vadeli ufuklar sunacağını vurgulayan Küçük, bu tür toplantıların o yüzden çok anlamlı ve değerli olduğuna dikkati çekti.

Küçük, bu toplantıların uluslararası barışın ve insan haklarının korunmasının gerçekleşmesine katkılarının olması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Herkes barıştan bahsediyor ancak en çok savaş var. İnsan haklarından bahsediliyor ama göçler ve insan haklarının ayaklar altına alınması olaylarına sık sık şahit oluyoruz. Söylenen başka yapılan başka. Bunun deşifre edilmesi ve kamuoyunun önüne konulması çok önemlidir. Büyük güçler olur olmaz bahanelerle sağı solu bombalamasın. Libya darma duman, kan gölü. Irak'ta barış getiriyoruz dediler 2 milyon insan öldü. Yani bunların deşifre edilmesi gerekiyor. İşte bu toplantılar da bu bakımdan çok önemli ve değerlidir."

- "Ekonomik saldırılar tüm dünya için huzursuzluk kaynağı"

BUÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay da küresel diplomasinin aktörlerinin sadece devlet yöneticileri ve kurumlarının değil hükümet dışı kuruluşlar, bölgesel kuruluşlar ve çok uluslu şirketler olduğuna değindi.

Uluslararası ilişkilerdeki dostluk ve müttefiklik kavramlarının artık global ve bölgesel siyasetle ekonomik menfaatlere göre stratejik ortaklık odağında yeniden kurulmakta olduğunun altını çizen Ulcay, şunları kaydetti:

"Küresel güç merkezlerinin çıkar hesaplarının sahası olan ülkelerde çıkarılan siyasi karışıklıklar, üretilen taşeron terör örgütleriyle devreye giren ekonomik saldırılar ne yazık ki ülkemiz başta olmak üzere tüm dünya için huzursuzluk kaynağı olmaya devam etmektedir. Birleşmiş Milletler, NATO, Avrupa Birliği gibi küresel istikrarın teminatı olarak görmek istediğimiz kurumlar ise bu gidişata engel olamamaktadır. Savaşların ve iç karışıklıkların neticesinde ortaya çıkan zulüm, göç dalgası, insan hakları ihlalleri gibi sorunlar tüm ülkelerin önünde bir samimiyet sınavı olarak duruyor. Küresel barışı ve bölgesel istikrarı karşılıklı anlayış temelli iletişim ve sürdürülebilir iş birlikleri sağlamadan kurabilmek mümkün değildir."

BUÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Tayyar Arı da 17 farklı ülkeden 20'yi aşkın yabancı uyruklu katılımcının bulunduğuna işaret etti.

143 panelistin bulunduğunu belirten Arı, üç gün sürecek kongrede aynı anda 4 farklı oturumun gerçekleştirileceğini aktardı.

Açılış konuşmalarının ardından kongre oturumlarla devam etti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263