Öne Çıkanlar Turkcell Bursa ziyaret elektrik Buğday

Engelli kadından kader arkadaşlarına iş ve aş

TEKİRDAĞ (AA) - ÖMER URAL - Tekirdağ'da Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'ndan (KOSGEB) aldığı krediyle açtığı örgü atölyesini aynı kurumun desteğiyle büyüten bedensel engelli 51 yaşındaki Aynur Yavaş, dört engelliye istihdam sağlıyor.

Aynur Yavaş, 2014 yılında KOSGEB'den aldığı 30 bin lira destekle Ertuğrul Mahallesi'nde overlok ve dikiş makinesi satın alarak bir örgü atölyesi kurdu.

Yaptığı işler beğenilen Aynur Yavaş, geçen yıl KOSGEB'den aldığı 20 bin liralık destekle işini büyütüp 4 engelliye de istihdam sağladı.

Yavaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli iş arkadaşlarıyla şal, kaşkol, bere, çeyizlik örerek geçimlerini sağladıklarını söyledi.

Atölyesinin üretmenin önünde hiçbir engelin olmadığını ve dayanışmayı göstermesi açısından önemli olduğunu anlatan Yavaş, "Çalışmak için hiçbir şey engel değil. Biz engelleri çalışarak aşıyoruz. Sağlıklı insanların beş dakikada gidebildiği yere biz 10 dakikada gidebiliyoruz ama önemli olan o hedefe ulaşabiliyor olmamız. Biz de çalışabiliyoruz, vergimizi ödüyoruz. Biz istiyoruz ki daha çok insan duysun sesimizi ve bizi toplum dışına itmesin, ayırmasın." diye konuştu.

Küçük yaşta salıncaktan düşmesi sonucu yüzde 40 bedensel engelli olarak yaşamına devam ettiğini, eşinin de engelli olduğunu dile getiren Yavaş, oğlunun da geçirdiği trafik kazası sonrası bedensel engelli kaldığını anlattı. Aynur Yavaş, engellilerin yaşadığı sıkıntıları yakından bilen biri olarak istihdamda güçlük yaşayanlara iş kapısı açtığını vurguladı.

- Amacı daha çok engelliyi istihdam etmek

Çorap makinesi alarak istihdamı artırmayı amaçladığını belirten Yavaş, şunları kaydetti:

"Amacımız daha çok çalışarak daha büyük bir atölye kurmak ve daha çok engelli arkadaşımızı istihdam etmek. Bu işi tam rayına oturttuktan sonra çorap makinesi almayı planlıyoruz. Çorap makinesi ile en azından şehrimizin çorap ihtiyacını karşılayacak üretimi yapmayı hedefliyoruz.

Ürettiğimiz ürünleri pazarlarda satıyoruz ama bize artık pazarlar küçük geliyor. Fuarlara gitmek istiyor, oralarda ürünlerimizi tanıtmak ve pazarlamak istiyoruz. Tüm dünyanın Tekirdağ'da bir engelliler atölyesi olduğunu duymasını istiyoruz. Burada herkes ev ekonomisine katkıda bulunuyor. Bu işi büyütüp daha fazla engelli arkadaşla çalışmak istiyoruz."

Atölyede çalışan yüzde 70 bedensel engelli 53 yaşındaki Ahmet Kılıç, otomobil tamircisi olduğunu, beyin felci geçirdikten sonra engelli olarak yaşamını sürdürdüğünü söyledi.

Engelli kişilerin engellerinden utanmaması gerektiğini ifade eden Kılıç, bu kişilerin azimlerini yitirmemeleri halinde önündeki engellerin bir bir ortadan kalktığını belirtti.

- "Engellilerin aşamayacağı hiçbir şey yok"

Atölyede çalışan ortopedik engelli Gülay Kaya da güzel bir ortamda üretmenin keyfini yaşadıklarını anlattı.

Eve kapanan engellilerden üretmek için araştırma yapmalarını isteyen Kaya, "Bedensel engelin çalışmaya mani olacağını düşünmüyorum. İnsanlar bir şey kazanması gerektiğini dışarı çıkınca anlıyor. Onun için de herkese tavsiye diyorum. Burası engelliler için çok güzel bir atölye oldu. Engellilerin aşamayacağı hiçbir şey yok." dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263