Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye Mukim Koordinatörü Irena Vojackova Sollorano, "Türkiye gerçeklere dayanan bir yaklaşım sergilemektedir. Rakamlar istatistikler paylaşmaktadır ve buna ek olarak neredeyse 4 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapmanın da mümkün olabileceğini bütün dünyaya göstermektedir. Bu insanlığa olan bir katkıdır ve elbette nihayetinde Türk toplumuna da uzun solukta bu katkı sunacaktır." dedi.
The Green Park Kartepe Otel'de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nce "Göç, Mültecilik ve İnsanlık" temasıyla bu yıl ikincisi düzenlenen Kartepe Zirvesi'nin açılışında konuşan Sollorano, burada bulunmaktan onur duyduğunu söyleyerek, kendisini bu zirveye davet edenlere teşekkür etti.
Zirvede bahsi geçen meselelerin küresel olduğu kadar özellikle Türkiye'yi de yakından etkileyen durumlar olduğunu belirten Sollorano, "Göç ve göçmenlik bütün ülkelerin hükümetlerini etkilemekte. Kimileri için çok daha acil, kimileri için bazen ikinci planda kalabilen ama herkesin karşı karşıya kaldığı bir faktördür ve dünya çapında seçimleri bile etkilemektedir çünkü popülist yaklaşımlar söz konusu olabilmektedir. Bu noktada da Türkiye'ye teşekkür etmek istiyorum. Türkiye gerçeklere dayanan bir yaklaşım sergilemektedir. Rakamlar istatistikler paylaşmaktadır ve buna ek olarak neredeyse 4 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapmanın da mümkün olabileceğini bütün dünyaya göstermektedir. Bu insanlığa olan bir katkıdır ve elbette nihayetinde Türk toplumuna da uzun solukta bu katkı sunacaktır." diye konuştu.
BM olarak kendilerinin yaraları sarmanın, bu güçlüğü hafifletmenin peşinde olduklarını ifade eden Sollorano, aynı zamanda tarihi gelişmelere de göz atıp geleceği öngörmeye çalıştıklarını söyledi.
- "Çoğu göçmen insan kaynaklı, insan sebepli felaketlerden buna zorlanıyor"
Küresel bağlamdaki nüfus artışının oldukça hızlı gerçekleştiğine dikkati çeken Sollorano, şöyle devam etti:
"Ben doğduğum zaman gezegenimizin nüfusu 3 milyardı, bugün ise 7 milyar. 20 sene içerisinde belki de bu sayı 10 milyara çıkacak ve bu göçmenliği de doğrudan etkileyecek. Mültecilerin sayısı da artacak. Hayatlarındaki bir sebep bir etki onları göçe itecek ama burada olacaklar mı olmayacaklar mı buna biz karar vereceğiz çünkü çoğu göçmen insan kaynaklı, insan sebepli felaketlerden buna zorlanıyor. Hatta küresel bağlamdaki mülteci nüfusunun geleceği bizim elimizde olacak."
Bu zirveye pek çok BM kurumunun davet edildiğini, şu an 6 kurumun iki gün boyunca panellere, oturumlara katılarak farklı bakış açılarının paylaşılacağını, rakamların ve istatistiklerin gösterileceğini vurgulayan Sollorano, bu sebeple gerçeklere dayanan tartışma ortamının oluşturulacağını dile getirdi.
Zirvede iyi niyetlerle güzel sonuçlara ulaşacaklarını ve bu sonuçlardan yalnızca Türkiye'nin değil bütün insanlığın gurur duyması temennisinde bulunan Sollorano, "Göç ve mültecilik, Newyork'ta küresel anlaşmalarla belirlenmeye ve bu göçe, göçmenliğe net bir tanım sağlanmaya çalışılıyor. Bu bağlamda da Dışişleri ve İçişleri Bakanlığına, sergiledikleri aktif rolden dolayı şahsen teşekkür etmek istiyorum. Göçmen kimdir mülteci kimdir bunun ayrımını net bir şekilde yapıp onlara en iyi şekilde yardım eli uzatmaya çalışırken yinelemek isterim, umarım herkes için faydalı bir zirve olur." ifadelerini kullandı.