KOCAELİ (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 50'si tutuklu, 15'i firari 90 sanığın yargılandığı davada, sanıklar esasa ilişkin savunma yapıyor.
Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Kocaeli Kapalı Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda görülen duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatlar ve sanık yakınları katıldı. Davaya müdahil olan Cumhurbaşkanlığı adına avukat Ömer Furkan Yayla da duruşmada hazır bulundu.
Darbe girişimini sırasında Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen "Sıkıyönetim Darbe Planını"nın kendisine getirildiğinde, sıkıyönetim mesajındaki görevlendirme doğrultusunda "Bu emre göre şu andan itibaren Donanma Komutanı Sinan Azmi Tosun, Kurmay Başkanı Ayhan Bay'dır. Ben onlardan emir alacağım." şeklinde söylemlerde bulunduğu, kendisini arayanlara mesajı teyit ettiğini beyan ettiği, darbeci amiraller Hayrettin İmren ve Ayhan Bay'ın talimatlarına uyduğu, sıkıyönetim darbe planının uygulanması için gayret sarf ettiği iddia edilen tutuklu sanık eski Donanma Komutanlığı Harekat Başkanı Kurmay Albay Mustafa B, esasa ilişkin savunmasına devam etti.
Darbecilerle hareket etmediğini savunan Mustafa B, Donanma Komutanı Veysel Kösele'den aldığı "beklemede kalın" emrinden başka bir mesaj vermediğini söyledi.
Mustafa B, darbe yanlısı hiçbir eyleminin olmadığını ileri sürerek, "Veysel Kösele darbe karşıtı bir emir verdi de ben mi yerine getirmedim? Artık 15 Temmuz bahane edilerek tasfiye edilecekler arasında yer aldığıma eminim. 16 Temmuz sabahı apar topar gözaltına alınmam bunun kanıtıdır." dedi.
Tanık ifadelerine bakıldığında Donanma Komutanı Kösele'nin "Gemiler limana dönsün" emrinin ne zaman verildiğinin bir muamma olduğunu iddia eden Mustafa B, "Müşteki amiraller İskender Yıldırım ve Yalçın Payal, Donanma Komutanı'nın 'Gemiler dönsün' emrini iletmeyerek darbe karşıtı mı davranmış oluyorlar? Kendi kabahatlerini örtmek için benim üzerimde olumsuz kanaat oluşturmaya çalışıyorlar." ifadelerini kullandı.
Duruşmada daha sonra, TSK'dan ihraç edilen dönemin Sahil Güvenlik Komutanı Hakan Üstem'in verdiği talimat doğrultusunda eski Sahil Güvenlik Harekat Başkanı Süleyman Yarayan'ın yönlendirmesiyle hakkında Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 6 Mart 2018 tarih, 2017/4 esas, 2018/35 karar sayılı ilamıyla "anayasal düzeni değiştirmeye zorla teşebbüs", 5237 sayılı TCK'nın 309/1, 3713 sayılı yasanın 5/1, 5237 sayılı TCK'nın 53,63, 58/9 maddeleri gereğince ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen yarbay Tuncel Karakaya, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı koruma astsubayları Kadir Bükülmez, Faruk Kamalak, Mehmet Metin ile firari Deniz Kuvvetleri Komutanı Özel Sekreteri Kurmay Albay Mahmut Arduç ile İstanbul'dan Kocaeli'deki Donanma Komutanlığı'na intikal ettiği, sanık Hakan Üstem, darbeci amiral Hayrettin İmren ile irtibata geçerek bottakilerin karaya çıkarılmasını sağladığı, darbe girişiminin başarısız olmasından sonra sanığın botla Gölcük'e getirdiği askerleri ve darbeci amiraller Hayrettin İmren, Nazmi Ekici ve Ayhan Bay'ı Gölcük'ten botla kaçırdığı, uyarılara rağmen botu durdurmadığı, darbeci amirallerin talimatlarına uyduğu iddia edilen tutuksuz sanık eski TCSG BOT 19 Komutanı yüzbaşı G.K. savunma yaptı.
Sanık G.K, 15 Temmuz günü görevli olduğu geminin Marmara Denizi'nde nöbetçi olduğunu belirterek, VİP görevlerinin de nöbet hizmetleri arasında olduğu için dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu ve eşini mezuniyet töreni için Heybeliada Deniz Lisesi'ne götürdüğünü, daha sonra da aynı ekibi saat 17.30 sıralarında Ataköy Marina'ya bıraktığını söyledi.
Yakıt almak için Zeytinburnu'ndaki Zeyport Limanı'na yanaştığını anlatan G.K, saat 21.55 sıralarında Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan albay Süleymen Yarayan'ın arayarak, VİP görev için Kalamış'a gitmesini emrettiğini kaydetti.
G.K, saat 22.32'te Deniz Kuvvetleri Komutanı Özel Sekreteri Kurmay Albay Mahmut Arduç'un yanında takım elbiseli 3 kişiyle geldiğini aktararak, Arduç'un emriyle Ataköy'e gitmek üzere limandan çıkış yaptığını, birkaç telefon görüşmesi gerçekleştiren Arduç'un telefonu kendisine uzattığını ve telefondaki Sahil Güvenlik Komutanı Hakan Üstem'in, "Mahmut Albay ne emrederse onu yapacaksın" emrini verdiğini dile getirdi.
Ataköy'e vardıktan sonra açıkta beklemeye başladıklarını, bu sırada televizyonu açtıklarını ve darbe girişimi olduğundan haberdar olduğunu aktaran G.K, "Haberleri görünce tedirgin olmuştum fakat Mahmut Arduç'un güven verici hareketleri gemideki şahısların darbeci olduğunu düşündürmedi. Burada bir süre bekledikten sonra Mahmut Arduç, Gölcük'e hareket etmemiz emrini verdi ve Gölcük'e hareket ettik." diye konuştu.
Sanık G.K, saat 04.00 sıralarında Gölcük'e vardıklarını ve botu iskeleye ters bağladıklarını belirterek, burada Hayrettin İmren'in kendisine silah doğrulttuğunu ve Merkez Komutanlığı'na götürdüğünü personeliyle birlikte sabaha kadar burada tuttuğunu anlattı.
Sabah 08.45'te tekrar limana götürüldüklerini anlatan G.K, "İstanbul'dan gelen ekip ile amiraller Ayhan Bay, Hayrettin İmren ve Nazmi Ekici silahlı olarak bota bindiği ve Başiskele'deki limana yanaşma talimatı verdi. Hepsinde silah vardı, karşı koyabilecek durumda değildik. Hayrettin İmren ve Nazmi Ekici Başiskele'de, Ayhan Bay da İzmit'te indi. Gemide İstanbul'dan binen silahlı 4 kişi kaldı. Onlar da kendilerini Kalamış'a bırakmamı istedi, ben dedikleri yere bıraktım." ifadelerini kullandı.
Sanık G.K, tanık ifadelerinden de o gece tehdit ve cebir altında olduğunun görüldüğünü, cebir ve tehdit altında olmadığı hiçbir kanunsuz emri yerine getirmediğini savunarak, beraatini istedi.
Duruşma yarına ertelendi.
- Mütalaada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemi
Mütalaada, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren ve eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici ile kurmay albayların da aralarında bulunduğu 51 sanık hakkında, "Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
Eski Donanma Komutanı emekli Oramiral Veysel Kösele ile Komodor Levent Kerim Uça'nın derdest edildiği TCG Yavuz Gemisi Komutanı eski Kurmay Yarbay Sezai Özgür Öztürk ve 15 personeli ile İstanbul Moda açıklarında top atışı yapılan TCG Kemalreis Gemisi Komutanı Yarbay Arif Çıtlık, TCG Turgutreis Gemisi 2. Komutanı Kurmay Yarbay Ali Kocamanoğlu, TCG Salihreis Gemisi 2. Komutanı Sami Tulgar, TCG Oruçreis Gemisi 2. Komutanı Özgür Gencer, bu suçtan cezalandırılmaları istenen sanıklar arasında yer alıyor.
- İddianameden
FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in 1 numaralı şüpheli olduğu iddianamede, eski Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı Kurmay Başkanı Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık, eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici, eski Sahil Güvenlik Komutanlığı Harekat Başkanı Süleyman Yarayan, eski Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay, eski Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, eski Genelkurmay Konsept Teşkilat ve Harbe Hazırlık Daire Başkanı Gürel Kaynak, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Muharrem Aslan, eski Harp Filosu Komutanlığı Kurmay Başkanı Murat Erdem ile Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18 sivil ve 1 asker öğretmenin de aralarında yer aldığı 90 sanık bulunuyor.
İddianamede, terör örgütü elebaşı Gülen hakkında, "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs", "silahlı örgüt kurmak veya yönetmek" ve "silahla birden fazla kişiyle birlikte yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.
Şüpheli askerlerle irtibatlı olan, onları darbe toplantılarına götüren ve kaçtıkları dönemde saklayan, Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18'i sivil, 1'i asker öğretmen ile Donanma Komutanlığı'nda darbe girişimini yönettiği belirtilen tutuklu sanıklar Hakan Üstem, Hayrettin İmren, Ömer Faruk Harmancık, Nazmi Ekici, Süleyman Yarayan, Tezcan Kızılelma, Gürel Kaynak, Muharrem Aslan ve Murat Erdem ile firari sanık Ayhan Bay hakkında ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenen iddianamede, diğer sanıkların ise ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl 6 aydan 29 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.