Öne Çıkanlar Eğitim-Bir-Sen warm up Endüstri 4.0 üniversite öğrencileri çeyrek

İYİ Partili Ergun THY'nin bilet kıyağını TBMM gündemine taşıdı

 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sn. Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede THY’nin hisse yapısı üzerinden kamusal niteliğini gündeme getirerek, iddiaların açıklığa kavuşturulmasını istedi. İYİ Partili Ergun şu ifadeleri kullandı:

“Basına yansıyan haberlere göre, hisselerinin %49,12’si Türkiye Cumhuriyeti Varlık Fonu’na ait olan Türk Hava Yolları'nın (THY) Almanya merkezli Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) üyelerine indirimli uçak bileti sağladığı iddia edilmektedir.  Almanya'daki bir haber sitesi 21 Haziran 2024 tarihinde, söz konusu iddia ile ilgili olarak, UID Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi Birimi Başkanı tarafından UID Bölge başkanlarına gönderildiği iddia edilen bir mesajın ekran görüntüsünü yayınlamıştır. Söz konusu mesajda;

"UID Ekonomi birimi tarafından gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde, daha önce duyurduğumuz gibi, UID ile Türk Hava Yolları (THY) sözleşmesi imzalanmış olup 01.05.2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir”, ilgili protokole göre “UID üyelerine Türk Hava Yolları (THY) uçak biletlerinde özel indirimler sunulacak ve ekstra bagaj hakkı tanınacaktır” denmektedir. Ayrıca bu imtiyazdan yararlanmak için UID üyelik numaralarının uçuş bilgileri ile birlikte UID’ye gönderilmesi gerektiği ifade edilmiştir.

Hisselerinin yaklaşık yarısı kamuya ait olan Türk Hava Yolları’nın gurbetçi vatandaşlarımız arasında böyle bir ayrımcılık yapıp yapmadığı konusunun açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.”


Ergun Cevdet Yılmaz’a aşağıdaki soruları yöneltti:

1.    Basına yansıyan bu iddialar doğru mudur?

2.    Eğer iddialar doğruysa, Türk Hava Yolları’nın bu protokolü yapmasının maksadı nedir?

3.    Eğer iddialar doğruysa, Türkiye Cumhuriyeti Varlık Fonu iştiraki olan Türk Hava Yolları’nın vatandaşlarımız arasında böyle bir ayrımcılık/kayırmacılık yapabilmesinin hukuki gerekçesi nedir?

4.    Bugüne kadar THY ile UID arasında kaç tane protokol imzalanmıştır ve kapsamları nedir?

5.    THY ile UID arasında bugüne kadar herhangi bir bağış sözleşmesi imzalanmış mıdır, imzalandı ise yapılan bağış tutarı nedir?

6.    Merkezi Avrupa’da bulunan vakıf veya derneklerle THY arasında bugüne kadar imtiyazlı uçuşları öngören hangi protokoller imzalanmıştır, THY ile imtiyazlı uçuş anlaşması gerçekleştiren kuruluşların isimleri nedir ve son on yılda kaç kişi bu protokollerden istifade etmiştir?

Anahtar Kelimeler:
Metin Ergun

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263