Öne Çıkanlar Yalova düzensiz göçmen EDİRNE Bursa FETÖ

Donanma Komutanlığı'ndaki darbe girişimi davası

KOCAELİ (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 50'si tutuklu, 12'si firari 90 sanığın yargılandığı davada, mütalaaya karşı beyanlar alınıyor.

Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Kocaeli Kapalı Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatlar ve sanık yakınları katıldı.

Davaya müdahil olan Cumhurbaşkanlığı adına Avukat Halit Çokan, TBMM adına Avukat Ömer Burak Barış ve eski AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şemsettin Ceyhan'ın avukatı Samet Genç de duruşmada hazır bulundu.

Duruşmayı, AK Parti Kocaeli milletvekilleri Sami Çakır ve Cemil Yaman, AK Parti Kandıra İlçe Başkanı Erol Ölmez, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar da izledi.

Duruşmada, uzman çavuş olarak görev yaptığı 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Gölcük Donanma Komutanlığı'nda yaşanan olaylarda, tutuklu sanık dönemin Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren ile hareket ettiği, İmren'in kurallara aykırı tüm talimatlarını sorgulamadan uyguladığı, darbe girişiminin başarılı olması yönünde çaba içerisinde olduğu, İmren'in ateş emri vermesi üzerine buna uyarak ateş ettiği, Poyraz Limanı'nda Hakan Türker ile limanın giriş çıkışlarını kontrol için nöbet tuttuğu tespit edilen tutuklu sanık Hasan Özbudak, hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilen mütalaaya karşı beyanda bulundu.

Mütalaaya katılmadığını ve hakkındaki iddiaları kabul etmediğini belirten Özbudak, 15 Temmuz akşamı kırmızı alarm verilmesi üzerine üniformasını giyip üsse gittiğini söyledi.

Vatandaşların, Donanma Komutanlığı'nın 2 No'lu kapısının önünde toplandığını ve içeriye girmeye çalıştığını gördüğünü dile getiren Özbudak, kendisinin de üssün güvenliğini sağlamak amacıyla orada görev aldığını, darbeye ve darbecilere destek vermediğini iddia etti.

Darbe olduğunu bilmediğini öne süren Özbudak, savunmasını şöyle sürdürdü:

"Üs komutanı Hayrettin İmren'in emriyle, kapının önünde toplanan halkın içeri girmemesi için havaya ateş ettik. Askeri mevzuata göre birliğe yönelik tehdit olduğunda, önce uyarı için havaya ateş edilir. İmren, benim sicil amirim. Emirlerini dinlemeseydim, beni de diğerleri gibi cezalandırır, nezarete atardı. Havaya ateş eden bazı rütbeliler tutuksuz yargılanırken, ben tutukluyum. Onlar darbe olduğunu bilmezken, ben nasıl bilebilirdim? Bize darbe olduğunu, Hayrettin İmren'in darbeci olduğunu kimse söylemedi. Biz birliğin güvenliğini sağlamaya çalıştık."

Sanık Özbudak, darbeci amirallerin kaçtığı SG19 botu Poyraz Limanı'na geldiğinde, personeli zorla indirmediğini, İmren'in emirlerini ilettiğini ve görevlilerin bottan kendilerinin indiğini ileri sürdü.

FETÖ'cü olmadığını ve örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullanmadığını savunan Özbudak, "Bugüne kadar hakkımda FETÖ'cü olduğuma dair hiçbir tanık beyanı ve delil yoktur. Benim zaten bu eli kanlı terör örgütü ile işim olmaz. Ben o gece birliğe gelmesem ya da İmren'in emri ile havaya ateş etmesem sonradan vatan haini olarak yargılanabilirdim. Ben 15 Temmuz mağduruyum. Önce Allah'tan sonra mahkemenizden beraatimi talep ediyorum." diye konuştu.

Mahkeme Heyeti Başkanı Yusuf Sevimli'nin, "Hayrettin İmren'den, Donanma Komutanı aleyhinde ve darbe yapıldığına dair bir şey duydun mu?" sorusuna Özbudak, "Hayrettin İmren'in Donanma Komutanı aleyhinde bir konuşmasına şahit olmadım. Öyle bir şey duysaydım onun darbeci olduğunu anlardım." şeklinde cevap verdi.

Sanık avukatı Hayrullah Karadeniz de mütalaaya katılmadıklarını, müvekkilinin suçsuz olduğunu ve sadece komutanının emirlerini yerine getirdiğini ileri sürdü.

Karadeniz, İç Hizmet Kanunu'na uygun olarak üstlerinin emirlerini uyguladığını savunduğu müvekkilinin tahliyesini ve beraatini istedi.

Eski AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şemsettin Ceyhan'ın avukatı Samet Genç de sanıkların cezalandırılmalarına karar verilmesini talep etti.

Duruşma, TBMM adına Avukat Ömer Burak Barış'ın, cumhuriyet savcısı Bülent Elmas'ın 17 Temmuz'da açıkladığı mütalaaya karşı beyanıyla sürüyor.

- Mütalaada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemi

Mütalaada, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren ve eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici ile kurmay albayların da aralarında bulunduğu 51 sanık hakkında, "anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Eski Donanma Komutanı emekli Oramiral Veysel Kösele ile Komodor Levent Kerim Uça'nın derdest edildiği TCG Yavuz Gemisi Komutanı eski Kurmay Yarbay Sezai Özgür Öztürk ve 15 personeli ile İstanbul Moda açıklarında top atışı yapılan TCG Kemalreis Gemisi Komutanı Yarbay Arif Çıtlık, TCG Turgutreis Gemisi 2. Komutanı Kurmay Yarbay Ali Kocamanoğlu, TCG Salihreis Gemisi 2. Komutanı Sami Tulgar, TCG Oruçreis Gemisi 2. Komutanı Özgür Gencer, bu suçtan cezalandırılmaları istenen sanıklar arasında yer alıyor.

- İddianameden

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in 1 numaralı şüpheli olduğu iddianamede, eski Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı Kurmay Başkanı Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık, eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici, eski Sahil Güvenlik Komutanlığı Harekat Başkanı Süleyman Yarayan, eski Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay, eski Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, eski Genelkurmay Konsept Teşkilat ve Harbe Hazırlık Daire Başkanı Gürel Kaynak, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Muharrem Aslan, eski Harp Filosu Komutanlığı Kurmay Başkanı Murat Erdem ile Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18 sivil ve 1 asker öğretmenin de aralarında yer aldığı 90 sanık bulunuyor.

İddianamede, terör örgütü elebaşı Gülen hakkında, "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs", "silahlı örgüt kurma veya yönetme" ve "silahla birden fazla kişiyle birlikte yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.

Şüpheli askerlerle irtibatlı olan, onları darbe toplantılarına götüren ve kaçtıkları dönemde saklayan, Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18'i sivil, 1'i asker öğretmen ile Donanma Komutanlığı'nda darbe girişimini yönettiği belirtilen tutuklu sanıklar Hakan Üstem, Hayrettin İmren, Ömer Faruk Harmancık, Nazmi Ekici, Süleyman Yarayan, Tezcan Kızılelma, Gürel Kaynak, Muharrem Aslan ve Murat Erdem ile firari sanık Ayhan Bay hakkında ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenen iddianamede, diğer sanıkların ise ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl 6 aydan 29 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.


Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263