Öne Çıkanlar İtfaiye Bursa EDİRNE konser Deprem

Marmara Depremi'nin 19. yılı

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, 17 Ağustos Depreminin 19. yılı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Savaşan, mesajında, depremin engellenemeyeceğini ancak tedbirler alıp yıkımın önüne geçilebileceğini, özellikle de can kaybını ve yaralanmayı en aza indirmenin insanların elinde olduğunu belirtti.

17 Ağustos'un unutulmaması gereken bir felaket olduğuna işaret eden Savaşan, "Bilimsel bulguların ve tecrübelerin ışığında gerekli önlemleri almaya devam etmeli ve hazırlıklı olmalıyız." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin, en aktif deprem kuşaklarından birinin üzerinde olduğunu anımsatan Savaşan, dünyada gerçekleşen depremlerin beşte birinin bu kuşak üzerinde meydana geldiğini ve en yıkıcı olanlarından birinin de 1999 yılında Gölcük-Kocaeli-Sakarya hattında yaşandığına değindi.

Deprem sonrası ilgili devlet kurumlarının ciddi önlemler aldıklarını aktaran Savaşan, "Yatay mimari ve kentlerin altyapısında depremin etkisini azaltmaya yönelik yeniden inşa konularında önemli adımlar atılıp hayata geçirildi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi de bu konuda çalışmalar yürütüyor. 17 Ağustos sonrasında, kat sayısının düşürülmesi, yatay yapılanma anlayışının hakim olması ile şehre yeni bir imar anlayışı getirilmiştir. Afet yönetim altyapısı örnek bir seviyeye ulaştırılmıştır. Bunlar önemli bileşenlerdir ve şehrimiz artık daha hazırlıklıdır. Başta büyükşehir olmak üzere yerel yönetimlerin depreme hazır hale gelme ve hazırlıklı kalma çabası takdire şayandır. Sakarya bu bakımdan Türkiye'nin en başarılı kentlerinden biridir." ifadelerini kullandı.

- SAÜ'de deprem çalışmaları

Üniversite olarak deprem çalışmalarına önem ve öncelik verdiklerini vurgulayan Savaşan, şöyle devam etti:

"Sakarya 1. derece deprem bölgesinde yer alıyor. Sakarya'da istatistiki verilere baktığımızda, her 20-30 yıl aralığında bir büyük bir deprem yaşanıyor. Bunun önlemini almak, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının olduğu kadar üniversitemizin de önemsediği ve öncelik verdiği bir konu. Bu konuda çalışmalar yapan Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezimiz var. Bu ekip deprem bölgelerine giderek araştırmalar yapıyor, olası bir deprem öncesinde alınması gereken tedbirleri tespit edip hayata geçirilmesi için bilimsel görüşleri oluşturuyor. Mühendislik fakültemiz bünyesinde yer alan başta inşaat mühendisliği olmak üzere eğitim kalitesini yükseltmek bir anlamda tüm Türkiye'ye de hizmet anlamına geliyor. Depreme hazırlık ve afet yönetimi disiplinlerarası çalışma ve işbirliğini gerektiriyor. Buna önem veriyoruz. Üniversite içindeki binaların ve bundan sonra yapılacak binaların mimarisinde öğrencilerimizin ve tüm çalışanlarımızın güvenliğini sağlayacak yapılar inşa edip var olanları güçlendirmeyi hedefliyoruz."

Anahtar Kelimeler:
RektörDepremMarmara

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263