Bütün dünya ülkeleri ile birlikte Türkiye’de 11 Mart tarihinde Koronavirüs salgını ile resmen tanışmış oldu, O tarihten sonra salgın ile ilgili meydana gelen gelişmeleri ve gelişmeler sonrası tedavi süreci ile ilgili olup bitenler 83 milyon insanımızın gözü önünde cereyan ediyor.
Koronavirüs salgının daha çok insana bulaşmasını engellemek adına alınan son derece haklı önlemler içerisinde aralarında Muğla’nın da bulunduğu 30 Büyükşehir ile birlikte Zonguldak ilimize şehirlerarası giriş çıkış yasağı uygulanmaya başladı,
Bilindiği gibi Muğla ve ilçeleri bırakın Türkiye’yi dünyada var olan tüm insanlık için kelimenin tam anlamı ile “Turizm Cenneti” olarak bilinen bir yerleşim merkezi, bu yüzden başta Bodrum ve Marmaris olmak üzere Muğla’nın tüm yerleşim merkezilerine yurt içinden, yurt dışından gelen turistler sayesinde şehir nüfusu yaz mevsiminde en az on kat daha fazlalaşıyor.
Muğla’nın bu vasıfları dolayısı ile hali vakti yerinde olan yurt içinde yada yurt dışında yaşayan çok sayıda insan şehir sınırları içerisinde ikinci hatta üçüncü bir konut alıyor, yaz mevsiminin başlaması ile geldiği Muğla’dan sonbaharın sona ermesi ile ancak ayrılıyordu.
Koronavirüs salgının daha uzun bir süre devam edeceğini düşünen ve ikinci konutları Muğla sınırları içerisinde bulunan çok sayıda vatandaşımız “Bu salgın daha uzun bir süre devam edecek ,işyerleri kapalı, okullar kapalı, hiç değilse bu zorlu süreci cennet Muğla’da geçirelim” diye düşündükleri an Türkiye’nin dört bir yanından araçlarına binerek Muğla’nın yolunu tuttular.
Şehirlerarası Seyahat yasağının henüz başlamadığı günlerde işin vehametini o an gören Muğla Büyükşehir Belediye başkanı Dr. Osman Gürün’ün “ Vatandaşlarımız Lütfen Muğla’ya gelmesinler, son birkaç günüdür başlayan akın bir türlü durmuyor biz bu yükü kaldıramayız” dediği saatlerde Türkiye’nin dört bri tarafından yola çıkan araçlar Muğla girişinde uzun kuyruklar oluşturmaya başlamışlardı bile.
Bu durumun artık önüne geçilemeyeceği iyiden iyiye ortaya çıkınca Bilim kurulu toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan,04 Nisan 2020 tarihinde 30 büyükşehir ile akciğer hastalıklarının sık görüldüğü Zonguldak'a araç giriş ve çıkışlarının yasaklandığını ve uygulamanın ilk etapta 15 gün süreceğini kamuoyu ile paylaştı.
Yaklaşık bir ay süren bu Corona virüs tedbirleri kapsamında 31 ilde sürdürülen giriş çıkış yasağından 05 Mayıs 2020 tarihi itibarıyla Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla’nın muaf tutulması yani kaldırıldığının ilan edilmesi başta Muğla olmak üzere 6 Büyükşehirde yeni bir sürecin başlamasına vesile oldu.
Yedi Büyükşehir’e seyahat yasağının kaldırıldığının açıklanmasının üzerinden daha saatler geçmeden özellikle Muğla’ya doğru başlayan Olağanüstü araç trafiğini bütün televizyonlarda büyük bir endişe içerisinde seyredenler içerisinde bizde vardık.
05 Mayıs tarihi itibarı ile imkanı olan yada bir yolunu bulan herkes süratli bir şekilde Muğla sınırlarına girebilmenim mücadelesini veriyor, Hafta sonları uygulanan sokağa çıkma yasağından bunalan ve Ramazan bayramında da “dokuz günlük süre ile sokağa çıkma yasağı uygulanacak” şeklindeki söylentilere inanan binlerce vatandaş yasağın kalkması ile birlikte akın akın Muğla’ya geliyorlar.
Şehirlerarası yasağın kaldığı illerin arasında buluna Muğla’nın bu yükü nasıl kaldıracağı daha doğrusu kaldırıp kaldıramayacağı sorusu şu sıralar Muğla’nın yönetiminde söz sahibi olan herkesin ortak endişesi, Her ne kadar Türkiye’nin dört bir tarafından yola çıkıp Muğla sınırları içerisine giren sürücüler ile birlikte araçta bulunan diğer vatandaşlar güvenlik güçleri tarafından kısa süreli bir sağlık taramasından geçiriliyorlarsa da bunun sorunun çözümü olacağına işin doğrusu bizde inanmıyoruz.
Bütün dünya ülkeleri ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti de Koronavirüs salgınına karşı olağanüstü bir mücadele veriyor,Mayıs ayının nerede ise yarısına geldik, Konu ile ilgili nerede ise tüm bilim adamları bu mücadelede Haziran ayının belirleyici olacağını söylerken böyle bir aşamada Muğla’ya seyahat yasağının kaldırılması anlaşılacak gibi değil.
Elbette ki Muğla’ya seyahat yasağının kaldırılmasının altında işleri iyiden iyiye bozulan turizm sektörü düşünülmüş olabilir ancak seyahat yasağı kalkmış olsa bile kimin hangi cesaret ile bir otelde konaklayacağı yada bir lokanta da yemek yiyeceği sorusu son derece tartışmalıdır.
Bize göre en azından Muğla’yı da kapsayan ve geçtiğimiz günlerde kaldırılan seyahat yasağının yeniden gözden geçirilmesi en azından yeniden diğer 24 büyükşehir gibi seyahat yasağı konulması kaldırılacaksa da hep birlikte kaldırılması kentimizin selameti açısından uygun olacaktır.
2019 yılında yapılan sayımda Muğla’nın nüfusu 967 bin 487 olarak çıkmıştı, ancak yasaktan önce ve yasak kaldırıldıktan sonra Muğla’ya doğru başlayan akın dolaysı ile bu nüfusa yüz binlerce kişinin daha eklendiğini görmemek için kör olmak lazım.
Kapasitenin çok çok üzerinde bulunan bu nüfusa “yöneticiler nasıl hizmet yetiştirecek, Sağlık kuruluşları bu kadar fazla nüfus ile nasıl baş edecek.?” gibi sorular şu sıralarda daha bir yüksek sesle ifade ediliyor.
Yol yakınken geri dönülmeli yani Muğla için kaldırılan seyahat yasağı yeninden konulmalı, başta İstanbul olmak üzere diğer büyükşehirlerdeki gelişmeler ışığında Muğla ile ilgili karar için bilim kurulu yeniden görüş açıklamalı.
Akis takdirde dünyanın gözbebeği turizm cenneti Muğla son asla hesap edilemeyecek büyük sorunlar ile karşı karşıya kalacaktır.
Lütfen yeryüzü cenneti Muğla’ya kıymayın , yazık etmeyin.