KIRKLARELİ (AA) - Lüleburgaz ilçesinde 63 yıldır terzilik yapan 75 yaşındaki Ali Umutlu, ayağından dikiş makinesinin pedalını, elinden iğne ve ipliğini düşürmüyor.
İlerleyen yaşına rağmen iğne iplikten vazgeçemeyen Umutlu, çeşitli hastalıklar geçirmesine rağmen elinden geldiğince müşterilerinden gelen talepleri karşılamak için gün boyu çalışıyor.
Yıllardır işlerini kendisine yaptıran müşterilerini mağdur etmemek için var gücüyle mücadele eden Umutlu, müşterilerinin bedenlerine göre takım elbise dikerek kalıplaşmış hazır giysilere karşı direniyor.
Ali Umutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğe 12 yaşında çırak olarak başlayarak o dönemde işi öğrenmek için büyük çaba sarf ettiğini söyledi.
İlçede çırak olarak çalıştığı terzide bazı günler dükkanda yattığını aktaran Umutlu, terziliği en iyi şekilde öğrenmek için yoğun mesai harcadığını belirtti.
Yanlış dikim yaptığında ustasından tokat yemesine rağmen mesleğinden hiç vazgeçmediğini ifade eden Umutlu, "12 yaşında iğne ipliği elime aldım. İlk zamanlarda birçok kez elime batırdığım oldu. Yanlış dikim yaptığım oldu. Ama yılmadan, usanmadan ustamı izleyip, bazen de kendim yapıp işi öğrenmek için gayret gösterdim. Şimdiki gibi teknoloji de yok tabi. El emeği istiyor her şey. O dönemlerde amaç sadece mesleği öğrenmekti. Çok şükür ben de mesleği elime aldım. O zamanlar haftalık 75 lira alıyordum yani aylık 300 liraya denk geliyordu." diye konuştu.
- "Ülkede mühendis kadar terzi de lazım"
Meslekte çırak bulamamanın sıkıntısını yaşadığını da ifade eden Umutlu şöyle devam etti:
"Uzun yıllardır çırak kalfa bulamıyoruz. Gelen çocuk da işe başlamadan 'ne kadar vereceksin?' diyor. Ben de 'Oğlum gel sana haftalık bir para vereyim çalış, meslek öğren' diyorum ama yok. Gençler şimdi çok farklı, çağ değişiyor. Sadece biz değil bütün zanaatkarlar aynı sorunu yaşıyor. Geçmiş yıllarda aileler, ‘Çocuğum burada kalsın, meslek öğrensin, haftalığını ben vereyim’ diyordu. Şimdi aileler de çocuğunu göndermiyor. Ama gönderseler, sanatkar olacak çocukları. Bu ülkeye doktor, mühendis kadar terzi, berber de lazım. Sonuçta insan vücuduna her beden olmuyor. Mecbur terzilik iş çıkıyor. İnsan saç tıraşı olmak zorunda. Yani aileler buna dikkat etsin. İlla eğitimli olsun deyip sonradan asgari ücrete tabi bırakmasınlar çocuklarını. Sanatkar olan biri geçimini rahatlıkla sağlayabilir."