Öne Çıkanlar Futbol operasyon İnegöl Bursa ziyaret

“15 eylem planının birçoğu tamamlandı“

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı içerisinde yer alan atık suların Marmara Denizi'ne deşarjını sağlayacak sistemin "Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı" kapsamına alındığını anımsatarak, "Marmara Denizi kıyısından 4,5 kilometre uzaklıkta, 47,5 metre derinliğinde deşarj sağlanacak." dedi.

Tekirdağ Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığında düzenlenen basın toplantısında Özkaldı, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde başlatılan çalışmaların devam ettiğini anlattı.

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nın uzun bir süreç olduğunu kaydeden Özkaldı, şöyle devam etti:

"Aslında 2011'de başladı gibi gözüküyor ama geçmişine baktığımız zaman 2003'ten bu yana değişik isimlerle Ergene Havzası'nın koruma eylem planı yürütülmektedir. Burada büyük proje doğu hattı var, batı hattı var. Bir de Marmara Denizi'ne derin deşarj hattımız olmak üzere... Hükümetimizin 100 günlük eylem planı içerisine doğu hattını ve derin deşarj hattını dahil etmiştik. Dolayısıyla az bir süre kaldı. Sayın cumhurbaşkanımızın da yakından takip etmiş olduğu bu projeyi hayata geçirmek maksadıyla buraya geldik."

- Ergene Nehri gerçek zamanlı izleniyor

Ergene'de birçok çalışmada sona gelindiğini, 15 eylem planının bir çoğunun tamamlandığını vurgulayan Özkaldı, "Dere yataklarının temizlenmesi, belediye evsel atık su tesisleri Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından tamamlandı. Organize Sanayi Bölgelerinin korunması, erozyon ile mücadele çalışmaları, Ergene'de planlı döneme geçilmesi, Ergene Nehri'nin gerçek zamanlı izlenmesi, taşkın erken uyarı sistemleri devreye alındı." değerlendirmesini yaptı.

Diğer devam eden işlerin planlandığı gibi devam ettiğini belirten Akif Özkaldı, projenin en önemli ayağının Organize Sanayi Bölgeleri için müşterek ileri atık su arıtma tesislerinin inşa edilmesi ve Marmara Derin Deniz Deşarj Sistemi olduğunu söyledi.

Trakya bölgesinin önemli bir tarım merkezi olduğunu, arıtılan atık suların tarımda da kullanabileceğine dikkati çeken Özkaldı, şunları kaydetti:

"En kritik nokta bu derin deniz deşarj konusu. Marmara Denizi'nin kıyısından yaklaşık 4,5 kilometre uzaklıkta, yaklaşık 47,5 metre derinliğinde deşarj sağlanacak. Burada sonuçta ne elde edeceğiz? Sadece 4 su kütlesi hariç, bütün su kütlelerinde sulama suyu kalitesinin arttırılmasını hedefliyoruz. Tabii ki kirlilikten korunduktan sonra da bu sudan faydalanmak istiyoruz."

Bölgede tarım açısından sulamanın ne kadar önemli olduğunu bildiklerini aktaran Özkaldı, sözlerini, "Velimeşe Tüneli'nde yüzde 75 seviyesine gelmişiz. Aslında tünel bitti. Kaplama işlerinde bu seviye yüzde 75. Kara boru hattında yüzde 91 seviyesindeyiz. Çorlu-Çerkezköy kara boru hattında yüzde 95 seviyesine geldik. Velimeşe Tüneli sonrası yine bir kara boru hattı var, o da yüzde 95 seviyesine geldi. Diğer çalışmalarımız da devam ediyor." diye tamamladı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263