Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Ünal, "Tek parti döneminde topluma zorla yapılan dayatmaların ardından çok partili döneme geçişle toplum, bu dayatmalara cevabını sandıkta vermeye başlamıştır. Türk toplumu asla devletiyle kavga eden, ayaklanan, isyan çıkaran bir yapıya sahip olmamıştır." dedi.
Prof. Dr. Ünal, BTÜ tarafından "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" kapsamında Mimar Sinan Yerleşkesi'nde düzenlenen "15 Temmuz'dan Günümüze Başkanlık Sistemi" konulu konferansta yaptığı konuşmada, 15 Temmuz'un ikinci yılında bilinç tazelemek için konferans düzenlediklerini söyledi.
Geçmiş döneme bakıldığında 10 yılda bir darbelerin tekrarlandığını hatırlatan Ünal, şunları kaydetti:
"Tek parti döneminde topluma zorla yapılan dayatmaların ardından çok partili döneme geçişle toplum, bu dayatmalara cevabını sandıkta vermeye başlamıştır. Türk toplumu asla devletiyle kavga eden, ayaklanan, isyan çıkaran bir yapıya sahip olmamıştır. Tüm bu dinamikler ve 15 Temmuz darbe girişimine zemin hazırlayan anayasal sistemin varlığı, yeni bir sistemi kaçınılmaz kılıyordu. 10 yılda bir toplumu darbelerle sindiren askeri vesayetin durdurulması ancak milli iradenin arkaya alınmasıyla sağlanabilecekti. Nitekim bu da başarıyla gerçekleştirildi. Yeni sistemi eleştirenler bu vesayetçi sistemin devam etmesini isteyenlerdir."
BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İsrafil Küçük de parlementer sistemin, yasama, yürütme, yargı, bürokrasi ve vatandaş ilişkisi anlamında tıkanıklığı çözemediğini belirtti.
Küçük, her ülkede sistem değişikliğinin olabileceğini belirterek, "Her ülkede sistem değişiklikleri olabiliyor. Yıllardır uygulanan bir sistem var ve bu sistem vatandaşın mutabakatıyla değişiyor." ifadelerini kullandı.
Konferansa, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir de katıldı.