Öne Çıkanlar İtfaiye EDİRNE FETÖ eğitim ziyaret

Donanma Komutanlığı'ndaki darbe girişimi davası

KOCAELİ (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 50'si tutuklu, 15'i firari 90 sanığın yargılandığı davada, sanıklar esasa ilişkin savunma yapıyor.

Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Kocaeli Kapalı Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklarla avukatları ve sanık yakınları katıldı.

Davaya müdahil olan Cumhurbaşkanlığı adına avukat Ömer Furkan Yayla da duruşmada hazır bulundu.

Mütalaada, "Hakkında FETÖ/PDY "silahlı terör örgütü yöneticiliği", "anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs" ve "hürriyeti tahdit" suçlarından kamu davası açılmışsa da sanığın atılı Gölcük'te işlendiği iddia edilen hürriyeti tahdit suçlarını işlediğine dair mahkumiyetine dair şüpheden uzak ve inandırıcı deliller elde edilemediğinden bu suçtan beraati, "silahlı terör örgütü yöneticiliği" ve "Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs" suçunun araç suç olduğundan ayrıca bu suçtan ceza tayinine yer olmadığı, 15 Temmuz 2016'da Ankara'da meydana gelen darbeye teşebbüs eylemleri ile ilgili hakkında Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince TCK'nın 309/1,3713 sayılı yasanın 5/1, 5237 sayılı yasanın 58/9, 53, 63 maddeleri gereğince "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezası verilen, Kocaeli'de işlendiği iddia edilen aynı tarihteki "Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs" eylemlerinden sanığın tüm eylemleri 5237 sayılı TCK'nun 309 kapsamında olduğundan, CMK 223/7 gereğince açılan davanın reddine, hakkındaki evrakın gereğinin takdir ve ifası için Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinin 2017/1 esas sayılı dosyasına gönderilmesi" istenen tutuklu sanık eski Sahil Güvenlik Komutanlığı Harekat Başkanı Süleyman Yarayan, savunma yaptı.

Yarayan, FETÖ'cü ve darbeci olmadığını, ByLock kullanmadığını ve suçsuz olduğunu öne sürdü.

Deniz Kuvvetleri Komutanı ve üst düzey rütbelilerin sahil güvenlik VİP botunun hazırlaması ve Cengiz Topel Deniz Hava Ana Üs Komutanlığına inen SG uçağının kaldırılması için verilen emirlerin hiyerarşik yapı takip edilerek ve koruma mevzuatına uygun olduğunu söyledi.

SG-19 botuna kimlerin bineceğinden haberinin olmadığını ileri süren Yarayan, "Bana askeri heyetin taşınacağını söyledi. Bu botun sonra da Gölcük'teki Donanma Komutanlığı'na gittiğinden haberim yok. VİP botu ile daha önce çok sayıda üst düzey askeri heyet taşıdık. Bu emir kanunlara uygun bir emir olduğu için şüphe etmedim." diye konuştu.

Cengiz Topel Deniz Hava Ana Üs Komutanlığı'na inen SG uçağının, hava sahasının kapatılmış ve uçuş yasağının olmasına karşın, kalkışı için girişimlerde bulunduğu yönündeki iddiaları kabul etmeyen sanık Yarayan, bütün görevlendirme emirlerinin darbe girişiminin ortaya çıkışından önce verildiğini savundu.

Yarayan, banka hesap hareketliliği incelendiğinde, o gün 1 milyon liralık işlem yapabilecek durumdayken 1 liralık bir hareketliliğin olmamasının, FETÖ ile bir bağının olmadığını gösterdiğini ifade etti.

Sıkıyönetim direktifindeki görevlendirme listesinde adının olmasının kendisi dışında gelişen bir olay olduğunu öne süren Yarayan, "Benden habersiz ismimin listeye yazılmasından dolayı suçlanmam mümkün değildir. Darbe girişimini destekleyecek hiçbir faaliyetim olmamıştır. Ankara'daki davada bana ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi ama diğer sanıklara müebbet verildi. Ben suçsuzum. Tüm yönleriyle beraatimi talep ediyorum." şeklinde konuştu.

Duruşma, diğer sanıkların esasa ilişkin savunmalarıyla devam ediyor.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263