Öne Çıkanlar elektrik Buğday Ak Parti Asayiş emniyet

“4. Uluslararası Unutulmuş Değerler Festivali“

KOCAELİ (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kartepe Belediyesinin iş birliğinde "4. Uluslararası Unutulmuş Değerler Festivali" düzenlendi.

Geleneksel el sanatlarının korunması, yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılması ve üretime dönüştürülmesi amacıyla Seka Kamp alanında gerçekleştirilen etkinlikte, çiniden, okçuluğa, bakır işlemeciliğinden, demirciliğe, dericilikten, ahşap oymacılığa çeşitli geleneksel el sanatı ile süsleme sanatlarının tanıtımı yapıldı.

Marmara Belediyeler Birliği tarafından Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri Kültür Sanat Kategorisinde ödüle layık görülen Kartepe Belediyesi Uluslararası Unutulmuş Değerler Festivalinde, el sanatları ustaları ve zanaatkarların katılımıyla ebru, minyatür, hat, ahşap oyma, kırk yama, seramik, güzel yazı, geleneksel Türk okçuluğu, geleneksel Türk dövüş sporu matrak, geleneksel Osmanlı zeka oyunu mangala, kağıt işlemeciliği, halk ozanları ve Hacivat Karagöz oyunları gibi birçok unutulmaya yüz tutmuş değer gün yüzüne çıkartılacak.

Geçmişten günümüze ulaşmış veya unutulmaya yüz tutmuş el sanatları, kültür varlıkları, şarkılar, danslar ve oyunlar kurulan sahnede izleyenlerin beğenisine sunuldu.

Makedonya ve Sırbistan’dan halk oyunları ekiplerinin de katıldığı festivalde yöresel ve bölgesel sanatçılar performanslarıyla izleyenlerden yoğun ilgi gördü.

Festivalde unutulmaya yüz tutmuş geleneksel lezzetlerin gün yüzüne çıkarılması amacıyla bu yıl "börek" olarak belirlenen kategoride "Hanım Eller Yarışıyor" yemek yarışması organize edildi.

Yarın sona erecek festival kapsamında roman müzik grubu, mehteran, halkoyunları gösterileri, aşık atışması, tasavvuf konseri, geleneksel Türk çalgıları sahne gösterisi ile sanatçı Yusuf Güney konseri gerçekleştirilecek.

- "Türk süsleme sanatlarına büyük önem veriyoruz"

Festivale katılarak stantları ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu tarz festivalleri, kadim medeniyetin, kültürün temel dinamiklerini yansıtması, günümüze taşınması açısından önemli bulduklarını söyledi.

"Kültürümüzden beslenerek yarınlara yürüyebilmemiz, adımlarımızı bu çağda sağlam basabilmek açısından büyük önem arz ediyor." diyen Şahin, şunları kaydetti:

"Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü olarak geleneksel sanatlarımıza, Türk süsleme sanatlarına büyük önem veriyoruz. Bu sanat dallarımızın yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için onları kayıt altına alıyor, sanatçı kimliği kazandırıyor, hem yurt içi hem yurt dışı festivallere gönderip, sergilere katılımlarını sağlayarak kültürümüzün ülkemizde ve uluslararası arenada tanıtılması anlamında büyük emek harcıyoruz.

Bakanlık tarafı olarak bizlerin ve yerel yönetimlerin işin bir tarafından tutması, esnafların bu işe destek vermesi, herşeyden önce toplumumuzun, gençlerin bu işe ilgi duyması önemli. Bu tarz festivaller gençlerin ilgi duymasına, onların da dünyalarına bu tarz sanat dallarının girmesi anlamında büyük önem taşıyor. Unutulmuş değerler, geleneksel sanatlarımız, Türk süsleme sanatlarımız sadece ekonomik değerlerle ölçülemez, bu sanat dallarımız aslında kendi kültürümüzü, kültürel kodlarımızı yansıtan, hüznümüzü, sevincimizi, aşkımızı, kederimizi, savaşımızı, öfkemizi, sosyal ilişkilerimizi yansıtan sanat eserlerini günümüze taşıyan birer unsur. Meseleye kültürel bir değer, bir medeniyet değeri olarak bakmak daha doğru olur."

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263