31 Mart tarihinde yapılacak olan yerel seçim takvimi olanca hızı ile işliyor, Kocaeli’de 2014 yılında seçilen belediye başkanlarının birisi hariç tamamı değişti,Mart ayında yapılacak seçimde aday gösterilen isimler ilk birkaç gün ardı arkası kesilmeyen “Hayırlı olsun” temennilerini kabul ettikten sonra seçimin sahada kazanılacağı gerçeğinin farkına varınca 7/24 çalışmalara başlamak zorunda kaldılar.

Aday gösterilmeyen mevcut belediye başkanlarının büyük bir çoğunluğu üzgün, dargın kendilerini aday göstermeyen genel merkezlerine kırgın ancak AK Partinin bu seçimin yine en büyük favorisi olduğu gerçeği de orta yerde durduğundan aday gösterilmeyen mevcut belediye başkanları “partimizin emrindeyiz” diyerek 31 mart tarihinin bir şekilde sonlanmasını bekliyorlar, Zaten başka da yapacakları fazla bir şey yok.

Bütün bu toz duman içerisinde Kocaeli Büyükşehir adaylığı parti çevrelerinde asla tartışılmayan Tahir Büyükakın’ın İstanbul’da adaylığının ilan edilmesinin saatler sonrasında başlayan “Saha çalışması” o gün bu gündür durup dinlenmeden ve artan bir tempo ile devam ediyor.

Kocaeli gibi son derece hareketli bir seçim çevresinde  AK Partinin var olan olağanüstü gücüne birde Türk siyasetinin gelmiş geçmiş en karizma lideri olan Tayyip Erdoğan’ında gücü eklenince bilindiği gibi 2004 yılından itibaren parti genel merkezi tarafından aday gösterilen simlerin tamamı bu zamana kadar rakipleri tarafından hiç zorlanmadan seçimi kazanma başarısı gösterdiler.

Bilindiği gibi Kocaeli’nin henüz Büyükşehir belediyesi olmadığı 2004 yılında yapılan seçimi bir tarafa bıraktığımızda 2009 ve 2014 yılında tekrar belediye başkanı seçilen İbrahim Karaosmanoğlu’nun ilk rakibi Sefa Sirmen 2014 tarihinde ki rakibi de şu an TBMM’de Kocaeli milletvekili olarak bulunan Tahsin Tarhan olmuştu.

Her iki seçim döneminde de İbrahim Karaosmanoğlu’nun asıl rakibi CHP’li adaylar olsa bile sözünü ettiğimiz seçimlere MHP-DSP-SP-HDP başta olmak üzere çok sayıda siyasi partinin de adayları katılıyor ve Kocaeli genelinde yaptıkları propaganda çerçevesinde oy alıyorlardı.

31 Mart tarihinde yapılacak olan seçimde bu kez tablo biraz farklı, bilindiği gibi MHP 30 büyükşehir belediyesinin 27 tanesinde aday çıkarmayacağını ve bu büyükşehirlerin tamamında AK Partinin göstereceği adayları destekleyeceğini belirtmiş, aday çıkarmayacağı seçim merkezlerinden birisinin de Kocaeli olduğunu kamuoyu ile paylaşmıştı.

AK Parti ile MHP’nin bir araya gelerek oluşturdukları “Cumhur İttifakının” karşısına CHP ile İYİ Parti tarafından oluşturulan “Millet İttifakı” kabul etmek gerekir ki Kocaeli’de seçim kazanabilmek adına bütün kartlarını sahaya sürerek netice almaya çalışacaklar.

Bu iki İttifak dışında DP’nin, SP’nin, HDP’nin adayları ile birlikte seçime katılma hakkı kazanan diğer partilerinde aday göstereceği muhakkak ancak bu durum Kocaeli’de yarışın “Cumhur İttifakı” ile “Millet İttifakı” arasında geçeceği gerçeğini asla değiştirmeyecek.

Dikkat edilirse uzun bir süre Tahir Büyükakın Kocaeli’ de seçime tek başına girmiş ve Belediye başkanlığı mazbatasını alabilmek için 31 Mart tarihini bekleyen bir “başkan” profili çizdi, Milet İttifakının önce Sefa Sirmen sonra da İbrahim Hakkı Alptürk’ü aday gösterebilmek adına yaptığı hamleler boşa çıkınca kamuoyunda oluşan “ CHP hemen her seçimde en kötü ikinci parti olduğu Kocaeli’yi İYİ Partiye bıraktı ancak İYİ Parti il genelinde topluma güven verebilen, Seçim kazanma şansı olan bir ismi bulup seçmenin karşısına çıkartamadı,Böyle bir durumda bile Kocaeli’de seçimi AK Parti karşısında nasıl kazanacaksıznız.? ” eleştiriler bir türlü durmadı.

İYİ Partinin Kocaeli genelinde yaptığı bu hamleler boşa çıkınca bu kez gözler yeninden bir kenarda görev bekleyen Partinin Kurucu il başkanı Serdar Kaman’a çevrildi, Her geçen gün “Aday belirsizliği” yüzünden sıkıntı yaşayan İYİ Parti il yönetimi de daha fazla sorun yaşamamak adına “Millet ittifakının Kocaeli Büyükşehir adayı Serdar Kaman’dır” diyerek seçim sürecini başlatmış oldu.

Biz bu yazıyı yazarken Kocaeli’de seçime katılacak siyasi partiler adaylarını henüz belirlememişlerdi, Ancak sözünü ettiğimiz partiler 31 Mart tarihinde kimi aday gösterirlerse göstersinler hepimiz biliyoruz ki mücadele Tahir Büyükakın ve Serdar Kaman arasında yaşanacak.

Seçimin ancak ve ancak sandıkta kazanılacağını” en iyi bilen ve yaşayanlardan birisi olarak mutlaka 31 Mart akşamının gelip sandıklardaki oyların sayılmasını beklemek gerektiğine inanıyoruz, Ancak Türkiye’nin ve Kocaeli’nin şartlarına baktığımızda 31 Mart akşamı sandıktan Tahir Büyükakın’ın çıkacağını söylemek için siyaset dahası olmaya da gerek duyulmayacağını söylememiz gerekiyor.

Burada cevaplandırılması gereken soru 31 Mart akşamı sandıklar açılıp oy tasnifi yapıldığı andan itibaren kazanan isim ile kaybeden isim arasındaki oy farkının ne kadar olacağı ile ilgilidir, Biz Millet İttifakının adayı Serdar Kaman’ı uzun yıllardır tanır, bir hekim olarak ta kendisini takdir ederiz, Ancak Kocaeli’de siyasetin yıllar yılı nasıl cereyan ettiğini ve AK Partinin burada ne kadar kuvvetli bir tabana sahip olduğunu da çok iyi bildiğimizden 31 Mart akşamı asla bir sürpriz olmayacağını da daha şimdiden görür gibiyiz.

31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçimde asıl soru seçimi kimin kazanacağından çok oluşturulan İttifakların birbirleri ile uyumunun nasıl olacağıdır, 24 Haziran tarihinde AK Parti ile MHP arasında hayata geçirilen “Cumhur İttifakının” netice aldığını ve son derece önemli bir sinerji ortaya çıkardığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Ancak 31 Mart tarihinde yapılacak seçimde ilk kez böyle bir model deneniyor, MHP Kocaeli büyükşehir ile birlikte 12 İlçede başkan adayı göstermeyeceğini ancak bu ilçelerin tamamında Meclis üyesi listesi yaparak meclis için oy isteyeceklerini kamuoyu ile paylaştı.

Seçmenin davranış şekli genel seçim ile yerel seçimde çok büyük değişiklik gösteriyor, Genel seçimde partisinin politikalarına bakan seçmen yerel seçimde hemen her gün yüz yüze olduğu belediye başkanlarının, meclis üyelerinin kendi hayatına kattıkları yada katamadıkları ile ilgileniyor ve oyunu bu çerçeve içerisinde kullanıyor.

Bu nedenle bir kez daha belirtiyoruz, biz 31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçimde Tahir Büyükakın’ın kazanmasının önünde herhangi bir engel görmüyoruz, Büyükakın seçimden bir gün sonra yani 01 Nisan tarihinde seçim kurulundan kendisini 5 yıllık süre ile Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanı yapacak mazbatayı alacaktır.

Burada sorun o tarihte alınacak oy ile 2014 tarihinde yapılan yerel seçimde alınan oyların karşılaştırılması olacaktır, Seçim kazanıldıktan sonra alınacak oy miktarının ne kadar olacağının bir anlamı olmayabilir ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi 31 Mart tarihinde ilk kez denecek olan “İki Kutuplu” bir yarışta MHP oylarının ne kadarının AK Partiye , CHP oylarının da ne kadarının İYİ Partiye gideceği ile ilgilidir.

Bize göre Tahir Büyükakın ve yakın çalışma grubunun kafa yorması gereken mesele de budur, Seçmen Tahir Büyükakın’a oy kullandıktan sonra “İttifakta sorgu sual olmaz” diyerek aynı oyu AK Partinin ilçe belediye başkan adayları ile birlikte Meclis listesi içinde kullanacak mı, yoksa Başkan adaylıklarında başka Meclis listesinde başka yere mi oy kullanacak..? asıl sorun burada yaşanacak gibi.

Seçim Tahir Büyükakın açısından son derece kolay, ilçe Belediye başkan adayları için biraz zor ancak Meclis üyelikleri içinde tamamen zordur, İşte bu zorluğu aşan ilçe belediye başkanları Tahir Büyükakın’ın sırtındaki yükü olabildiğince alacak, Zorluğu aşamayan ilçe belediye başkan adayları da Tahir Büyükakın’ın sırtına yük olacaklardır.

Bekleyelim görelim.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263