Bilindiği gibi 31 mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimde alınan başarısız sonuç sonrası İYİ Parti genel başkanı Meral Akşener 27 Nisan 2024 tarihinde seçimli kurultay kararı almış ve yapılacak kurultayda genel başkan adayı olmayacağını ilan etmişti.
27 Nisan tarihinde yapılan Kurultayda delege İYİ Partinin İzmir milletvekili ve grup başkan vekili Müsavat Dervişoğlu’nu partinin ikinci genel başkanı olarak seçti.
İYİ partinin yaptığı kurultay üzerinden bir hafta geçti, Partinin genel başkanı Müsavat Dervişoğlu’nun yönetiminde toplanan GİK sonrası yeni başkanlık divanı yine genel başkan Müsavat Dervişoğlu tarafından kamuoyu ile paylaşıldı.
Hafta içerisinde partinin TBMM grubundaki temsilcilerinin de belirlenmesinden sonra 27 Nisan tarihinde seçilen yeni yönetim kelimenin tam anlamı ile partinin yurt genelinde yeniden yapılanması adına düğmeye basacak.
31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçim öncesi bilindiği gibi İYİ Partinin il-ilçe ve belde teşkilatlarında görevli çok sayıda yönetici, belediye başkan adayı, belediye meclis üyesi adayı ve il genel meclis üyesi adayı olmak adına bulundukları görevlerden istifa edince teşkilatlar büyük oranda boşalmıştı.
Böylesi dönemlerde partililer teşkilat binalarından çok adaylar tarafından oluşturulan SKM’lerde siyaset yaptıklarından ilçe teşkilatlarında olan boşluklar pek göze görünmez, buna birde belediye başkan adayının kazanma ihtimali eklenince teşkilatlar ne kadar boşalırsa boşalsın göze görünmez.
İYİ Partinin TBMM’deki yapılanması da tamamlandıktan sonra muhtemelen ilk iş yukarıda belirttiğimiz gibi 31 mart tarihindeki seçim öncesi boşalan-eksilen teşkilatların yeniden yapılandırılması olacaktır.
İşin teşkilatlanma tarafında biz fazla bir zorlanmanın olacağını düşünmüyoruz, zira herkesin 12 eylül 1980 ihtilali öncesi “Dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşu” olarak bildiği Ülkü ocaklarının genel başkanlığını yapmış Müsavat Dervişoğlu gibi bir teşkilatçının genel başkanlığındaki İYİ partinin yapılanmada çok seri hareket edeceğini en azından biz biliyoruz.
Burada asıl sıkıntı İYİ Parti tabanının 14 mayıs- 28 mayıs 2023 ve 31 mart 2024 tarihinde aldığı başarısız sonuçların ortaya çıkardığı mental yorgunluk olsa gerek.
Türkiye’de siyaseten akşamdan sabaha ne olacağı belli olmamakla beraber ilk genel seçimin 2028 yılında yapılacağı bilinen genel seçimin İYİ parti için bir taraftan kriz diğer taraftan fırsat olacağıdır.
İşin fırsat tarafı 4 yıl boyunca seçimin olmayışı İYİ Partinin teşkilatlanmasına harika bir imkan sağlayabileceğidir, önümüzdeki 4 yıllık zaman dilimi içerisinde İYİ Parti genel merkezinin yılmadan-yorulmadan atacağı adımlar partiyi 14 mayıs 2023 tarihinden önceki o muhteşem günlerine geri döndürebilir.
İşin birde kriz tarafı varki galiba İYİ partinin aşması gereken engel budur, Biz genel seçim öncesi dönemin genel başkanı Meral Akşener ile birlikte nerede ise tüm Türkiye’yi dolaştık, Anadolu’nun en ücra köşesindeki teşkilat başkanı bile o günlerde çok büyük bir umut ve o omuda bağlı heyecan ile koşturup duruyor.
İYİ Parti genel merkezinin yapması gereken 14 mayıs 2023 tarihinde yapılan genel seçim öncesindeki o muhteşem havayı parti tabanına yeniden aşılamaktır, bunun nasıl yapılacağı ile ilgili süreci ise İYİ Parti genel merkezi belirleyecektir.
İYİ Parti 31 mart tarihinde çok az sayıda belediye kazandı, Dikkat edilirse kazanılan belediyeler sadece bir tek bölgede değil ülkenin her tarafından geldi, Bunun anlamı da İYİ Partinin Türkiye’nin her tarafında seçim kazanabileceği gerçeğidir.
İşin doğrusu biz İYİ Partinin 31 mart tarihinde yapılan yerel seçimde en azından gelen seçimde alacağı oy oranını koruyacağını düşünüyorduk.. olmadı.
31 mart tarihinden kalan yorgunluk ve umutsuzluk ortadan kaldırıldığında ve tabana yeniden iktidar umudu verildiğinde yeninden yapılandırılacak teşkilatlar da gerekeni yapacaklardır.
Gayret İYİ Parti genel merkezinden..
Seferberlik ise yeniden yapılandırılacak teşkilatlardan.