EDİRNE (AA) - Edirne Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğünce hazır ambalajlı mamul üreten firmalar denetlendi.
Edirne Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Salih Akbulut, yaptığı yazılı açıklamada, Edirne'de faaliyet gösteren ve hazır ambalajlı mamul üreten (5g, 5ml-10kg, 10L arası) firmaların Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda eylül ayı içerisinde denetlendiğini belirtti.
Edirne'de üretilen ve Türkiye'de satışa sunulan pirinç, yağ, un, yoğurt, şeker, baharat, peynir, tereyağı, badem ezmesi gibi 64 ürün üzerinde denetçiler tarafından miktar ve işaret denetimi yapıldığını aktaran Akbulut, şunları kaydetti:
"Bu denetimler sonucunda, eksik gramajlı üretim yapan 3 adet firma tespit edilmiş ve bu firmalara 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu kapsamında idari para cezası uygulanacaktır. Ürettiği ürünlerin etiket bilgilerinde eksik ve yanlışlar bulunan 8 adet firmaya eksiklikleri düzeltmeleri için süre verilmiştir. 53 adet ürünün ise Kanun ve Yönetmeliklere uygun olarak üretildiği, herhangi bir eksikliğin bulunmadığı tespit edilmiştir."
- TÜ Mimarlık Fakültesi öğrencilerine oryantasyon
Trakya Üniversitesi (TÜ) Mimarlık Fakültesi’nde 2018-2019 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte, bölüme yeni kayıt yaptırarak eğitime başlayan öğrencilerinin okula uyumunu kolaylaştırmak amacıyla oryantasyon programı düzenlendi.
Mimarlık Fakültesi Mimar Sinan Konferans Salonu’ndaki oryantasyonda konuşan TÜ Rektör Yardımcısı ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mümin Şahin, yeni öğrencilerin TÜ'yü tercih etmelerinden duyduğu memnuniyeti ve mutluluğu dile getirdi.
2018-2019 eğitim ve öğretim yılının fakülteye kayıt yaptıran tüm öğrenciler için hayırlı olmasını temenni eden Şahin, öğrencilere başarılar diledi.
Oryantasyon programı kapsamında, tanıtım videosunun izlenmesinin ardından öğrencilere lisans eğitim, öğretim ve sınav yönetmeliği, fakülte ile bölüm internet sayfaları ve iletişim yöntemleri ile Mimarlık Fakültesi’nde uygulanan danışmanlık sistemi, sınav sistemi ve akademik takvim hakkında bilgiler verildi.
Öğrenciler ve öğretim elemanlarının kendilerini tanıtmasıyla devam eden programda, Edirne’nin tarihi mirası ve günlük yaşamının anlatıldığı kent gezisi düzenlendi.
- "Gebelik ve hipertansiyon"
Keşan Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yücel Kaçmaz, gebelik döneminde karşılaşılan hipertansiyona dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.
Edirne İl Sağlık Müdürlüğü İletişim Birimi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Kaçmaz, gebelerde hipertansiyonun en sık görülen sorunlardan olduğunu belirtti.
İlk gebeliğinde hipertansiyon geçiren annelerin bir sonraki gebeliğinde yüksek risk altında olduğunu aktaran Kaçmaz, şunları kaydetti:
"Gebelik döneminde hipertansiyon birkaç isimlendirme ile tanımlanmaktadır. Gebeliğin 20. haftasından önce gelişen veya gebelik öncesinde de var olan yüksek kan basıncı(140/90 mmhg üzeri) gebelik öncesi var olan hipertansiyon olarak tanımlanmakta, gebelik hipertansiyonu gebeliğin 20. haftasından sonra gelişen kan basıncı yüksekliği olarak adlandırılmaktadır. Gebelikte hipertansiyon tedavisi kan basıncı, gebelik yaşı, eşlik eden anne ve fetüs ile ilgili faktörlerin varlığına bağlıdır. Gebelik öncesi hipertansiyon sınıfına giren gebelerimiz 150/95 mmhg kadar olan kan basınçlarında böbrek işlevleri normal ise düşük bir kardiyovasküler hasar riskine sahiptirler. Bu kişiler ilaç dışı tedavi yöntemleri uygundur. Ancak klinik belirti vermeyen organ hasarı veya gebelik esnasında hastalık belirtileri varsa 140/90 mmhg üzerinde ilaç tedavisi önerilir."
- ETSO'dan uygulamalı girişimcilik eğitimi
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ETSO), girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması, sürdürülebilir işletmelerin kurulması ve KOSGEB desteklerinin daha etkin kullanımını sağlamak üzere Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerine devam ettiği bildirildi.
ETSO'dan yapılan açıklamada, uygulamalı girişimcilik eğitimlerinin üçüncüsünün 12-15 Kasım'da düzenleneceği belirtildi.
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri'nin kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin bir iş planına dayalı olarak kuracağı işletmelerin başarı düzeylerini artırmak amacıyla düzenlendiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"KOSGEB destekleri kapsamında yeni bir iş kurma fikri olan girişimcilerin desteklenmesine yönelik olarak yeni girişimci desteği başlığı altında 50 bin lirası hibe, 100 bin lirası faizsiz geri ödemeli olmak üzere toplamda 150 bin liralık yeni girişimci desteği verilmektedir. Geri ödemesiz olarak verilen 50 bin liranın, 2 bin lirası işletme kuruluş desteği, 18 bin lirası kuruluş dönemi makine, teçhizat, ofis donanım ve yazılım desteği ve 30 bin lirası işletme giderleri desteği olarak kullanılmaktadır. Bu destekten faydalanmak isteyenlerin Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katılarak sertifika alma şartı aranmaktadır. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda 12-15 Kasım 2018 tarihleri arasında düzenlenecek Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi 4 gün sürecektir. Eğitime katılım ücretsiz olup sertifika alabilmek için eğitimlere devam zorunluluğu bulunmaktadır. Eğitimlere katılmak isteyenler KOSGEB’in internet sayfasından (www.kosgeb.gov.tr) duyuruların altında bulunan uygulamalı girişimcilik eğitimi duyurularından e-devlet şifresiyle eğitime başvuracaklardır. Eğitime katılmak üzere son başvuru tarihi 6 Kasım Salı günü saat 23:59 olup katılımcılar başvuru ile ilgili odamız AB ve Dış İlişkiler Bölümünden bilgi alabilirler."