14 mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimi öncesi bilindiği gibi Cumhurbaşkanı adayları kendileri ile ilgili süreci başlatarak adaylıklarını tamamlamak adına başvuruları yapmaya başladılar.
Cumhurbaşkanlığı adaylığı kadar hatta ondan daha fazla öneme sahip milletvekili seçimi öncesi adayların belirlenmesi ile ilgili aday adaylığı başvuruları da 22 mart akşamı mesai bitiminde sona erecek.
İşte o tarihten sonra parti genel merkezleri bünyelerinde oluşturacakları komisyonlar ile Türkiye’nin 81 il merkezinden gelen başvuruları değerlendirdikten sonra 08 Nisan akşamı listeleri YSK’ya gönderecekler.
Günlerdir siyasi partilerin genel merkezleri aday adayı akınına uğramış durumda, Türkiye’nin her tarafından partilerin genel merkezlerine gelip istenilen başvuru evraklarını tamamlayarak ilk adımı attılar.
Şimdi tüm seçmenin merak ettiği soru milletvekili aday sıralamasının nasıl olacağı ile ilgili…
İktidara yakınlığı ile bilinen Sabah gazetesi yazarı Melih Altınok aslında sadece kendisinin değil tüm siyasi partilere mensup seçmenin talep ettiği milletvekili profili ile ilgili kaleme aldığı yazıda şunları yazmıştı:
Bu ortamda 14 Mayıs seçimleri için milletvekili başvuruları başladı. Kulislerde gazetecisinden sanatçısına pek çok ünlünün adı geçiyor.
Ne var ki yoğunlaşan şikâyetlerden anladığım kadarıyla bu kez seçmen aynı filmi izlememeye kararlı.
Halk "Nasıl olsa Erdoğan'ın adı yetiyor" diyerek konforunu terk etmeyenleri listelerde bir daha görmek istemiyor. Yerine de sadece ünlüler diye benzerlerinin gelmesinden çekiniyor.
İstedikleri vekil profili basit, sade... Aynı kentin havasını soludukları, çarşıda pazarda görüp konuşabilecekleri, ticaret değil siyaset yapmaya gelen hemşerileri. Kısacası kendilerinden birileri.
Sabah gazetesi yazarı Melih Altınok’un anlatmaya çalıştığı milletvekili profilini muhtemelen seçime katılacak 36 siyasi partinin başta genel başkan ve genel merkez yöneticileri olmak üzere siyasete ilgili duyan hemen herkes tarafından çok net bir şekilde biliniyor.
Seçime 56 gün kala siyasi partilerin aday listelerini ön seçim ile belirlemesi nerede ise mümkün görünmüyor, Ön seçimin olmadığı bir noktada partilerin adayları belirleyecek olan komisyonlarının en azından partilerinin il-ilçe-belde teşkilatlarından adaylar ile ilgili alacakları fikir bir noktada seçmenin istediği aday profilini belirlemelerine katkı sunacaktır.
Her aday adayının kendisine göre kuvvetli tarafları bulunuyor, dolayısı ile başvuru yapan her siyasetçi genel merkez yönetiminin daha doğrusu aday belirleme komisyonuna kendisinin bu güçlü yönünü gösterebilmek adına büyük bir mücadele verdiklerini biliyoruz.
Siyasi parti genel merkezlerinin aday listelerinin belirlenmesinde seçmenin ruhunu okşayacak, sahada seçmeni etkileyecek listeleri yapabildikleri takdirde tahmin edilenden daha fazla oy alacakları muhakkak.
Diğer türlü toplumda karşılığı olmayan ancak sırf genel merkeze yakın olması itibarı ile listelerin ilk sıralarında yer bulması daha listelerin belli olmasından dakikalar sonra ortaya olumsuz bir hava yayacaktır.
Burada partilerin genel merkezlerine ve milletvekili belirleme komisyonlarına çok büyük iş düşmektedir.
Sonrasına zaten seçmen karar verecek.