31 Mart tarihinde yapılacak olan yerel seçim öncesi bilindiği gibi Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel başkanı Tayyip Erdoğan Kocaeli’ye gelerek 12 İlçenin AK Partili belediye başkan adaylarını açıkladı, Takip eden günlerde adaylar ile ilgili olumlu-olumsuz görüşler öne sürüldüyse de geçen günler içerisinde her şey yerli yerine oturmuş oldu.

Bilindiği gibi yerel seçimde belediye başkanları ile birlikte Büyükşehir ilan edilen yerlerde belediye meclis üyeleri, Büyükşehir olmayan il merkezlerinde İl Genel meclisi seçiliyor, İl-ilçe ve beldelerin nüfuslarına göre  belirlenen meclis üyelikleri için yapılan başvurularında hafta sonu tamamlandığı kamuoyuna ilan edildi.

Kabul etmek gerekir ki yerel seçimde Meclis üyeleri Belediye başkan adayları hatta onlardan daha büyük önem arz eder, Bir yerleşim merkezinin beş yıllık süre ile yönetilmesinde adeta bir “Yerel Bakanlar kurulu” olarak görev yapacak olan belediye meclislerinin konumu son derece önemlidir.

Biz kendimizi bildik bileli Türkiye genelinde Belediye meclis üyesi olmak için partiler öncelikle aday olacaklardan partiye mutlaka büyük oranda bağlı olan üyelerin öne çıkmasını isterler, Bunun açıklaması şudur: Seçim öncesi meclis üyesi olmak isteyenler öncelikle Parti üyesi olacaklar,Parti üyesi olan siyasetçilerden de en önce üye olanlar, partiye ilk gelenler tercih edilmelidir.

Yerel seçime katılan Siyasi partiler çoğunlukla Türkiye’de yaşanan genel siyasetin estirdiği rüzgara göre yerelde seçim kazanırlar, Bizim seçmende bırakın meclis üyeleri listesini belediye başkanının bil ekim olduğuna bakmadan sadece parti genel başkanlarının söylemlerine bakarak oy kullandığından meclis listelerine öyle dikkatli bir şekilde bakmaz.

Belediye başkan adayları ile birlikte parti teşkilatlarında “Nasıl olsa genel merkezin estirdiği rüzgar ile belediye başkanlığı kazanıyoruz, Meclis üyelerinin eğitimli olması, teknik bilgilerinin olup olmaması, herhangi bir konuda uzmanlaşmış olması da önemli değil, Bizim meclis üyelerinden beklediğimiz kenti ilgilendiren oylamalarda meclis üyelerinin başkanın durumuna göre davranmasıdır” diye düşünmediklerinden meclis listeleri hiçbir zaman istenilen düzeyde olmaz.

Genel düşünce böyle olunca tek vasfı herhangi, bir siyasi partinin herhangi bir mahalle teşkilatında görev yapan, bir akrabası daha önce başkanlık, milletvekilliği yapan, fazla etliye sütlüye dokunmayan, yaşadığı yerleşim merkezine siyaseten katacağı fazla bir şey olmayan kim varsa onlar Belediye meclis üyesi oluyorlar.

Bu şekildeki meclis üyelerinin geçen beş yıllık zaman zarfında tek bir kere meclis kürsüsünden bir kez olsun konuşurken , kentin faydasına olan herhangi bir çalışma ile ilgili sunum yaparken göremezsiniz,  Kentin faydasına olan bir konuda kamuoyu oluşturduğunu da göremezsiniz, aksine “Herhangi bir konuda açıklama yaptığımda kendi partimden yada başka partilerden olumsuz bir görüş çıkar yarın başıma iş alırım” diyerek tek kelime etmeden beş yıllık süreyi dolduran meclis üyeleri tanıyoruz.

Kocaeli genelinde var olan 12 ilçe belediyesinde ortalama  meclis üyesi sayısı 30 civarındadır, Seçimi kazanan siyasi partinin adayı var olan meclis üyesinin yarısını yada yarısından sonrasını kazanıyor, Siyasi partiler kanunu meclis üyesi sayısının eşit çıkması halinde seçimi kazanan belediye başkanı sayısal olarak sorun yaşamasın diye ilave kontenjan meclis üyelerini de kazanıyor ve dönem boyunca bu avantajını kazanıyor.

31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçimde seçmen bu kez partilerin meclis üye listesini de son derece dikkatli bir şekilde takip edecek, Kocaeli’de Cumhur ittifakı dolayısı ile MHP her ne kadar Belediye başkan adayı çıkarmayacaksa da 12 ilçenin tamamında meclis üyesi listesi yapacak, Millet İttifakını oluşturan CHP ve İYİ Partinin ayrı ayrı meclis listesi çıkartıp çıkarmayacaklarını henüz bilmiyoruz.

Dolayısı ile seçmenin önünde tercih edebileceği meclis listelerinin olduğunu söylememiz gerekiyor, Bu durum ile ilgili ayrı bir yazı yazıp meseleyi iyiden iyiye detaylandıracağımızdan şimdilik ayrıntı vermiyoruz.

Partiler meclis listesi yaparken “bu benim partilim, bu partilim değil” düşüncesinden vaz geçmelidirler,  Yazılacak meclis üyesinin partili olması, o partinin dünya görüşünü paylaşması gerekmez, mesele yazımızın başında da belirttiğimiz gibi yazılacak olan meclis üyelerinin nitelikleridir.

Yerleşim merkezlerinin gelişmesi, yaşadığımız bölgelerin hep gördüğümüz ve hayıflandığımız, hayıflanırken de “Neden bizde bu şehir gibi olamıyoruz” sorularına cevap bulabilmek adına  Söz sahibi olanların meclis listelerini nitelikli insanlardan yapmaları gibi bir mecburiyetleri bulunmaktadır.

Meclis üyelerinden sıkı sıkıya “parti taassubu” beklemek kafayı kuma gömmekten ve zamanı boşa geçirmekten başka hiçbir şeye yaramaz.

Geriye doğru bakın, oluşturulan meclis üyelerini inceleyin ne demek istediğimiz daha net bir şekilde anlaşılacaktır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263