Son dakikada bir değişiklik olmadığı takdirde yerel seçim 31 mart 2024 Pazar günü yapılacak.

Edirne’den, Kars’a kadar var olan il-ilçe ve belde merkezlerinde yapılacak olan ve yüzbinlerce  adayın birebir sahada olacağı seçim için çalışmalar daha şimdiden başlamış durumda.

Kısa bir araştırmadan sonra aynı tarihte yani 31 mart 2024 Pazar günü yurt genelinde bulunan 50 bin 370 civarında köy ve mahalle muhtarı ile bu muhtarlar ile birlikte çalışacak ihtiyar azaları da seçilmek için çaba gösterecek.

Biz en geç ekim ayının sonunda gönlünden başkanlık- meclis üyeliği muhtarlık yada ihtiyar azalığı geçen isimlerin aşağı yukarı netleşeceğini düşünüyoruz.

Netleşen isimler ile ilgili resmi süreçte aşağı yukarı 2024 yılına merhaba dediğimiz günlerde yani ocak ayının ortalarında YSK’ya teslim edilecek sonrasında da yukarıda belirttiğimiz gibi kazanmak adına sahada koşturmaya başlayacak.

Hatırlayan okuyucularımız vardır 14 mayıs 2023 tarihinde yapılan milletvekili genel seçiminin bir bölümünü ramazan ayı içerisinde geçirdik, böyle bir süreçte seçime katılan siyasi partiler tempoyu iftar saatine kadar belli bir miktar yavaşlattılar ve asıl saha çalışmasını iftar saatinden başlatıp sabah ezanı okununcaya kadar devam ettirdiler.

2024 yılının mart ayında yapılacak yerel seçimde de adaylar ramazan ayına denk geleceklerinden seçim takvimini daha şimdiden ayarlamaları gerekecek.

İslam coğrafyası 11 Mart pazartesi günü ilk sahurunu yapmış ve ramazana “Merhaba” demiş olacak, Yerel seçimin 31 mart Pazar günü yapılacağını da düşündüğümüzde adaylar 20 gün süre ile oruçlu bir şekilde sahada olacaklar.

11 Nisan Perşembe ramazan bayramı,  bu tarihin yazımız ile pek ilgisi yok ancak belediye başkanını kazananlar iki bayramı birden yapma durumunda olacaklar.

Seçim olsun olmasın bizim coğrafyada daha ramazanın birinci gününden itibaren hayat durur ve ne kadar önemli işler varsa muhataplarımızdan “-Acele etme hele bir ramazan çıksın bakarız” cevabını alırsınız.

Yine bu sütunlarda yazmıştık vatandaş ramazan ayında sadece ve sadece akşam iftarda tüketeceği gıdayı düşündüğünden olsa gerek yemeğin ve temel gıda maddelerinin dışındaki hiçbir şey ile kolay kolay ilgilenmez.

Esnaf işyerini daha geç açar, Özellikle kent merkezindeki lokantaların çok büyük bir çoğunluğu ramazan dolayısı ile ya işyerini tamamen kapatır yada lokantanın camına “İftarda açığız” tabelasını asar.

Akşam saatlerinde doğru orucun herkesi en fazla zorladığı zamanlar olduğundan o zaman diliminde zaten kimse bir diğeri ile kolay kolay muhatap olmaz iftara saatler kala “-fırına gideyim pide sırasına gideyim belki zaman biraz daha kolay geçer” diye düşünür.

Vatandaş iftarı yaptı, bir kesim teravih namazına gitti, diğer bir kesimde kahvehanedeki yerine aldı, O saatten sonra adayların mecburi istikametleri camiler ve kahvehaneler olurlar.

Böyle bir sürecin adaylara elbette ki faydası olur, Vatandaşın büyük bir çoğunluğunun oruç tuttuğu  kalan kısmının da “-yemek yersem oruç tutanlara karşı ayıp  olacak” şeklinde düşündüğünden adaylar gün içerisinde seçmene yemek yedirmekten ve şu anda 20 liraya kadar dayanan çay ısmarlamaktan kurtulabilirler.

Ancak bu seferde adaylar tarafından dikkat çekmek adına kurulması gereken iftar sofraları ve mahallelerde durumu iyi olmayan seçmenlere yapılacak ramazan kolisi yardımı ortaya çıkar ki asıl sorun orada başlar.

Bütün bunlarla birlikte ramazan ayının uhrevi havası dolayısı ile söylemlerin tamamı dini motifler etrafında şekillenir, propaganda dili de mecburen dini söylemler ile hayat bulur.

Hal böyle olunca siyasi partilerin genel merkezleri de seçmenin dikkatini yoldan, sudan, kanalizasyondan, altyapıdan çok dini söylemlere doğru yönlendirirler ki işleri kolay olsun.

Önceki gün yine yazmıştık böylesi bir seçim atmosferinde adaylarında seçmenin ikna olması açısından dini bilgilerini yeniden ve süratli bir şekilde güncellemeleri gerekiyor.

Kazanmak için başka yol yok..

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263