Öne Çıkanlar Bilecik Bursa ziyaret öğrenci Turkcell

“Uluslararası Çanakkale Çeltik Çalıştayı“

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çanakkale İl Müdürlüğü ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen "Uluslararası Çanakkale Çeltik Çalıştayı"na katılan yabancı çeltik üreticileri, Türkiye'nin önemli çeltik üretim merkezlerinden Balıkesir'in Gönen ilçesinde incelemelerde bulundu.

Biga Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen çalıştaya katılmak için Japonya, Bulgaristan, İtalya, Pakistan ve Makedonya'dan gelen araştırmacılar, Gönen ilçesinde bulunan çeltik tarlaları ile üretim yerlerini ziyaret etti.

Burada konuşan Japonya Kagawa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Khamar Tabran, pirincin Japonya'nın temel tüketim gıda maddelerinden bir tanesi olduğunu söyledi.

Gönen'deki çeltik tarlalarının da Japonya'daki çeltik tarlaları ile ekim tarzı olarak çok benzerlik gösterdiğini aktaran Tabran Çeltik, şöyle konuştu:

"Japon tarihinin, kültürünün ve geleneğinin çok önemli bir parçası. Bizim imparatorumuz 80 yaşında, kendisi de çeltik üretimi yapıyor. Japonya'da çeltik taraçaları oluşturduk. Yılda bir ekimini yapıyoruz. Nisan ayında çeltik tarlalarını hazırlıyoruz. Burada toprak üstü bizde ise toprak altı gübreleme gerçekleştiriliyor. Biz pirinci günde ortalama 3 öğün tüketiyoruz ancak buharda pişiriyoruz. Bu yüzden yoğun tüketimin sağlık açısından insan vücuduna olumsuz etkisi olmuyor ve daha tok tutuyor."

Gönen İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hayrullah Işıktaş ise Gönen'in önemli bir çeltik üretim bölgesi olduğuna dikkati çekerek, "80 bin dekar çeltik ekimi ve ekilen ürün çeşitliliği ile ülkemizin en önemli çeltik üretici bölgesi olan Gönen ilçemize gelerek ekim alanlarımızda ve çeltiğimizi işleyen sanayicilerimizi ziyaret ederek incelemelerde bulunan değerli profesörlerimize ve yabancı araştırmacılarımıza teşekkür ediyorum." dedi.



 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263